Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una proposta per crear una beca amb finalitats culturals a nom de Lluís Terricabres "Terri"

Escoltar

El Ple aprova una proposta per crear una beca amb finalitats culturals a nom de Lluís Terricabres "Terri"

El Ple de l’Ajuntament va aprovar ahir una proposta de resolució presentada pel grup municipal de CiU per a la creació d’una beca amb finalitats culturals a nom de l’activista cultural, escriptor, dibuixant, escultor i promotor de les tertúlies d’El Racó, Lluís Terricabres, “Terri”, fill adoptiu de Mataró.

 


El text es va aprovar amb els vots favorables de CiU, ERC, VOLEMataró, CUP, ICV-EUiA i la regidora no adscrita. Els grups de PSC, C’s i PPC s’hi van abstenir i PxC va votar-hi en contra.

 


La proposta íntegra aprovada és la següent:

 


“Lluís Terricabres, més conegut com en “Terri de Mataró”, va ser un activista cultural, escriptor, dibuixant, escultor, actor de cinema i impulsor de les tertúlies d'”El Racó”. Nascut a Manlleu (Osona) 29 de juny de 1918, amb dotze anys es va traslladar a Mataró amb la seva família. Va ser nomenat fill adoptiu de Mataró i guardonat per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi.

 


En bona part autodidacte, mestre en ferro forjat, en "Terri" va morir el 27 d’octubre del 2000 a l'Hospital de Mataró, víctima d'una llarga malaltia arran d'una embòlia cerebral.

 


Durant la Segona República va freqüentar els ambients llibertaris i literaris de la Catalunya republicana. El 1937 fou reclutat per lluitar en la guerra civil espanyola i enviat al front de Terol. Fou fet presoner i va estar als camps de concentració de Morella, Lleó i Camposancos i va treballar, com a presoner, a l'Aviacione Italiana. El 1939 fou jutjat en un consell de guerra per separatista i tancat a la Presó Model de Barcelona fins a 1942.

 


En sortir de la presó tornà a Mataró, on el 1949 hi fundà “El Racó”, on va organitzar conferències i col·laborar en la represa de la cultura catalana. Per les tertúlies de “El Racó”, entre el 1949 i el 1978, van passar destacades personalitats del món de la política i la cultura catalana amb la voluntat de "transmetre el sentiment català a la gent".

 


“El Racó”, agafa el nom de la petita sala d’actes que hi ha al segon pis del Casal, l’edifici dels segles XVII-XVIII situat al carrer Bonaire número 25, que en els durs anys del franquisme fou l’escenari de les tertúlies que de la mà d’en Terri i d’en Joaquim Cases, i el recolzament Intel·lectual d’Antoni Comas i Pujol foren la gran expressió de la resistència cultural mataronina. Entre el 1949 i el 1978, van passar per les tertúlies destacades personalitats del món de la política i la cultura catalana, el bo i millor de la Intel·lectualitat que no s’havia exiliat, amb la voluntat de "transmetre el sentiment català a la gent". Cal recordar l’assistència de Josep Puig i Cadafalch el 1955, un any abans de la seva mort.

 


A banda d’això, en Terri va participar, com a guionista i actor en cinema amateur de qualitat, com Tares Eternes, d’Enric Fité. Com a artista plàstic, realitzà obres de ferro forjat, composicions amb cromos antics (que exposà en diverses ocasions), escultures, etc.

 


Autor de nombrosos poemes i proses, també va ser guardonat amb diversos premis literaris i, al principi dels anys seixanta, participà fugaçment en els inicis de la “Cançó” com a moviment, i actuà en alguns festivals.

 


Recordar també, que Manuel Cuyàs va escriure la seva biografia "El manyà encès; en Terri de Mataró explica la seva vida", un llibre per aprofundir en la personalitat d’en Terri escrit per una persona que el va conèixer bé.

 


El febrer de 2001, pocs mesos després de la seva mort, i atesa gran popularitat d’En Terri, i la seva aportació a la divulgació de la cultura i les tradicions del nostre País, així com del nom de la nostra ciutat, el grup municipal de CONVERGÈNCIA i UNIÓ ja va presentar una iniciativa per a la creació des del Patronat Municipal de Cultura una beca amb el seu nom per a finalitats culturals.

 


També es va proposar que la Comissió del nomenclàtor estudiés la possibilitat que un dels carrers de l’entorn del Casal Aliança, on En Terri va celebrar tantes trobades a “El Racó”, portés el seu nom.

 


Si bé el ple de novembre de 2004 va posar el nom de Lluís Terricabres "Terri" a la placeta situada entre el CAP del barri de Rocafonda, el parvulari del col•legi públic Germanes Bertomeu i la Riera de Sant Simó, la proposta de la beca va quedar absolutament oblidada.

 


Desconeixem si el govern municipal té previst algun esdeveniment amb motiu del centenari del naixement d’en Terri. Sí que ens consta l’organització de conferència per part d’entitats ciutadanes.

 


És per tot això que el Grup Municipal de Convergència i Unió proposa al Ple Municipal l’adopció dels següents,

 


ACORDS:

 


Primer.- Que des de la Direcció de Cultura de Cultura es creï una beca amb el nom d’en Terri, que tingui finalitats culturals i que es concedirà cada 29 de juny en un acte solemne a la Sala de Sessions de l’Ajuntament de Mataró.

 


Segon.- Que el 29 de juny d’enguany es celebri un acte institucional al Saló de Sessions d’aquest Ajuntament on, a més de presentar formal i solemnement la beca “Lluís Terricabres. TERRI”, es glosi la vida i la obra d’aquest Fill Adoptiu de la nostra Ciutat.”