Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró commemora el centenari del naixement de l’escriptor Manuel de Pedrolo

Escoltar

Mataró commemora el centenari del naixement de l’escriptor Manuel de Pedrolo

Activitats per a tothom i el veredicte de la 17a edició del Premi de Narrativa de Ciència-ficció Manuel de Pedrolo, Ciutat de Mataró formen part del programa



Aquest dilluns, 5 de febrer, s’ha fet a la Biblioteca Pompeu Fabra, la presentació del programa especial d’activitats per a la commemoració del centenari del naixement de Manuel de Pedrolo. Aquesta programació, que s’allargarà durant tot el 2018, té l’objectiu d’honorar la memòria de l’escriptor i difondre la seva obra. Manuel de Pedrolo és un dels escriptors més prolífics i fecunds de la història de la literatura catalana, autor de més de 120 obres de tots els gèneres i guanyador d’una vintena de premis literaris, entre ells el Víctor Català (1956), el Sant Jordi (1962) o el Prudenci Bertrana (1968). El 1979 va ser guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.



Aquesta celebració vol donar a conèixer l’autèntica dimensió de la figura de Manuel de Pedrolo, un dels noms clau de la literatura catalana del segle XX i que per motius diversos, ha estat un autor poc reconegut acadèmicament.



La ciutat de Mataró s’uneix a aquesta commemoració, promoguda pel Departament de Cultura de la Generalitat, la Institució de les Lletres Catalanes i la Fundació Pedrolo – Espai Pedrolo, amb l’organització d’una sèrie d’actes destinats a enaltir la seva figura, especialment donar a conèixer i elogiar la seva tasca d’escriptor de ciència-ficció i, al mateix temps, difondre el Premi de Narrativa de Ciència-ficció Manuel de Pedrolo, Ciutat de Mataró que té lloc a la ciutat des de l’any 1997. 






Programa d'activitats




Al llarg de l’any 2018, a Mataró, es podrà gaudir d’un programa d’actes ampli i variat que inclou lectures dramatitzades, espectacles i tallers familiars, vermuts literaris, entre d’altres activitats destinades a tots els públics. Així mateix, s’ofereix una programació estable, més enllà de la celebració d’aquesta efemèride, per tal d’arrelar el gènere de ciència-ficció dins del panorama cultural i literari de la ciutat de Mataró. D’aquesta programació en destaca la nova tertúlia literària de ciència-ficció que es realitzarà cada segon dimarts de mes a les 19 h per debatre i intercanviar sensacions i punts de vista sobre un llibre o autor d’interès i que tindrà el seu inici el 8 de maig a la Biblioteca Antoni Comas.



L’acte inaugural tindrà lloc el proper dijous 15 de febrer, a les 19 h, a la Biblioteca Antoni Comas amb la programació de la lectura dramatitzada “Avui parlo de mi” basada en els Diaris (1986-1990) de Manuel de Pedrolo en què el mateix escriptor pren la paraula i, a través de records, opinions, pensaments i relats, ens presenta el seu món ric i divers, i també l’època en què va viure.L’Ajuntament de Mataró, amb la col·laboració de les diverses entitats i institucions culturals de la ciutat, promou l’organització d’aquest programa d’actes.






Premi de Narrativa de Ciència-Ficció Manuel de Pedrolo, Ciutat de Mataró




El Premi de Narrativa de Ciència-Ficció Manuel de Pedrolo, Ciutat de Mataró se celebra des de 1997, fruit de la celebració aquell mateix any a la ciutat del “Congreso Nacional de Fantasía y Ciencia Ficción (HispanoCon)”.



La participació i l’interès que va suscitar la primera convocatòria d’aquest premi va fer que es consolidés. A l’actualitat, el premi de narrativa es convoca bianualment, donant així més temps als escriptors perquè puguin preparar les seves novel·les curtes. Enguany s’ha convocat la 17a edició del premi que dota a l’obra guanyadora amb 3.000 € i una tirada inicial de 1.500 exemplars. Les obres guanyadores del premi formaran part de la col·lecció de Ciència-Ficció de Pagès Editors. El veredicte es donarà a conèixer abans del 28 de setembre.



Aquest premi està organitzat per la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, la Societat Catalana de Ciència-Ficció i la Xarxa de Biblioteques de Mataró.