L’exposició ‘Mataró 2050’ es pot veure als centres cívics de la ciutat
El resultat del treball del Màster en “Estudis Territorials i de la Població” (METIP) de la UAB projecta diferents escenaris urbans d’aquí a 30 anys
Els alumnes del màster oficial en “Estudis Territorials i de la Població” (METIP) que imparteix el Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han presentat el resultat del seu treball que analitza com podria ser Mataró l’any 2050. L’estudi es pot consultar en format exposició des del dilluns 29 de gener al Centre Cívic Pla d’en Boet, i anirà itinerant pels diferents centres cívics de la ciutat.
En l’acte de presentació, el regidor de Serveis Centrals, Seguretat i Bon Govern, Juan Carlos Jerez, ha agraït la feina i la implicació de l’alumnat en estudiar a fons la ciutat, així com també la col·laboració dels tècnics municipals, entitats i ciutadans, que han facilitat la tasca d’investigació i anàlisi als alumnes.
Fruit del conveni subscrit entre la UAB i l’Ajuntament, els alumnes han lliurat a la ciutat el treball acadèmic realitzat. Un volum de més de 300 pàgines que la ciutadania podrà consultar online i passa a formar part de l’arxiu documental municipal.
Des del mes d’octubre, els alumnes del METIP han dut a terme una veritable immersió a la ciutat. Han treballat els barris per grups, així com també han estudiat el planejament urbanístic de Mataró en el seu conjunt. El projecte s’ha desenvolupat en base a dos eixos, el canvi climàtic i l’envelliment demogràfic. El treball tenia com a objectiu aconseguir ciutats més adaptades a situacions ambientals i socials que poden esdevenir probables cap a mitjans del s. XXI. Per això, plantejaven tres possibles escenaris: distòpic (la qualitat de vida empitjorarà), utòpic (la qualitat de vida millorarà), i tendencial (la qualitat de vida seguirà igual).
S’han analitzat a fons els barris de Via Europa - La Llàntia - Cirera, Cerdanyola, Casc Antic – Centre, Havana i rodalies, Rocafonda, Pla d’en Boet, Front Marítim i les Cinc Sènies. Per això, en una primera fase de diagnosi, els tècnics municipals van realitzar visites guiades als alumnes per conèixer el territori. També es va realitzar un cicle de conferències amb diferents experts, bons coneixedors de la ciutat entesos en planejament urbanístic, per tal que els alumnes poguessin copsar com hem arribat fins aquí i cap a on podria evolucionar Mataró a partir d’ara.
En la segona fase del treball, els estudiants es van trobar amb entitats i ciutadans. Amb aquesta col•laboració, els qui viuen dia a dia al territori van aportar als alumnes la seva visió sobre com podria ser el futur de la vida als barris.
Exposició itinerant
L’exposició es podrà visitar als diferents centres cívics de la ciutat: fins al 9 de febrer estarà al Centre Cívic Pla d’en Boet; del 12 al 23 de febrer, al Centre Cívic Rocafonda; del 26 de febrer al 9 de març, al Centre Cívic Cabot i Barba; i del 12 al 23 de març al Centre Cívic Cerdanyola.
La mostra està composada de plafons verticals de grans dimensions. Cada barri estudiat compta amb dos plafons, un de diagnosi i un de propostes, on s’hi poden veure mapes i infografies que ajuden a comprendre les diferents evolucions que podria tenir la ciutat. També hi ha projeccions arquitectòniques de possibles escenaris futurs.
A cada centre cívic es podran veure els plafons del barri corresponent, i l’exposició completa estarà disponible al Centre Cívic Cabot i Barba del 26 de febrer al 9 de març.