Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró celebra Sant Jordi 2018 amb més de 50 actes

Escoltar

Mataró celebra Sant Jordi 2018 amb més de 50 actes

El programa d’actes comença el 13 d’abril i s’allarga fins al darrer dia del mes



L’Ajuntament i diferents organitzacions, col·lectius i entitats de la ciutat tornen a sumar esforços per oferir una programació de Sant Jordi ben variada i per a tots els gustos. La festa de les roses, els llibres i la cultura popular i tradicional proposa un programa amb una cinquantena d’activitats a diferents punts de la ciutat del 13 al 30 d’abril.




La conferència institucional d’enguany es farà dijous 19 d’abril, a les 19.30 h, al Saló de Sessions de l’Ajuntament i anirà a càrrec de l’escriptor nord català Joan – Lluís Lluís. El guanyador de la darrera edició del Premi Sant Jordi amb la novel•la “Jo sóc aquell que va matar Franco” parlarà d’“El ball de les cinc mil llengües”, un homenatge a la diversitat lingüística i un elogi als que han salvat els mots.




A la plaça de Santa Anna s’hi instal•larà la Fira del Llibre des del dissabte 21 d’abril a diumenge 23 d’abril, de les 9 h a les 21 h. A la Fira hi haurà 12 parades per escollir entre les principals novetats editorials, i també activitats com ara una hora del conte especial i jocs pels menuts. La Biblioteca a cel obert, les lectures en veu alta, que es feien anteriorment a la plaça de Santa Anna enguany es traslladen al Pati de la Residència Sant Josep.




El diumenge 22 d’abril se celebrarà la 42a edició del Llibre Gegant de Contes. Des de les 12 h fins a les 14 h, diferents artistes de la ciutat il•lustraran sobre paper les aventures que vulguin explicar els nens i nenes de Mataró. A les 11.30 h començarà el Correconte del Drac i el Dragalió, que aniran en cercavila de foc des de l’Ajuntament fins al Pati del Cafè Nou per afegir-se a la celebració del Llibre Gegant i portant un conte perquè també l’il•lustrin.





El 23 d’abril la ciutat es vestirà de festa des del matí fins a la nit, tot i que a la tarda es concentra el gruix d’activitats. A partir de les 19.30 h se celebrarà la Trobada de gegants, gegantes i nans de Mataró amb la participació de prop d’una cinquantena de gegants i capgrossos. La concentració es farà al Pati del Cafè Nou i anirà cap a la Muralla de la Presó, carrer d’Argentona, carrer Bonaire, carrer de Sant Francesc d’Assís, plaça de Santa Maria, carrer Nou, La Riera i l’Ajuntament. També a les 19.30 h, davant de l’Ajuntament, es farà la tradicional actuació castellera de la Colla Capgrossos de Mataró.




La festa del llibre i de la rosa s’acabarà amb la Fogonada, l’acte més genuí de la Diada en què el Drac de Mataró és el protagonista d’una versió adaptada de la llegenda de Sant Jordi, que començarà a les 22 h. Una vegada més, l’espectacle arribarà al seu moment àlgid a la Plaça de l’Ajuntament amb l’entrada en escena del cavaller Sant Jordi per alliberar la princesa, abans de donar pas al darrer i espectacular voltafoc, un esclat de foc i música al ritme de La Coxinera. Acabat l’acte, a la mateixa plaça, el grup de música tradicional mataroní oferirà un concert per tancar una diada intensa.




La Xarxa de Biblioteques de Mataró participa activament a la festa de les lletres amb diferents hores del conte.




Les lletres seran les grans protagonistes de la festivitat amb diferents actes com ara la segona Petita Marató de Contes a l’Espai Gatassa, recitals poètics, vermuts literaris, una exposició de punts de llibres, lectura de poemes i espectacles de circ i de dansa, entre d’altres. La música hi tindrà un paper important amb un concert homenatge a Federico García Lorca, així com també una trobada de glosadors del país Basc, Terres de l’Ebre, del Principat i amazics units per oferir 12 hores de cançó improvisada.




La Família Robafaves i els Nans, el Drac i el Dragalió romandran des del 13 d’abril al vespre fins a l’11 de maig al vestíbul de l’Ajuntament, perquè els mataronins i mataronines la puguin visitar. Durant aquests dies les escoles de la ciutat faran visites guiades a les figures amb horaris concertats.






Portes obertes a l'Ajuntament i a la Presó




La tarda del 21 d’abril i el matí del 22 d’abril es farà una jornada de portes obertes a La Presó. Espai de Les Arts, una oportunitat per conèixer des de dins l’edifici patrimonial i el seu futur com a Espai de les Arts, a través de visites guiades i activitats diverses.




Com cada any, l’Ajuntament obrirà les portes el mateix dia de Sant Jordi des de les 10 h fins a les 18 h. D’aquesta manera les persones interessades podran conèixer els diferents espais de la Casa Gran de la mà dels regidors i les regidores, que explicaran la història de l’edifici i posaran en relleu els principals detalls i elements decoratius de cada sala.