Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró al costat de les demandes del col·lectiu dels taxistes

Escoltar

Mataró al costat de les demandes del col·lectiu dels taxistes

Una Declaració institucional presentada pel grup de VOLEMataró respecte a les demandes del col•lectiu dels taxistes es va aprovar per unanimitat en la Junta de Portaveus celebrada el dilluns 5 de novembre. 




El text íntegre de la proposta és el següent:




“El passat juliol a tot l'estat s'han viscut situacions hostils acompanyades de vagues, respecte a d’intrusisme i manca de regulació de les VTC vehicles de lloguer. El gremi de taxistes es troben desatesos davant la competència deslleial i no regulada d'aquest transport de lloguer.




En un inici les VT i VTC vàrem ser creades per un mercat diferenciat que no captava clients en els trajectes, sinó pels serveis molt determinats i concrets, el que evitava competència deslleial, però en l'actualitat no es respecta la normativa i s'han trencat els acords i lleis, sense que per altra banda els responsables de mobilitat formin als agents i assumeixin les noves normatives i apliquin sancions.




En l'actualitat es donen contradiccions vàries, una és l'intent per part de les administracions per reduir contaminació i premiar als cotxes elèctrics o híbrids que no contaminen fins aquí perfecte, però contràriament no s'incentiva l'ús de cotxes amb 9 places.




És dona la situació que les administracions permeten "la convivència" entre serveis regulats i serveis sense regular.




En l'actualitat calen aclarir criteris, la consideració reglamentaria entre distàncies mínimes i períodes temporals, per tal d'evitar situacions irregulars de les VTC que últimament actuen suplantant els serveis dels taxis. És important saber com s'han de contractar els serveis.




És urgent que tant el parlament com el congrés facin política i el seu treball legislant la realitat en el transport públic, recollint els canvis, regularitzant i ampliant les diferents lleis en benefici del sector i respectant els diferents serveis evitant d’intrusisme i conflictes que generin atur i desigualtat, i /o desprotecció laboral o regressió en el sector.




És per tot el que s'ha exposat que VOLEMataró amb les indicacions i peticions del sindicat del taxi sol•licitem els següents acords:




1.Sol•licitar a la Generalitat que estudiï i aclareixi la contractació, la delimiti i concreti, definir les contractacions i els tipus.




2.Instar a la revisió de la llei 16/1987 de 30 de juliol d'ordenació del transport terrestre. Sol•licitar la modificació de l'article 91 d'aquesta. (llicències urbanes).




3. Instar a la Generalitat a què compleixi amb els estatuts d'autonomia i lleis autonòmiques al mateix temps que controla als ens locals a l'hora d'establir limitacions a l'exercici de l'activitat del transport que discorri en el territori.




4. Instar a què en els desplaçaments d'arrendament de vehicles es realitzi amb origen i destinació dins d'un terme Municipal o àrea metropolitana, haurà de respectar la normativa local.




5. Instar a l'anul•lació de l'apartat 3 de l'article 20 i es modifiqui l'apartat 2 de l'article 20 respecte a la capacitat màxima i que aquesta sigui de 9 places inclosa la del conductor, donat que en l'actualitat a causa del turisme cada vegada més és demandat aquest servei, especialment cap a Barcelona.




6. El sector sol•licita la recuperació del transport sanitari que no requereixi medicalització, el que enriquiria la qualitat i eliminaria l’excés de temps d'espera. Insten a l'adaptació de la normativa sanitària i l'extensió a la resta de Catalunya.




7. Instar a la Generalitat a què doti de recursos a tot el sector per tal de plantejar una APP en coordinació amb els ens locals i col•labori amb serveis territorials.




8. El STAC reclama propostes competitives, com posar en marxa mecanismes de control telemàtics de VTC, complint així el Decret Llei 5/2017. Instar al congrés a posar en marxa la web de control estatal.(Reial decret 1076/2017 de 29 de setembre).




9. Instar a una major coordinació inspectora, amb agència tributària, inspecció de treball.




10. Instar a la renovació i actualització del sector mitjançant subvencions i /o microcrèdits per afavorir la qualitat i l'experiència.




11. Instar a la modificació de l'Estatut del treballador per retornar al sector al "principi de realitat" de les relacions.




12. Instar a hisenda a un control més exhaustiu del control fiscal i les activitats de les plataformes digitals i el seu entramat.




13. Instar a la Generalitat, al consell comarcal al control d'activitat VTC (control entre visats del manteniment de les condicions d'atorgament VTC, pressupost, majors inspeccions per evitar l’ intrusisme).




14. Instar a la Generalitat a establir convenis i la creació d'unitats especialitzades de política Municipal en matèria de transport de viatgers en vehicles de fins a 9 places”.