Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Junta de Portaveus demana realitzar una campanya d'emergència de suport al poble veneçolà

Escoltar

La Junta de Portaveus demana realitzar una campanya d'emergència de suport al poble veneçolà

Aprovada en Junta de Portaveus celebrada l’1 d’octubre una Declaració institucional presentada pel grup municipal del PP per instar al Fons Català de Cooperació, amb el qual treballa conjuntament l’Ajuntament de Mataró, per realitzar una campanya d’emergència de suport al poble veneçolà. La moció s’ha aprovat amb els vots a favor del PSC, C’s, PP i PxC; els vots en contra de VOLEMataró, CUP i ICV-EUiA; i les abstencions de CiU i ERC-MES.




El text íntegre aprovat és el següent:

 


“La situació d’emergència que viu el poble veneçolà està tenint magnituds de tragèdia humanitària de proporcions considerables.

 


Amb el poble veneçolà compartim, a més d’una història comuna, l’idioma castellà, amb bona part d’ells a més, la tradició d’humanisme cristià i també el fet d’haver estat receptors d’immigració econòmica que fa unes dècades va anar cap a Veneçuela per llaurar-se un futur millor.

 


En moltes ciutats catalanes i també de la resta d’Espanya el nombre de persones provinents d’aquell país és cada vegada més nombrós, fins al punt d’haver-se convertit en el grup més gran de població d’origen estranger que està arribant a la nostra terra en els últims mesos. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística de 2016 es van situar al capdavant dels països d’origen de la immigració que arribava a Espanya, encara que, dels que van arribar, un terç tenia nacionalitat espanyola.

 


La fam que està patint el poble veneçolà, l’absoluta manca de medicaments essencials per combatre malalties com el càncer o la sida, però també de molts altres necessaris per combatre el dolor, la febre o inflamacions, ha donat lloc a una onada de solidaritat mitjançant la qual s’estan recollint medicines bàsiques i unes altres no tant per enviar-les cap a aquest país, i així en ciutats com Barcelona han sorgit grups com S.O.S Veneçuela o Ven da tu mano, la labor de les quals és precisament fer-los arribar a les persones que ho necessiten allà.

 


Finalment hem vist com s’ha produït un èxode de milions de veneçolans, segons algunes fonts, com la BBC, el major sofert a Llatinoamèrica en els últims 50 anys, que ha suposat la fugida cap a països limítrofs com Brasil, Colòmbia o el Perú.

 


Entenem amb tot això que es donen les circumstàncies perquè l’organisme català que treballa per ajudar a poblacions en situació d’emergència iniciï una campanya d’ajuda a aquestes persones desplaçades i col•labori amb les Associacions que estan treballant en solidaritat amb ells.

 


I és per tot el que hem exposat anteriorment que sotmetem a la consideració de la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Mataró el següent Acord.

 


-L’Ajuntament de Mataró instarà al Fons Català de Cooperació a iniciar una campanya d’ajuda d’emergència en favor dels desplaçats de Veneçuela cap als camps de refugiats instal•lats en països veïns i en el qual col·laborarà el nostre Ajuntament.”