L'Ajuntament presenta la publicació de la peça teatral “L’home inacabat”
L’obra s’emmarca dins dels actes celebrats amb motiu de l’Any Puig i Cadafalch
La regidora de Cultura, Núria Moreno, va presentar ahir, 6 de març, a la sala d’actes de Can Palauet, l'edició impresa de l'obra de teatre “L’home inacabat”, per tal de deixar constància d’aquest exercici de creació teatral i donar continuïtat a l’obra. Moreno ha estat acompanyada dels seus autors, Pere Anglas, director i autor teatral mataroní, i Joaquim Graupera, doctor en història de l’art per la Universitat de Barcelona (UB). L’edició d’aquest llibre ha estat possible gràcies a la col·laboració de Voliana Edicions.
La peça teatral “Lhome inacabat” és una reconstrucció escènica del pensament i l'obra de Puig i Cadafalch i es va concebre amb el propòsit de contribuir a la popularització del personatge i de donar a conèixer la importància del seu llegat.
Construïda a partir d’una extensa recerca al voltant de la seva figura i del seu context històric, presenta el vessant més personal i humà del personatge, el d’un home amb una gran vocació social i amb un gran afany de crear i d’aprendre, que veu com tots els seus projectes es veuen estroncats pels batecs convulsos del segle XX. El d’un home que es defineix a si mateix com “l’home inacabat”, un home que estima més l’esbós que l’obra acabada i un home que s’ha de fer constantment a si mateix, com si la seva vida fos part del procés creatiu de la seva obra.
L’obra es va estrenar el 15 de setembre del 2017 a Can Gassol, emmarcada en el programa Fet a Mataró, que engloba els laboratoris de creació que es duen a terme a la ciutat així com una filosofia de suport als creadors i de foment de nous públics. Les representacions van tenir un gran èxit de públic, motiu pel qual s’ha decidit tornar a programar-la el 17 de març d’aquest 2018 a Can Gassol.
A més, tenint en compte el valor artístic i didàctic de l’obra s’ha considerat interessant iniciar una campanya adreçada als instituts de la ciutat, oferint diverses funcions a alumnes d’ESO i de Batxillerat i oferint un dossier didàctic amb el qual es pot treballar l’obra i el context històric en què s’emmarca.
L’acte de presentació de la publicació ha finalitzat amb la visualització del vídeo promocional de l’espectacle amb el qual es pretén donar a conèixer la peça teatral.
Any Puig i Cadafalch
L’any 2017 es va celebrar el 150 aniversari del naixement de Josep Puig i Cadafalch i el centenari del seu nomenament com a president de la Mancomunitat de Catalunya.
Fill il·lustre de la ciutat de Mataró, Puig i Cadafalch és considerat una de les personalitats més destacades de la Catalunya contemporània. Intel•lectual polifacètic i treballador infatigable, el seu pensament i la seva activitat es concentren fonamentalment en tres facetes, com a arquitecte, polític i historiador de l’art, en les quals va esdevenir una figura primordial del seu temps.
El nom de Puig i Cadafalch és recordat principalment per haver esdevingut un dels arquitectes cabdals del Modernisme, però la seva obra arquitectònica allunyada cronològicament i estilísticament d’aquest corrent artístic, la seva tasca com a urbanista, el seu paper al capdavant de la política catalana o la seva contribució a l’estudi de l’art medieval i a la conservació del patrimoni cultural, són desconegudes per la gran majoria.
Mataró, ciutat natal de Puig i Cadafalch, es va sumar de forma molt significativa a aquesta commemoració mitjançant l’organització d’un ampli programa d’actes destinat precisament a aquest propòsit, donar a conèixer la seva figura en tota la seva magnitud i transmetre el valor excepcional del seu llegat.
L’Ajuntament de Mataró, junt amb la col·laboració de les diverses entitats i institucions culturals locals, així com de municipis veïns com Argentona, va impulsar nombrosos actes durant tot l’any, tals com exposicions, conferències, rutes i visites guiades, espectacles teatrals i activitats familiars i educatives. Propostes de diferent naturalesa i adreçades a tot tipus de públic, des del general fins al més especialitzat, que van contribuir a convertir la ciutat en un dels espais de referència de la commemoració.