El Ple aprova elaborar un reglament per a la cessió d’ús estable d’espais municipals a entitats sense ànim de lucre
El Ple ordinari del mes de novembre va aprovar una Proposta de resolució presentada per la CUP per elaborar un Reglament per a la cessió d’ús estable d’espais municipals a associacions i entitats ciutadanes sense ànim de lucre. El text es va aprovar amb els vots favorables de CiU, ERC-MES, Ciutadans, PP, CUP, VOLEMataró, PxC i el regidor no adscrit, mentre que va rebre l’abstenció del PSC, ICV-EUiA i la regidora no adscrita Sarai Martínez.
El text íntegre de la proposta és el següent:
“Mataró compta amb un teixit associatiu molt ampli i potent que contribueix decisivament a la consecució d’una ciutat i una societat més cohesionada i implicada en els afers col•lectius i en la comunitat. L’heterogeneïtat i la diversitat del teixit associatiu és molt gran i per això, es fonamental que Mataró tingui un “Reglament” que doni resposta a les diferents necessitats que existeixen i/o que puguin sorgir, respectant en tot moment la seva independència i la seva autonomia, sense caure en el proteccionisme ni en el clientelisme.
Entenem que el teixit associatiu ha de tendir a autogestionar-se independentment de les administracions, apoderant a les persones que l’integren i facilitant la seva autonomia. I es feina de l’Ajuntament, donar suport i col•laborar per garantir que els projectes associatius viables puguin desenvolupar-se. També, l’Ajuntament ha de treballar per generar processos de gestió comunitària d’equipaments o espais públics a la ciutat amb les entitats, col•lectius, plataformes, moviments socials, amb major o menor grau d’autonomia de l’Administració. I per tant, hem de prioritzar la utilització conjunta i col•lectiva dels immobles de titularitat municipal amb la voluntat de fomentar vincles i treball en xarxa. I també, tenint en compte que els espais municipals són escassos i per tant hem de rendibilitzar els pocs espais que tenim.
Per tant, és molt important, arbitrar un sistema que permeti reglamentar les noves cessions tenint en compte la competència que correspon a les corporacions locals en quant a la utilització de béns municipals. Cal posar en ordre “la cessió de locals per a desenvolupar activitats d’interès públic i social” a través d’un reglament transparent amb uns criteris fixats per a tothom i amb poc marge pel clientelisme.
Aquest Reglament hauria de tenir per objecte, regular el règim jurídic de les autoritzacions d’ús d’immobles que dugui a terme l’Ajuntament a favor de les associacions o entitats ciutadanes sense ànim de lucre i que els hagin de destinar a fins d’utilitat pública, d’interès social o cultural sempre en benefici d’interessos de caràcter local. I també hauria de permetre la regularització, en recerca de continuïtat, de les cessions fetes fins ara, sempre que se segueixin complint els requisits d’interès públic que ha de regir-les.
Actualment, només disposem d’un “Reglament d’ús dels equipaments cívics”, establert pel Servei de Participació Ciutadana i que regula els usos de Centres Cívics, de la figura d’Hotels d’Entitats, els Centres Socials i els Casals de Barri.
Les cessions d’ús permanents afecten els Centres Socials, i en l’Article 21. Atorgament d’autorització d’ús d’espais al centre social, queda regulat els drets i deures de les entitats un cop ja adjudicades, però no s’estableix els criteris per l’atorgament i adjudicació (nombre de socis, tipus de projectes ...).
Per tant, és necessari oferir la possibilitat d’usar tots els espais de titularitat municipals existents i no limitar-ho als espais que depenen de Participació Ciutadana; alhora cal fixar criteris transparents i avaluables per atorgar l’ús dels espais municipals i els terminis d’ús.
En aquest sentit, proposem que l’Ajuntament de Mataró adopti els acords següents:
- Elaborar un Reglament per a la cessió d’ús estable d’espais municipals a associacions i entitats ciutadanes sense ànim de lucre, que per a l’autorització d’ús d’un local municipal prioritzi els projectes d’associacions o entitats que compleixin els requisits següents:
a) Projectes consolidats que tinguin projecció de continuïtat en benefici de la comunitat.
b) S’adrecin a la millora de la qualitat de vida de les persones.
c) Promoguin els interessos col•lectius i socials de les persones i del barri on viuen.
d) Promocionin la cultura a l’abast de tothom i l’esport de base.
e) Promoguin la lluita per fer desaparèixer les desigualtats socials”.