Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró acull el IV Seminari del Consell Gaudí dedicat a la recerca i la innovació en la gestió del patrimoni gaudinià

Escoltar

Mataró acull el IV Seminari del Consell Gaudí dedicat a la recerca i la innovació en la gestió del patrimoni gaudinià

El seminari ha reunit els principals gestors de les obres de Gaudí, així com a múltiples professionals de l’arquitectura i de la gestió i conservació del patrimoni cultural



La Nau Gaudí de Mataró va acollir ahir, 10 de desembre, el IV Seminari del Consell Gaudí, centrat enguany en la recerca i la innovació en la gestió del patrimoni gaudinià. Aquest seminari, de caràcter anual, està organitzat pel Consell per al Foment i la Difusió de l’obra de Gaudí i té com a principal objectiu esdevenir un espai de trobada entre els responsables de les obres de Gaudí a Catalunya, des d’on intercanviar experiències i donar a conèixer els darrers projectes desenvolupats amb el propòsit de millorar i avançar en la seva gestió. 

 


La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, Núria Moreno, i la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Elsa Ibar, van donar la benvinguda als assistents i van procedir a obrir la jornada, centrada enguany en reflexionar al voltant de la importància de la recerca i de la innovació en la gestió del patrimoni i de com les noves tecnologies permeten obtenir un major coneixement dels béns patrimonials, així com millorar i racionalitzar la seva gestió i conservació.

 


Com a ponència inaugural es va comptar amb la participació de Rosa Ruiz Entrecanales, responsable de la unitat de patrimoni de l’Ajuntament d’Àvila, ciutat declarada Patrimoni Mundial per la Unesco que ha desenvolupat un sistema pioner de monitorització del patrimoni que permet obtenir informació exhaustiva sobre l’estat de conservació dels elements patrimonials avilesos i millorar i optimitzar les intervencions que s’hi duen a terme. A continuació, es va comptar amb la ponència de Núria Garcia, directora tècnica de l’Institut del Paisatge Urbà de l’Ajuntament de Barcelona, i de l’arquitecte Oriol Hostench, sobre l’estudi dels Pavellons de la finca Güell que han realitzat prèviament al projecte integral de restauració i que ha comptat amb un avançat aixecament basat en tècniques d’escàner 3D, fotogrametria i termografia.

 


Després d’aquests dos exemples de bones pràctiques en l’aplicació de la tecnologia en la recerca patrimonial, es va fer una taula rodona sobre “Tecnologia, gestió i investigació en el patrimoni”, amb la participació de la responsable de conservació del Park Güell, de l’arquitecte adjunt de la Sagrada Família, de la directora de l’Àrea de Cultura de la Fundació Catalunya-La Pedrera i dels responsables de la conservació i restauració de la Casa Batlló.

 


El seminari es va tancar amb un diàleg sobre “La recerca al voltant de la figura i de l’obra de Gaudí”, a càrrec de Juan José Lahuerta, arquitecte i director de la Càtedra Gaudí, i de Teresa Montserrat Sala, historiadora de l’art i directora de GRACMON (Grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny Contemporanis de la Universitat de Barcelona).

 


 


El Consell Gaudí




Creat l’any 2014 pel Govern de la Generalitat, el Consell per al Foment i la Difusió de l’obra de Gaudí és el resultat d’unir voluntats i esforços en la vetlla i l’impuls del patrimoni arquitectònic que l’artista va deixar com a llegat.

 


El Consell es va gestar a partir de la Declaració de Mataró, tot aprofitant el 130è aniversari de la primera obra gaudiniana: la nau de blanqueig de la cooperativa La Obrera Mataronense (Nau Gaudí). En aquest document, entitats culturals, col·legis professionals i, de manera destacada, els actuals gestors de les obres de Gaudí, es van comprometre a treballar per preservar i promoure la seva obra, i a fer-ho de manera conjunta.


 


El Consell és el responsable de constituir una xarxa de les diverses obres de Gaudí a Catalunya, de facilitar-ne l’estudi, i de promoure la seva visita i fomentar la recerca sobre la vida i obra de l’arquitecte.


 


Actualment formen part del Consell Gaudí: la Nau Gaudí de Mataró, la Casa Vicens, la Basílica de la Sagrada Família, els Pavellons de la Finca Güell, el Palau Güell, el Col•legi Santa Teresa-Ganduxer, la Cripta de la Colònia Güell a Santa Maria de Cervelló, la Torre Bellesguard, el Park Güell, la Casa Batlló, la Pedrera, el Primer Misteri de Glòria del Rosari Monumental de Montserrat, el Portal i Tanca de la Finca Miralles, la Casa Calvet, els ajuntaments de Barcelona, Reus i Riudoms, els Departaments de Cultura, d’Empresa i Coneixement i de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, la Càtedra Gaudí i el Museu Nacional d’Art de Catalunya.

 


Tota la informació del Consell es troba recollida en el Portal Gaudí, el web que aplega el conjunt de l’obra arquitectònica de Gaudí a Catalunya i que va néixer com a resposta a la necessitat d’aplegar en un únic espai l’obra monumental que l’arquitecte va projectar i construir a Catalunya.