Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova impartir tallers gratuïts d’autodefensa feminista

Escoltar

El Ple aprova impartir tallers gratuïts d’autodefensa feminista

El Ple municipal va aprovar dijous passat, 1 de març, una Proposta de resolució perquè l’Ajuntament impulsi tallers gratuïts d’autodefensa feminista. La proposta va ser presentada pel grup municipal de la CUP i es va aprovar amb els vots favorables de tots els representants municipals (CUP, PSC, CiU, ERC-MES-AM, C’s, VOLEMataró, PPC, ICV-EUiA i la regidora no adscrita) excepte PxC, que es va abstenir.




El text íntegre aprovat és el següent:




“Considerem que les agressions per violència masclista no són problemes individuals, sinó que són el resultat de l’estructura patriarcal en què vivim i, per tant, són un problema col•lectiu. Per aquest motiu, pensem que és necessari trencar amb la normalització que empara i invisibilitza la violència de gènere i és imprescindible el compromís de les administracions públiques per eradicar-la. Les campanyes de prevenció i sensibilització són necessàries i útils si es doten de prou recursos econòmics, però cal anar un pas més enllà.




En aquest sentit, una bona iniciativa que s’està duent a terme a diferents municipis és impartir tallers gratuïts d’autodefensa feminista per a dones, tal com està duent a terme l’Ajuntament de Palma, dins del projecte “No i punt! Palma lliure d’agressions sexistes”. Es tracta de tallers que combinen l’adquisició de tècniques físiques per poder respondre davant una amenaça amb altres dinàmiques per treballar l’autoconfiança així com prendre consciència de les pors.




Aquests tallers d’autodefensa feminista no es limiten només a donar eines davant agressions a l’espai públic, sinó que també proporcionen recursos a l’hora d’identificar comportaments o dinàmiques nocives amb persones properes. Recordem que la majoria d’agressions no es donen amb desconeguts, sinó que es donen en espais de confiança per a l’agredida (amistats, família, parella...). És important, també, que els tallers siguin d’una durada mínima i no sigui una cosa d’un dia puntual, ja que aquestes tècniques s’adquireixen de manera gradual.




Massa sovint ens trobem amb la paradoxa que s’acostuma a dipositar tota la responsabilitat sobre les dones a l’hora d’evitar agressions per violència de gènere, en comptes de centrar o compartir els esforços en accions que evitin que els homes les cometin. En aquest sentit és importantíssima la tasca educativa preventiva que se centra en les masculinitats. Tanmateix, tenint en compte l’augment d’agressions, considerem imprescindible impulsar mesures directes de xoc com la que ens ocupa.




Per tots aquests motius, el Grup Municipal de la CUP proposa al Ple de l’Ajuntament de Mataró l’adopció dels ACORDS següents:




1. Que l’Ajuntament de Mataró impulsi tallers gratuïts d’autodefensa feminista per a dones de manera regular a tots els centres cívics i casals de barri de la ciutat, així com també a altres equipaments públics.




2. Que els tallers d’autodefensa feminista comencin a impartir-se durant el segon semestre de 2018 a mode de prova pilot en alguns centres cívics, i s’incloguin en la programació de tots els centres cívics i casals de barri per a 2019.




3. Que els tallers d’autodefensa feminista es coordinin amb la campanya “No és No, Cap agressió sexista!” i que s’organitzin des del Centre per a la Igualtat i Recursos per a les Dones (CIRD), amb la col·laboració dels col•lectius feministes de la ciutat i de la Secció de Xarxa d’Equipaments del Servei de Projectes transversals, Participació i Ciutadania”.