Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova utilitzar els solars buits per incentivar models alternatius d'habitatge públic de lloguer

Escoltar

El Ple aprova utilitzar els solars buits per incentivar models alternatius d'habitatge públic de lloguer

El Ple municipal va aprovar dijous passat, 12 d’abril, una Proposta de resolució perquè, en el marc del Pla Local d’Habitatge, l’Ajuntament incorpori les alternatives modulars de construcció d’habitatge públic de lloguer ubicades en solars públics en desús. La proposta va ser presentada pels grups municipals d’ERC-MES i ICV-EUiA i es va aprovar amb els vots favorables dels grups municipals del PSC, CiU, ERC-MES, PP, PxC, ICV-EUiA i la regidora no adscrita; les abstencions de C’s i VOLEMataró; i els vots en contra de la CUP.

El text íntegre aprovat és el següent:

“El Pla Local d’Habitatge, en el qual el govern treballa des de 2015, contemplarà com a repte principal el d’atendre les persones en situació de vulnerabilitat residencial severa i la població sense capacitat d’accedir al mercat lliure.

Entre altres, es proposarà també la promoció de nou habitatge assequible de lloguer, incentivant, al mateix temps, models alternatius de tinença, accés i ús de l’habitatge.

Cal que es reforci el paper de l’administració local en la política d’habitatge, també en termes de creació de noves solucions habitacionals, de manera que sense despatrimonialitzar l’ajuntament, s’aconsegueixi recuperar la promoció d’habitatge de lloguer, disposant d’habitatge assequible adaptat a la capacitat econòmica de la població i diversificant les seves tipologies.

Així doncs, un dels objectius principals, serà l’ampliació del parc públic d’habitatge, amb la màxima rapidesa possible, fent servir les darreres innovacions tecnològiques perquè pugui entrar en servei abans que l’obra convencional i amb la col•laboració del màxim nombres d’entitats i agents de la ciutat.

Per altra banda, el Ple municipal va aprovar una proposta el 2013, presentada per ICV-EUiA, per tal que l’Ajuntament fes un estudi de solars buits, públics i privats, de manera que poguessin ser utilitzats per a projectes de caràcter social, d’acord amb veïns i propietaris.

Respecte als solars buits, des de 2015 s’han anat recollint propostes al Ple Municipal i compromisos als successius PAM per tal de redactar les bases d’un concurs per a concretar diferents usos. A dia d’avui no s’ha portat a terme cap concurs ni tampoc s’ha portat a terme cap iniciativa a cap solar buit, ni tan sols en forma d’hort urbà.

Aquestes dues idees, solars buits i necessitat d’habitatge, poder ser treballades de forma conjunta.

De fet, l’Ajuntament de Barcelona pretén combinar aquestes dues idees per tal d’oferir habitatges temporals en edificis prefabricats, amb caràcter desmuntable i traslladable, per tal d’aprofitar de forma temporal els solars buits de la ciutat i donar al mateix temps una resposta ràpida i digna a les necessitats habitacionals.

La proposta s’inspira en promocions de vivendes temporals ubicades a ciutats com Colònia o Amsterdam. Justament, l’Ajuntament de Mataró ja s’hi havia interessat l’any 2007, proposant la importació a la ciutat de pisos i estudis modulars com els construïts a la ciutat de Londres. Això permetria construir equipaments comunitaris per reforçar el Pla Local d’Habitatge, activar l’utilització temporal de solars vacants i partint dels màxims estàndards de qualitat, aconseguir escurçar dràsticament els terminis d’obra.

Per totes aquestes raons, el GM d’ERC-Moviment d’Esquerres i el GM d’ICV-EUiA, proposem l'adopció dels següents acords: 

Primer.- En el marc del Pla Local d’Habitatge, i alineat amb els seus reptes principals, incorporar les alternatives modulars de construcció d’habitatge públic de lloguer ubicades en solars públics en desús.

Segon.- .- L’Ajuntament de Mataró treballarà conjuntament aquest projecte amb l’Institut Tecnològic de Construcció (ITeC)

No obstant aixó, el Ple decidirà.”.