Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova definitivament el Pressupost Municipal 2018, que puja a 136,4 milions d'euros

Escoltar

El Ple aprova definitivament el Pressupost Municipal 2018, que puja a 136,4 milions d'euros

Del total del pressupost de l'Ajuntament, 17 milions són per a inversions

El Ple municipal, reunit aquest dijous en sessió extraordinària, ha aprovat definitivament el Pressupost Municipal per al 2018 amb els vots a favor del Govern (PSC) i dels grups municipals de Ciutadans i PP; l’abstenció de CiU, ICV-EUiA i la regidora no adscrita; i els vots en contra d’ERC-MES, VOLEMataró, CUP i PxC. L'alcalde, David Bote i el regidor de Serveis Centrals, Seguretat i Bon Govern, Juan Carlos Jerez, han fet un agraïment als grups que han facilitat l'aprovació del pressupost. El Govern ha ofert a aquests grups fer un seguiment dels acords establerts.

 


El pressupost consolidat aprovat definitivament (que inclou també les empreses públiques PUMSA, AMSA, Mataró Audiovisual i Parc TecnoCampus Mataró) puja a 178.791.555,94 €, que suposa un 7,61 % d’increment respecte el pressupost que es va aprovar per al 2017. Si es té en compte només el pressupost de l’Ajuntament, puja a 136.412.296,50 €, un 1,19 % més que l’aprovat per al 2017. El pressupost consolidat per habitant és de 1.424,81 €, 103,48 € més que l’any passat.

 

 Ingressos i despesesVariacions respecte l'aprovació inicial i inversions

Respecte a l’aprovació inicial, el Pressupost de l’Ajuntament no ha variat en el seu total però sí que hi ha hagut alguns canvis en la destinació d’algunes partides. La més destacada és l’eliminació de la partida de 750.000 € per a l’adequació de l’edifici situat a la plaça de la Muralla que havia d’encabir l’actual Biblioteca Popular de la Fundació Iluro que hi ha a la plaça de l’Ajuntament. Aquesta possibilitat finalment s’ha desestimat després de les dificultats tècniques detectades. Segons els estudis previs, per materialitzar el projecte són necessaris més de 2 anys de tramitació urbanística i obres per adaptar-se als requeriments dels estàndards de dimensió establerts en el Mapa de Lectura Pública de Catalunya.

 


Aquests 750.000 € es redistribuiran en diferents projectes: s’augmenta en 250.000 € la partida per a actuacions en equipaments educatius; 150.000 € més per a equipaments administratius; 100.000 € per a l’elaboració d’estudis sobre la viabilitat de la biblioteca prevista al nord de la ciutat; 112.000 € més per al Pla de Mobilitat; 80.000 € per a actuacions de promoció de ciutat que requereixin actuacions a la via pública; 50.000 € més per a l’adquisició d’habitatges mitjançant el mètode de tanteig i retracte; 6.000 € per a la 2a planta del projecte museístic de Can Marfà i 2.000 € per fer un canal d’aigües obertes a la platja.

Dels 136,4 milions d’euros del pressupost se’n destinaran 17 a inversions. 


Al·legacions

Durant el període d’exposició pública, el Govern ha resolt les al·legacions presentades tant pels grups municipals com per diverses entitats i ciutadans que a títol personal han sol•licitat iniciatives o serveis a través de l’Audiència Pública i els diferents canals que han estat a disposició de la ciutadania (oficines d’atenció ciutadana, telèfon web, Twitter...). Els grups municipals van presentar 321 al·legacions: CiU (25), ERC (74), C’s (38), VOLEMataró (8), PPC (47), CUP (40), PxC (33), ICV-EUiA (45) i la regidora no adscrita (11). De les 321 al·legacions presentades, 188 van tenir una resposta afirmativa total o parcial i 57 també van rebre una resposta afirmativa perquè ja s’està fent.


Pressupostos entenedors

Els pressupostos es poden consultar de manera fàcil i entenedora a través de la nova eina que s’ha posat en marxa al web municipal aquest mes de desembre. Aquesta eina permet saber què és el pressupost, com s’elabora, com es distribueix, quin és l’estat d’execució de cada partida, com ha evolucionat la despesa per habitant o quin és el nivell d’endeutament de l’Ajuntament, entre d’altres.

 


El nou recurs també permet visualitzar els ingressos, despeses i indicadors pressupostaris; posar en context les xifres comparant-les amb anys anteriors o bé amb les d’altres municipis; i consultar el detall de les partides pels diferents tipus de classificació. També inclourà la informació al detall de les factures dels proveïdors.

 


Aquesta nova eina s’emmarca en el projecte de Bon Govern, ètica i transparència. També emmarcat en aquest projecte, el febrer de 2017 es va posar en marxa l’Observatori del Deute, un espai informatiu al web municipal que mostra l’estat del deute de l’Ajuntament i de les empreses que en depenen.