Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Setmana de la Informació i l’Orientació Professional (SIOP) posa l’accent en donar a conèixer l’oferta formativa de la comarca i en l’assessorament personalitzat

Escoltar

La Setmana de la Informació i l’Orientació Professional (SIOP) posa l’accent en donar a conèixer l’oferta formativa de la comarca i en l’assessorament personalitzat

Es porta a terme del 14 al 21 d'abril



La XII Setmana de la Informació i l’Orientació Professional (SIOP) torna a mobilitzar l’alumnat dels centres educatius de la ciutat i les seves famílies, així com a la ciutadania que es mostri interessada en les diferents vies formatives que ofereix la ciutat i la comarca.





L’objectiu principal de la SIOP és donar a conèixer tots els recursos formatius de què disposa Mataró un cop s’ha superat l’edat d’escolarització obligatòria, així com també informar d’altres aspectes clau a tenir en compte per totes les persones que inicien o es troben immerses en un procés de definició o redefinició del projecte professional.





La SIOP s’adreça a totes aquelles persones que per una raó o altra necessiten eines i recursos per portar a terme una elecció professional, tant sigui formativa o laboral: persones joves o adultes, estudiants, persones en actiu i persones en situació d’atur, professionals del món de l’educació, de la formació i de l’orientació i les famílies d’alumnat de la ciutat.

Com cada any, la SIOP inclou les xerrades informatives adreçades principalment als estudiants que estan en l’etapa de decidir quins estudis volen realitzar. Aquestes xerrades expliquen els cicles formatius de grau mitjà i superior, les opcions que ofereixen les escoles d’adults per a reincorposar-se a la formació reglada, el batxillerat, els Programes de Formació i Inserció (PFI) i l’oferta universitària del TecnoCampus.





L’assessorament personalitzat també hi té un paper important. Entre les diferents activitats programades destaquem les accions d’atenció individual adreçades tant a estudiants, adults o a les famílies. Les seves consultes seran ateses individualment per part de personal tècnic especialitzat. Les persones que s’atendran hauran fet prèviament al corresponent reserva prèvia.




S’han planificat diverses activitats que fan de reforç a la tasca orientadora. Aquestes activitats es desenvolupen tant de manera individual com en grup i pretenen donar elements de reflexió per a prendre les decisions educatives amb més arguments i reduir-ne les possibles errades. Les activitats que responen a aquest objectiu i que s’adrecen a l’alumnat o bé a la ciutadania que vol decidir sobre sortides formatives són les següents: espai de consultes sobre estudis, espai de consulta sobre mobilitat internacional per a joves, espai de consulta sobre altres formacions professionalitzadores, (Re)-Enganxa’t als estudis i Identifica i entrena les teves competències.





Per a les persones interessades en conèixer el mercat laboral local s’han programat dues accions sobre què valoren les empreses i com accedir-hi. S’exposarà com funciona tant l’accés a l’administració pública, pel que fa al propi ajuntament com als cossos de seguretat, i, també, amb empreses representatives de certs sectors professionals de la ciutat. En aquest segon cas, es convidarà a quatre empreses a explicar com fan els seus processos de selecció, quines competències valoren, quins requisits de formació i d’experiència són necessaris, entre d’altres.




Sense deixar de banda els professionals del sector (orientadors/es de centre, equip de tutor/es, equips directius i orientador/es laborals, amb la col•laboració del Centre de Recursos Pedagògics), s’ha programat la Trobada pedagògica, que aquest any té per objectiu el model competencial orientador, que és una eina per millorar els processos d’orientació als centres educatius.




El TecnoCampus Mataró-Maresme té un paper important en la SIOP. Per una part, s’hi han programat les seves jornades de portes obertes per donar a conèixer in-situ la seva oferta formativa i, en el marc de l’Install Party s’han programat tallers que pretenen incentivar l’interès per diferents àmbits com l’educació física, l’enginyeria, les ciències de la salut, els videojocs, entre altres.

La SIOP està organitzada per la Direcció d’Ensenyament, el Servei d’Ocupació de Mataró (SOM), el Servei d'Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament de Mataró i la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, i compta amb el patrocini de la Diputació de Barcelona i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.





En el desenvolupament de la SIOP hi col·laboren: Centre de formació d’adults Can Marfà, Centre de formació d’adults Can Noè, Centre de Recursos Pedagògics de Mataró del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Consell Comarcal del Maresme, Escola Freta, Escola Pia Santa Anna, Institut Alexandre Satorras, Institut d’Argentona, Institut Bisbe Sivilla, Institut Lluís Domènech i Montaner, Institut Miquel Biada, Institut Puig i Cadafalch, Institut Thos i Codina, Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya i Cos de Mossos d’Esquadra de la Generalitat de Catalunya.