Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Delegació de la Serralada Litoral Central i l’Ajuntament presenten l’Atzavara 28

Escoltar

La Delegació de la Serralada Litoral Central i l’Ajuntament presenten l’Atzavara 28

La revista de divulgació científica està dedicada enguany a la importància del sexe en el procés evolutiu dels èssers viusDijous 10 de maig, a les 19.30 h, a la Sala d’Actes de Can Palauet es presentarà públicament el butlletí científic “L’Atzavara núm. 28. Sexe, desenvolupament i evolució” (2017), en versió electrònica i en paper, que edita la Delegació de la Serralada Litoral Central - ICHN i la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró. Els articles recullen les ponències del seminari sota el mateix títol celebrat al mes d'abril de 2017.
Al volum 19 de la revista L’Atzavara (2017), en el qual es commemorava el 150 aniversari de la publicació de l'obra cabdal de Charles Darwin "L’origen de les espècies", es tractava àmpliament la qüestió de l’evolució. Enguany en aquest volum 28, es tracta, més concretament, la importància del sexe en el procés evolutiu. Darwin ja va introduït el concepte de selecció sexual i va incorporat la idea de caràcters sexuals primaris (els relacionats amb la reproducció) i secundaris (banyes, melenes, plomes vistoses, etc.). Amb el pas dels anys s’ha anat demostrant que la selecció sexual té un paper molt important en el procés de selecció natural. En els diferents articles que conformen aquest volum es pot anar descobrint com són d’universals els fenòmens sexuals i com són d’indissociables de la vida i de la seva supervivència i adaptació.
En aquest nou monogràfic, s’ha incorporat un seguit de canvis i millores per tal d’adaptar-se a les noves tendències en publicació electrònica. Amb l’objectiu de facilitar tècnicament les cerques dels articles i dels monogràfics de la revista als buscadors, s’ha incorporat la versió en català del resum de cada un dels articles, a més del resum en anglès que s’havia fet fins ara. A més, a la versió electrònica dels articles, els noms dels autors van seguits de l’identificador ORCiD (aquells que en tenen) amb enllaç al seu perfil. Aquest identificador és una mena de DNI dels autors i identifica de forma inequívoca a cada un d’ells.
La presentació de la revista anirà a càrrec de Jordi Corbera, coordinador de la revista, i Marta Comerma, tècnica de Patrimoni Natural de l’Ajuntament de Mataró.
L’acte de presentació es clourà amb la conferència “It takes two to tango" (En cal dos per ballar el tango), a càrrec de Joan Lluís Pretus, del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona.


L'atzavara

Des de fa més de 30 anys aquesta publicació científica pretén ser un mitjà per acostar la ciència als ciutadans, per donar a conèixer la recerca del col•lectiu d’estudiosos mediambientals dels quals disposa el país.

Tots els exemplars editats fins al moment es poden consultar lliurement a l’adreça web www.scn-mm.cat/atzavara. La publicació té una edició en paper limitada (800 exemplars) que es distribueix gratuïtament a institucions especialitzades, biblioteques de la comarca del Maresme, centres de documentació relacionats amb els espais naturals protegits de Catalunya, biblioteques escolars de secundària i d’adults de Mataró i a particulars relacionats amb l’activitat del Centre de patrimoni arqueològic i natural – Can Boet. També es pot adquirir a Can Serra – Museu de Mataró per un preu públic de 6 €.