Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una Proposta de resolució en defensa del dret a vot per a tothom

Escoltar

El Ple aprova una Proposta de resolució en defensa del dret a vot per a tothom

El Ple de l’Ajuntament va aprovar dijous passat, 13 de desembre, una proposta de resolució en defensa del dret a vot per a tothom. La proposta va ser presentada pels grups de la CUP i ICV-EUiA, amb el suport dels grups d’ERC i VOLEMataró i de la regidora no adscrita Sarai Martínez.
El text es va aprovar amb els vots favorables de la CUP, ERC, la regidora no adscrita Sarai Martínez, CiU i VOLEMataró. El PSC s’hi va abstenir, i van votar-hi en contra el PP, C’s, PxC i el regidor no adscrit Víctor Paramés. El regidor d’ICV-EUiA, Esteve Martínez, i la regidora no adscrita Anna Caballero no van assistir a la sessió plenària. L’acord íntegre aprovat és el següent:
“El dret al vot, actiu i passiu, és a dir, a elegir i ser elegit en el marc del dret a participar de la vida política de la societat, forma part indissociable del conjunt de drets civils i polítics, tal com el defineix el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de 1966, en l’article 25. En una societat democràtica, el dret a vot és una eina imprescindible de diàleg i participació. No obstant, avui en dia a Catalunya al voltant del 15% de la població no té dret a vot, i aquesta xifra puja fins al 30% o més en determinats municipis o barris.
Actualment, a l’Estat espanyol i l’àmbit autonòmic, el dret a vot està lligat a la possessió de la nacionalitat espanyola. Hi ha una limitació excloent en el reconeixement dels drets de les persones que contradiu el principi jurídic fonamental d’igualtat davant la llei. El fet que l’accés a la nacionalitat espanyola sigui dels més restrictius a Europa (demanant per la majoria de ciutadans estrangers 10 anys de residència legal per naturalitzar-se) encara reforça aquesta exclusió de la participació política.
El dret a vot és fonamental perquè les persones estrangeres puguin fer-se visibles com a part de la ciutadania, com actors polítics transformadors, capaços d’implicar-se en la realitat on viuen, i d’identificar-se amb un projecte de societat. I és també una forma de posicionament ferm per revertir el racisme institucional i social. En definitiva, el dret a vot de tota la població és indispensable per consolidar i enfortir la democràcia en la nostra societat. Si tothom no pot participar, decidir i ocupar espais de poder, la democràcia és feble i parcial.
Valorem la necessitat que l’administració municipal i la societat mataronina s’impliqui activament en la defensa del dret a vot per a tothom i que, conseqüentment, es treballi perquè el Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya, i les seves institucions equivalents a l’Estat espanyol i a la Unió Europea, estudiïn canvis en la legislació actual per reconèixer i garantir el dret de vot actiu i passiu a tots i totes les persones empadronades en el municipi i a establir-ne les condicions mínimes i necessàries, incloent la possibilitat d’ampliar el cens perquè els majors de 16 anys puguin participar en qualsevol consulta.
Per aquests motius, els grups municipals de la CUP i d’ICV-EUiA, amb el suport dels grups municipals d’ERC i VOLEMataró i de la regidora no adscrita Sarai Martínez Vega, proposem al Ple de l’Ajuntament de Mataró els acords següents:
1) L’Ajuntament de Mataró, en exercici de les seves competències, implementarà mecanismes de participació directa adreçats a totes les persones del municipi. En aquest sentit, estudiarà la possibilitat d’impulsar mecanismes participatius perquè, mentre no es revisi l’actual marc legal, les persones excloses del dret de vot en els comicis ordinaris també puguin expressar-se.
2) L’Ajuntament, preocupat per qualsevol mostra de racisme o discriminació per raó d’origen, color de pell, nacionalitat o confessió religiosa, i per les conseqüències que tenen els discursos racistes i xenòfobs, posarà tots els esforços en aïllar les organitzacions que els promoguin, alhora que instaurarà un pla de sensibilització contra el racisme.
3) El grups municipals de l’Ajuntament de Mataró es comprometen a aïllar políticament qualsevol persona o organització que promogui la divisió i el racisme a les institucions”.