Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte artístic en record del sindicalista i Fill Adoptiu Joan Peiró es decidirà mitjançant un concurs d'idees

Escoltar

El projecte artístic en record del sindicalista i Fill Adoptiu Joan Peiró es decidirà mitjançant un concurs d'idees

La Fundació Unió de Cooperadors i l'Ajuntament convoquen aquest concurs per seleccionar la proposta artística que s'instal·larà al Pati del Cafè NouL'alcalde i president de la Fundació Unió de Cooperadors, David Bote; la vicepresidenta de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró, Anna Huertos; i el patró de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró, Xavier Vilert, han presentat aquest matí el concurs d'idees per realitzar un projecte artístic en record del sindicalista i Fill Adoptiu de Mataró Joan Peiró i a altres lluitadors assassinats pel franquisme.

 


El certamen el convoquen la Fundació Unió de Cooperadors i l’Ajuntament, que han assumit com a pròpia la proposta de la comissió ciutadana impulsora de l’Any Joan Peiró d’erigir aquesta escultura, emmarcada en els actes de commemoració del 75è aniversari de l’afusellament del sindicalista. L’objecte d’aquest concurs, doncs, és la selecció d’un projecte artístic que es preveu situar al Pati del Cafè Nou, al costat de la Presó, indret emblemàtic del cooperativisme a la ciutat.

 


La modalitat, tècnica i materials en la realització del projecte artístic són lliures. Caldrà, això sí, que la proposta del projecte artístic prevegi la incorporació d’una llegenda amb aquest redactat: “En record de Joan Peiró i Belis (1887-1942), anarcosindicalista i cooperativista, en el 75è aniversari del seu afusellament a Paterna i en memòria de totes les víctimes de la Dictadura franquista. Mataró, 2017”.

 


El concurs compta amb una dotació econòmica de 18.000 € més IVA per a la creació, execució i materials d’obra. D’aquests diners, 2.700 € més IVA són en concepte d’honoraris artístics i 15.300 € per cobrir la totalitat de l’execució del projecte: producció, materials, transport, col•locació, fixació i, si fos el cas, possibles modificacions, eliminació o trasllat d’elements de mobiliari urbà o de la urbanització actual.

 


El termini de presentació de propostes finalitzarà el 30 de març. Les propostes s’han de presentar en el Registre General de l’Ajuntament a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (La Riera 48, planta baixa). 


Any Peiró

Durant el 2017 es van dur a terme una vintena d’actes emmarcats en l’Any Joan Peiró amb motiu del 75è aniversari del seu afusellament. La commemoració de l’efemèride va estar impulsada per una comissió ciutadana formada per una trentena d’entitats i organitzacions polítiques. Entre els actes que es van celebrar destaquen l’ofrena floral a la tomba de Joan Peiró o l’acte musical i audiovisual Peiró42, que va comptar amb el suport de l’Orquestra Ciutat de Mataró i diverses corals locals, entre d’altres.

 


A més de la instal·lació del monument commemoratiu al Pati del Cafè Nou, la Comissió també impulsa l’entrega pòstuma de la medalla de la ciutat a Joan Peiró i l’anul•lació del seu i de tots els judicis franquistes a les Corts Valencianes.

 


Joan Peiró i Belis (Hostafrancs, 1887 – Paterna, 1942), Fill Adoptiu de Mataró, va ser vidrier d’ofici i va militar en l’anarcosindicalisme on va ser secretari general de la CNT. Establert a Mataró, va treballar al Forn del Vidre, on va esdevenir impulsor de la Cooperativa del Vidre. Amb la guerra civil, va acceptar ser ministre d’Indústria. Exiliat a França, la Gestapo el lliurà a Franco i fou empresonat a València i afusellat a Paterna el 24 de juliol de 1942.