Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró aprova una proposta de resolució per crear una escola municipal del mar

Escoltar

Mataró aprova una proposta de resolució per crear una escola municipal del mar



La proposta de resolució presentada pel grup municipal de la CUP per crear una escola municipal del mar es va aprovar per unanimitat, amb les esmenes incorporades del grup municipal de CiU, en el Ple ordinari del mes de febrer.




El text íntegre de la proposta és el següent:




“El front litoral de Mataró és un ecosistema amb un alt valor paisatgístic i natural que cal preservar i fer conèixer. Malauradament, durant molts anys, la ciutat ha viscut d’esquenes al mar. Ara, però, gràcies a la intervenció de les entitats naturalistes i veïnals i del mateix Ajuntament, aquesta situació està millorant. En aquest sentit, destaquen accions com la divulgació de l’alguer de posidònia de Mataró o l’acord de custòdia per impulsar la naturalització d’un tram de la platja.




L’objectiu d’aquesta proposta és impulsar la creació d’una escola municipal del mar per educar la societat en qüestions relacionades amb el mar i promoure un comportament responsable envers el medi marí i els recursos naturals.




Les actuacions de sensibilització i el coneixement del medi natural marí es podrien reforçar molt més amb la creació d’una aula o escola municipal del mar. Disposar d’un centre divulgatiu obert a escoles, instituts i al públic en general, ens serviria per donar a conèixer temes d’interès general com la biodiversitat marina, els oceans i la salut humana, els residus i la brossa marina, la contaminació biològica i química al mar, el turisme coster, el canvi climàtic, etc. El projecte també podria tenir com a objectiu el manteniment i la divulgació de la memòria històrica de Mataró com a ciutat amb tradició marinera.




La creació de l’escola municipal del mar és una proposta ambiciosa, en la línia del que ja fan a d’altres indrets, i per fer-la realitat cal destinar recursos per desenvolupar un projecte divulgatiu i didàctic, disposar d’un espai i d’un educador.




Atès que el Port de Mataró és un consorci públic, participat per l’Ajuntament de Mataró, proposem que es pugui aprofitar algun dels locals, actualment en desús, per ubicar l’aula de l’escola municipal del mar. Proposem un projecte simple que pugui anar projectant-se més enllà amb el temps, però alhora un projecte capdavanter pel qual ja fa anys van apostar ciutats com Badalona.


 

Per tot plegat, des del Grup Municipal de la CUP, proposem al Ple Municipal de Mataró els acords següents:




1- L’Ajuntament de Mataró estudiarà, en el marc del Pla Estratègic del Port, les necessitats, la viabilitat econòmica i la possible demanda de places d’una futura escola municipal del mar amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania envers el medi marí més proper.




2- L’Ajuntament de Mataró, d’acord amb el Consorci del Port de Mataró, farà una proposta d’espais en locals del Port de Mataró per a la ubicació i instal·lació de l’escola municipal del mar.




3- L’Ajuntament de Mataró explorarà les possibles vies de col·laboració amb les confraries de pescadors, universitats i entitats naturalistes i de l’àmbit de la nàutica per a fer del projecte de l’escola municipal del mar un projecte el més ampli possible.




4- En el termini màxim de sis mesos, i sempre abans de l’estiu, el govern municipal presentarà el resultat dels estudis realitzats per tal de poder prendre una decisió fonamentada, convençuts que el projecte en si mateix és positiu per a la Ciutat.”