Mataró clausura l’Any Puig i Cadafalch amb una conferència i la presentació d’una publicació
L’acte es farà el 22 de març, a les 19h, al Saló de Sessions de l’Ajuntament
La conferència “Josep Puig i Cadafalch, fotògraf amateur” a càrrec de la professora d’Història de l’Art, Núria F. Rius, i la presentació de la publicació de l’exposició “Josep Puig i Cadafalch. Visió, identitats, cosmopolitisme” de la comissària Lucila Mallart són els dos actes que serviran per cloure l’Any Puig i Cadafalch a Mataró. L’acte, presidit per l’alcalde, David Bote, es farà dijous 22 de març, a les 19 h, al Saló de Sessions de l’Ajuntament.
Núria F. Rius (Barelona, 1983)
Doctora en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona, va dedicar la seva tesi a l’estudi del fotògraf Pau Audouard, en un treball de recerca codirigit amb l’Université Sorbonne-Paris IV.
Els seus interessos d’investigació se centren en els processos de reconeixement institucional del fotògraf, la definició dels diversos agents artístics en l’àmbit fotogràfic, els usos de la imatge i del llenguatge propis de la fotografia i, finalment, els punts d’encontre i de diferenciació del mitjà fotogràfic amb d’altres dispositius visuals.
En paral·lel a la recerca, ha impartit docència a la Universitat de Barcelona (UB), a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i a les escoles superiors de disseny Bau, Felicidad Duce i Ártidi de Barcelona, treballant sempre sobre la història, la teoria i la crítica de les arts i del disseny, especialment, en el període comprès entre els segles XIX i XXI.
Visió, identitats, cosmopolitisme
A més de la conferència, serà el moment de presentar la publicació que recull els principals aspectes de l’exposició “Josep Puig i Cadafalch. Visió, identitats, cosmopolitisme” que, comissariada per Lucila Mallart, es pot visitar fins al proper 1 d’abril a Can Serra del Museu de Mataró.
La publicació posa sobre paper els arguments, documents i objectes presentats durant l’exposició, però també amplia contingut a partir de dos elements fonamentals: d’una banda, la publicació de diversos textos inèdits de Puig i Cadafalch relacionats amb cadascun dels àmbits de l’exposició, i de l’altra, una sèrie d’assajos a càrrec de diversos historiadors que n’han estudiat aspectes concrets.
Així el llibret aprofundeix a l’entorn del Puig visionari i el Puig pensador de ciutats, amb Lucila Mallart; explora la relació de la teoria i la praxis arquitectònica amb la qüestió de les identitats nacionals, amb Daniel Pifarré i Joaquim M. Puigvert; i descobreix el paper com a Intel·lectual de prestigi arreu del món, amb Josep-Maria Garcia-Fuentes. Finalment, el text destaca el seu paper en l’ús de la fotografia, com a font d’estudi i anàlisi amb Núria F. Rius, a propòsit de les plaques de vidre trobades recentment a la casa d’estiueig d’Argentona.
Tot plegat reunit en una publicació de 264 pàgines (amb traduccions de textos al castellà i a l’anglès) que aborda la figura i treball de Puig, no des de les disciplines d’arquitecte, urbanista, polític o historiador, sinó com un personatge global, intensament fascinant, que va contribuir amb diversos llenguatges a un únic i mateix projecte: la construcció de la Catalunya contemporània. I ho va fer, sempre, tenint en compte el que passava al món. Perquè és així com Puig va imaginar Catalunya: intensament connectada “a la corrent de las idees mundials”, com ell mateix escrivia el 1905, i és així com s’ha volgut abordar en aquest projecte editorial.