Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple municipal aprova l'acceptació de la donació definitiva del fons de la Fundació Jaume Vilaseca a l'Ajuntament

Escoltar

El Ple municipal aprova l'acceptació de la donació definitiva del fons de la Fundació Jaume Vilaseca a l'Ajuntament

El consistori treballarà per traslladar el fons a Can Marfà durant el segon semestre de l'any 2019

El Ple municipal ha aprovat per unanimitat l’acceptació de la donació definitiva del fons de la Fundació Jaume Vilaseca a l’Ajuntament de Mataró, fruit d’un conveni que ambdós van signar el 5 de setembre del 2013. 

 


En els darrers anys s’ha treballat per acomplir tots els compromisos. És el cas de la inauguració de Can Marfà Gènere de Punt Museu de Mataró el 28 de març de 2015, que acull ja una part del fons cedit; així com el treball d’inventari de tota la col·lecció de la Fundació Vilaseca. Un dels principals acords és que l’Ajuntament treballarà per traslladar la resta del fons a Can Marfà durant el segon semestre de l’any 2019.

 


Des de la formalització del conveni de col•laboració entre la Fundació Jaume Vilaseca i l’Ajuntament l’any 2013, el Museu de Mataró ha treballat en l’inventari i valoració dels béns mobles que formen part de les col•leccions propietat de la Fundació Jaume Vilaseca (maquinària tèxtil i del gènere de punt, indumentària, obres d’art, arxiu i biblioteca), per tal d’incorporar aquells que són d’interès als fons museístics públics mataronins, pels seus valors històrics i patrimonials, per la seva representatitivitat, unicitat, estat de conservació i manteniment funcional. Un cop finalitzat l’inventari es constata que el fons consta de 5.246 objectes, valorats en 883.381,69 €, i un conjunt de 210 unitats d’arxiu i 800 volums editats que integren l’arxiu-biblioteca, valorats en 47.700 €.

 


L’acceptació comporta nous compromisos de continuïtat amb el projecte iniciat i en la preservació, estudi i difusió de les peces incloses al fons:

 


a) Garantir que la Nau petita de Can Marfà es dedicarà íntegrament al gènere de punt, com a equipament museístic acollirà el Fons de la Fundació Jaume Vilaseca i realitzarà les activitats que se’n derivin, relacionades amb el tèxtil i el gènere de punt.

 


b) Es crearà una Comissió de seguiment, que dependrà de la Direcció de Cultura, que proposarà i farà el seguiment de tota l’activitat museística pròpia de la Nau Petita de Can Marfà, dedicada al Gènere de Punt.

 


c) L’Ajuntament treballarà per traslladar el Fons Jaume Vilaseca a Can Marfà, durant el segon semestre de l’any 2019. Mentre no es realitza aquest trasllat, el Fons seguirà a l’equipament de la Fundació situat al passatge de Baldomer Vila, 9 de Mataró.

 


d) Prendre el compromís de consignar al pressupost del 2019 els imports corresponents al trasllat de la col•lecció del local de la Fundació Vilaseca a Can Marfà; adequació de la planta baixa de la nau gran de Marfà i la instal•lació de les col·leccions traslladades.

 


La relació de l’Ajuntament amb la Fundació Jaume Vilaseca i l’aposta per donar visibilitat al passat a la importància del tèxtil a la ciutat ja ve de lluny. Ja al 2007 l’Ajuntament i la Fundació Jaume Vilaseca van signar un conveni de col•laboració amb l'objectiu de promocionar i difondre el patrimoni cultural i industrial de la fundació com un producte cultural i turístic més de la ciutat i fer-lo accessible al públic.

 


Finalment, el 23 d’octubre del 2013, l’Ajuntament i la Fundació Jaume Vilaseca es va signar el conveni en el qual s’establia el procés de donació a la ciutat de Mataró de la col·lecció de màquines i altres estris i documents pertanyent a l’entitat relacionada amb la indústria tèxtil i que es mostrarà a la nau petita de Can Marfà.

 


Al llarg dels anys, la Fundació Jaume Vilaseca ha reunit una molt important col•lecció de màquines tèxtils relacionades, sobretot, amb el món del gènere de punt (màquines de teixir i confeccionar, auxiliars i de taller), produïdes tant als tallers de Catalunya com als tallers mataronins, algunes de les quals estan restaurades i en funcionament.

 


La col·lecció de maquinària tèxtil es complementa amb un conjunt d’eines i utensilis: eines de taller de començament del segle XX, màquines de fusta, màquines de teixir barretines, boines o mitjons, i màquines circulars per fer peça de teixit; màquines de confecció, bancades de treball, premses per planxar, bobines... També han recollit mobiliari i materials d’oficina procedents d’antigues fàbriques de la ciutat.

 


La col·lecció també aplega un interessant fons d’indumentària de punt des de finals del segle XIX als anys 80 del segle XX, formada per peces de calceteria, roba interior, roba de vestir, vestits de bany, roba d’esport i mostraris tèxtils.

 


Amb motiu de la obertura al públic de la nau petita de Can Marfà la Fundació Jaume Vilaseca va cedir temporalment una part dels béns de la seva col•lecció. Així, un conjunt de més de tres-cents objectes de la col•lecció es van traslladar a Can Marfà, per a formar part de l’exposició permanent: “Mataró, capital del gènere de punt”, que completa els discurs històric del Museu de Mataró. En els tres anys d’obertura al públic de l’equipament s’han presentat cinc exposicions temporals en les que total o parcialment s’han mostrat peces de la col•lecció J. Vilaseca que formaven part de les reserves de la Fundació. Des de l’obertura al públic, fins l’agost de 2018 més de vint mil persones han visitat Can Marfà o participat en les activitats que s’han organitzat per difondre i dinamitzar les col•leccions a través de les exposicions temporals, el servei educatiu, les rutes, les visites, els tallers familiars i les activitats paral·leles.