Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’escriptor Joan-Lluís Lluís alerta sobre la deforestació lingüística i els riscos per a la llengua catalana

Escoltar

L’escriptor Joan-Lluís Lluís alerta sobre la deforestació lingüística i els riscos per a la llengua catalana

El Saló de Sessions s’omple per escoltar la conferència “El ball de les cinc mil llengües”

El Saló de Sessions de l’Ajuntament s’ha omplert aquest vespre per escoltar la conferència “El ball de les cinc mil llengües” a càrrec de l’escriptor, articulista i traductor català Joan-Lluís Lluís, Premi Sant Jordi 2017 de novel·la per “Jo sóc aquell que va matar Franco”.




L’acte institucional amb motiu de la Diada de Sant Jordi, ha estat presidit per David Bote, alcalde de Mataró, acompanyat de Carles Estapé, president d’Òminum Cultural Maresme, entitat coorganitzadora amb l’Ajuntament.




Joan-Lluís Lluís ha començat la seva conferència explicant un mite aborigen australià que parla de la necessitat de preservar les llengües pròpies. L’escriptor ha mostrat el seu convenciment que la llengua “es va inventar o va tenir una evolució al voltant del foc, així com la literatura”, ja que aquest avenç va permetre l’home “disposar de més temps”. Tot i així, ha afirmat que es impossible conèixer els orígens de les llengües, ja que les prospeccions arqueològiques no poden proporcionar fiabilitat al respecte.




L’escriptor, que ha dit considerar-se “descendent de Ramon Llull però també de tots aquells que explicaven històries a la vora del foc” ha alertat dels riscos de la “deforestació lingüística”, que provoca la desaparició de les llengües arreu del món. “Al segle XIX podia haver fins a 5.000 llengües; avui mor una llengua cada dues setmanes. Això vol dir que per Sant Jordi de l’any que ve hauran mort 27 llengües arreu del món”. Lluís ha citat motius econòmics i polítics com a les causes principals d’aquesta deforestació.




El guanyador del Premi Sant Jordi 2017 ha indicat que “el bilingüisme mai funciona”, ja que quan en un mateix territori hi ha dues llengües “una sempre domina l’altra i provoca la seva degradació”. Per aquest motiu, Joan-Lluís Lluís ha acabat la seva conferència defensant la idea que “l’única manera que la gent que parla català ho segueixi fent és tenir un estat propi”.




L’alcalde ha tancat l’acte institucional fent referència en el seu discurs al vers “Com una font, la paraula” de Joan Vinyoli, trobat a “Les incerteses”, de Jaume Cabré. David Bote ha apel·lat al caràcter de festa popular de la Diada de Sant Jordi on “totes les paraules hi han de tenir cabuda” i ser respectades.