Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova les conclusions de les comissions especials sobre l’edifici El Rengle i la zona esportiva El Sorrall

Escoltar

El Ple aprova les conclusions de les comissions especials sobre l’edifici El Rengle i la zona esportiva El Sorrall

Iniciats els tràmits de la reclamació civil pel sobrecost no justificat d’1,7 milions de l’edifici El Rengle

El Ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat ahir 22 de febrer, en sessió extraordinària, les conclusions definitives de les comissions informatives municipals especials sobre la licitació, construcció i comercialització de l’edifici El Rengle i sobre la gestió municipal del contracte de concessió de la zona esportiva El Sorrall.




Aquestes comissions es van crear al desembre de 2016 per acord del Ple arran de les propostes de resolució presentades per PPC i PxC (El Rengle) i per C’s (Sorrall), que van ser aprovades per unanimitat. D’acord a la legislació de règim local, aquest tipus de comissions es creen per un assumpte en concret i s’extingeixen automàticament quan han dictaminat o informat sobre la qüestió a tractar.




En els dos casos, les comissions han estat formades per un representant de cada grup municipal i la regidora no adscrita, i han estat presidides per regidors de l’oposició, recollint la voluntat del Govern de treballar amb la màxima transparència: José Manuel López (PPC) en el cas de l’edifici El Rengle, i Juan Carlos Ferrando (C’s) en el cas del Sorrall.






Conclusions sobre l’edifici El Rengle




Entre les conclusions emeses per la comissió sobre l’edifici El Rengle es destaquen errors durant el procés d’adjudicació de l’obra; manca de rigor, previsió i errors durant la construcció, donat el sobrecost del 42% respecte el preu de licitació i el retard de 14 mesos en l’acabament de l’obra; i també apunta a errors en la comercialització dels espais, ja que es van signar contractes previs amb algunes de les empreses disposades a instal·lar-s’hi i no amb d’altres, per a les quals es van adaptar espais específics sense que existís compromís ferm d’instal·lació.




La comissió ha fet un seguit de recomanacions i peticions:




1. Traslladar les conclusions de la comissió de nou a l’Oficina Antifrau de Catalunya.




2. Tirar endavant una demanda civil per sobrecostos no justificats que ascendeixen a prop d’1,7 milions d’euros contra l’empresa GPO, que va ser contractada per PUMSA per portar a terme la direcció de l’obra en la fase final de la construcció. En aquest sentit, per encàrrec de l’empresa municipal un despatx d’advocats ja ha iniciat els tràmits de la reclamació, no només a GPO sinó també a la constructora FCC per la possible responsabilitat subsidiària.




3. Que el Govern mantingui informats els grups municipals sobre aquesta reclamació civil i les actuacions que se’n puguin derivar de la informació enviada a l’Oficina Antifrau.




4. Millorar i incrementar els mecanismes de control i fiscalització interns de l’Ajuntament, organismes dependents i empreses municipals, així com l’assessorament als membres no professionals dels consells d’administració de les empreses, donat la responsabilitat derivada de les seves decisions.






Conclusions sobre la zona esportiva El Sorrall




Pel que fa a la comissió sobre la gestió municipal del contracte de concessió de la zona esportiva El Sorrall, l’escrit de conclusions destaca que el projecte, que no es podia executar com estava licitat perquè l’Ajuntament no havia aconseguit la titularitat de tots els terrenys necessaris, es va fer amb poc rigor i coordinació pels organismes administratius municipals involucrats. A més, apunta que la proximitat de les eleccions va ser un factor de precipitació i una de les causes dels problemes en aquest concurs públic.




Així mateix, posa de manifest que els terrenys que faltaven per dur a terme el projecte original adjudicat en concessió es pensaven obtenir dels excedents de l’aprofitament urbanístic, malgrat es coneixia per experts en la matèria que no s’obtindrien, i es critica que el problema s’hagi sostingut durant més de deu anys. Per últim, la comissió indica que malgrat pogués ser habitual fer projectes sobre terrenys la propietat dels quals era incerta o contractes amb poc rigor no es pot acceptar com a correcte.