Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament garantirà espais i condicions dignes per als periodistes durant les sessions del Ple municipal

Escoltar

L'Ajuntament garantirà espais i condicions dignes per als periodistes durant les sessions del Ple municipal

El Ple ordinari del mes d’octubre, celebrat dijous dia 4, va aprovar per unanimitat una Proposta de resolució presentada pel grup municipal de CiU per uns espais i condicions dignes per als periodistes durant les sessions del Ple municipal. 

 


El text íntegre de la Proposta de resolució aprovada és el següent:

 


“La definició més bàsica però potser més entenedora del que són els mitjans de comunicació local, i sense haver d’entrar en tecnicismes propis de la professió, la trobem directament de la mà d’alguns dels professors del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la Universitat Autònoma de Barcelona com l’Aida Martori i que descriuen els mitjans de comunicació de proximitat com a "aquells que exerceixen una funció de servei públic i representen l’esfera local. Mitjans que informen als ciutadans d’allò que passa als seus pobles o ciutats, on desenvolupen la seva vida diària”.

 


Aquesta tasca principal dels mitjans de comunicació local inclou tot allò susceptible de ser d’interès general per als ciutadans i ciutadanes de la localitat on resideixen. Per tant, els periodistes que han de procurar per fer aquesta feina d’informar, l’han de fer en tots els seus aspectes per a tota la ciutat que cobreixen.

 


Dins dels diferents tipus d’informació rellevant per a un ciutadà sobre la seva ciutat, trobem tot allò relacionat amb esports, actes culturals, incidències i problemes de mobilitat, ajudes, subvencions per a particulars, famílies, empreses, entitats... i també, no sent una informació menor, tot allò que passa en el sí del Ple Municipal, com a òrgan més important, on se succeeixen les decisions del govern de la ciutat i de les propostes que fan els grups de la oposició.

 


Aquesta informació i tot el desenvolupament de les decisions i acords que prenen els càrrecs electes de cada legislatura són part de les tasques informatives que han de desenvolupar els periodistes que cobreixen la localitat.

 


A casa nostra, a Mataró, tenim la gran sort de comptar amb un gran ventall de mitjans de comunicació, entre televisió, ràdio, premsa escrita i espais digitals d’informació. Tots aquest professionals són els encarregats de transmetre allò que els polítics de tot el Consistori debaten cada primer dijous de mes. I els polítics, tenen la possibilitat de fer arribar els seus missatges i les seves propostes a través d’aquests canals de comunicació. Per tant, per ambdues parts, la relació és totalment necessària.

 


Des de fa alguns anys, la política en general té cada vegada menys adeptes i la política local és més difícil de fer arribar als conciutadans. Per això és tan important la tasca que fan els periodistes, poder traslladar tot allò que es genera a la ciutat i fer-ho arribar a la ciutadania de la manera més propera i fàcil possible. Ara estem en un moment, on més que mai, necessitem fer escoltar els nostres missatges i que la premsa local pugui desenvolupar la seva feina de la manera més senzilla i fàcil possible.

 


Però no sempre fer aquesta feina és fàcil i menys quan les condicions per fer-la són totalment deficitàries i fan que els professionals cada vegada estiguin més desencisats amb comunicar què fan els polítics de la seva ciutat.

 


És el cas que tenim a la nostra ciutat. El Saló de Plens, ple de gom a gom de representants de mitjans de comunicació durant molts anys quan se celebrava el Ple Municipal, és cada vegada més una convocatòria poc atractiva i on molts mitjans són cada vegada menys presents.

 


Una de les raons importants d’aquest fet són les condicions en les que han de desenvolupar la seva feina.

 


Una sala que no compta amb un RAC de premsa per tal de donar senyal d’àudio i vídeo a tots els periodistes amb la mateixa intensitat i volum.

 


Una sala que no disposa d’espai per poder connectar els portàtils o carregar els telèfons mòbils i que moltes vegades, les bateries no donen per aguantar tota una sessió de quasi 6 hores de durada.

 


Una sala que no disposa d’una tarima (petita i desmuntable) per a que les càmeres de vídeo es col•loquin al final de la sala sense entorpir la visió dels ciutadans i ciutadanes que assisteixen presencialment a seguir el Ple.

 


Una sala que ni tan sols disposa de cadires amb braç en condicions (les actuals són incòmodes, tenen poc espai i moltes estan trencades) per a que els periodistes puguin prendre notes recolzats i que ho hagin de fer a mà alçada amb la incomoditat i complicació de fer-ho sobre les pròpies cames, compartit aquest espai poc natural, amb l’ordinador, el mòbil i en ocasions, amb la càmera fotogràfica.

 


Som conscients que el pressupost necessari per fer les adequacions del Saló de Plens a les necessitats dels mitjans de comunicació local és elevat però també som conscients que una administració no pot oferir espais deficitaris als professionals que han de portar la veu dels regidors i regidores a la resta de la ciutat. L’Ajuntament de Mataró no pot actuar d’aquesta manera amb els periodistes, limitant les condicions per a què desenvolupin la seva tasca professional.

 


Per totes aquestes raons, el GM de CiU, proposem l’adopció dels següents,

 


ACORDS:
1. L’Ajuntament de Mataró estudiarà les necessitats tecnològiques, d’espai i de mobiliari que necessiten els mitjans de comunicació per desenvolupar la seva feina correctament durant la celebració del Ple Municipal i presentarà els resultats abans de les properes eleccions municipals per tal de deixar fet el projecte i que, amb indiferència dels resultats dels comicis locals, el govern resultant inclogui el projecte en el següent pressupost a aprovar.

 


2. En aquest estudi, a més de treballar a nivell intern del Departament de Comunicació de l’Ajuntament de Mataró, es comptarà amb la participació dels representants dels mitjans de comunicació local per tal que puguin expressar les seves necessitats.

 


3. Mentre es fa l’estudi i es realitza el projecte de reacondicionament del Saló de Plens, la Sala de Regidors estarà a disposició dels periodistes per a que puguin seguir el Ple Municipal en condicions dignes. S’instal·larà un monitor per fer el seguiment visual i tindran accés sonor en directe.”