Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Mataró obté la certificació forestal sostenible en la gestió dels boscos de propietat municipal

Escoltar

L’Ajuntament de Mataró obté la certificació forestal sostenible en la gestió dels boscos de propietat municipal

Des de 2016 es duu a terme la gestió de les finques de la zona de Valldeix

L’Ajuntament ha obtingut la certificació forestal sostenible en la gestió que realitza dels boscos de propietat municipal. Aquesta certificació és un procés voluntari mitjançant el qual un ens independent certifica que el gestor o transformador forestal desenvolupa la seva activitat d’acord criteris o normes que duen el concepte de sostenibilitat al terreny pràctic.




En aquest cas, la certificació ha estat atorgada per l’ESCAT, que acredita que la gestió compleix els criteris i indicadors de sostenibilitat forestal de la norma UNE162002, que aglutina aspectes tan de caràcter ecològic con social i econòmic.




L’Ajuntament va iniciar al 2016 l’execució del Pla tècnic de gestió i millora forestal de les finques de Can Canyameres, Paratge Lluscà, Pont de la Vila, Cul del Món, Can Gener i Turó d’en Dori. El Pla va ser redactat pels serveis tècnics de la Diputació de Barcelona i gestionat per l’Associació de Propietaris Forestal del Montnegre i del Corredor, entitat sense ànim de lucre de la qual forma part l’Ajuntament de Mataró. Es preveu que els treballs acabin aquest 2018, havent-se gestionat un total de 40 Ha de boscos municipals situats a la zona de Valldeix.




La gestió forestal sostenible es va definir a la Conferència Ministerial d’Hèlsinki, al 1993, com la gestió i ús dels boscos de manera que es mantingui la biodiversitat, productivitat, capacitat de regeneració, vitalitat i els potencials per complir, ara i en el futur, funcions ecològiques, econòmiques i socials importants a escala local, nacional i global sense provocar danys a altres ecosistemes.




Implica un pas més en la gestió tradicional de les masses forestals i va més enllà dels criteris exclusivament econòmics, aportant a la gestió la consideració de criteris ambientals i socials, tan des del punt de vista de planificació i prevenció com des del punt de vista del control i l’adequada gestió.