Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Oficina Antifrau de Catalunya arxiva la investigació sobre l’edifici El Rengle

Escoltar

L’Oficina Antifrau de Catalunya arxiva la investigació sobre l’edifici El Rengle

La Fiscalia ja havia arxivat al 2015 una denúncia d’Antifrau en no veure indicis de responsabilitat penal en la contractació i construcció de l’immoble

L’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha comunicat a l’Ajuntament que ha arxivat la seva investigació sobre l’edifici El Rengle, en no apreciar delicte ni tampoc cap supòsit d’ús o destinació irregulars de fons públics pel sobrecost de les obres. El fiscal en cap de Mataró ja va arxivar al 2015 la denúncia que va presentar l’OAC per suposades irregularitats en no veure indicis de responsabilitat penal.
L’empresa municipal PUMSA va adjudicar al juliol de 2007 a FCC la construcció de l’edifici d’usos terciaris al sector del Rengle per un pressupost de 15.647.859 €. Les obres, acabades al maig de 2010, van passar a 22.329.850 € de cost final (ambdós preus sense IVA).L’Ajuntament acabarà pagant per l’edifici 22.439.306 € (interessos inclosos) després de negociar amb FCC el pagament ajornat. Al 2019 s’abonarà l’últim pagament pendent (2.457.567,35 €, inclosos els interessos pactats).
Antifrau ha analitzat el treball resultant de la Comissió informativa municipal constituïda al 2016 amb caràcter especial per estudiar la licitació, construcció i comercialització de l’edifici El Rengle. A més d’excloure la responsabilitat penal, l’OAC conclou que “no s’aprecia en els fets comunicats cap altre supòsit d’ús o destinació irregulars de fons públics, de qualsevol altre aprofitament irregular que comporti conflicte d’interessos o l’ús en benefici privat d’informacions derivades de l’exercici de funcions públiques, d’activitats il·legals o contràries als interessos generals o a la deguda gestió dels fons públics, o de conductes oposades a la probitat o contràries als principis d’objectivitat, eficàcia i submissió plena a la llei i al dret”. L’OAC emplaça a utilitzar la via administrativa i/o la jurisdiccional civil per reclamar els sobrecostos no justificats, demanda que ja ha estat interposada i admesa a tràmit.
PUMSA va presentar el passat 4 de juliol una demanda civil per reclamar 1,7 milions d’euros de sobrecostos no justificats a l’empresa GPO, encarregada de la direcció d’obra en la fase final de construcció, i a la constructora FCC com a possible responsable civil subsidiària. L’inici d’accions legals per via civil es va aprovar prèviament al Consell d’Administració de PUMSA i es recomanava també a les conclusions de la Comissió informativa municipal especial.