Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró commemora el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació amb un acte d’homenatge

Escoltar

Mataró commemora el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació amb un acte d’homenatge

L’acte se celebrarà el 4 de febrer amb un recorregut que finalitzarà en el monument del Camí del Nord



Mataró celebrarà per primer cop el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació el proper diumenge 4 de febrer. La petició va ser presentada pel grup municipal de la CUP, a través d’un prec, en el Ple del 14 de desembre del 2017. 




L’acte de commemoració consistirà en una caminada d’un petit tram del Camí del Nord o del Canigó (GR 83). La sortida es farà a les 11.30 h des de l’Ermita de Sant Simó i finalitzarà en el monument del Camí del Nord que es troba al passeig del Callao. Durant el recorregut es farà lectura del testimoni de diverses persones exiliades i l’acte finalitzarà davant del monument del Camí del Nord amb un homenatge als exiliats i deportats.




L’acte s'organitza en col·laboració amb diferents entitats de la ciutat com el Grup d’Historiadors Jaume Compte, el Grup de Recerca de la Memòria Històrica, el Grup d’Història del Casal, Creu Roja, l'Associació del Casal Mataró-Jaume Terradas i la Unió Excursionista de Catalunya (UEC) de Mataró, entre d'altres.


 




Acord de la Generalitat




El Govern de la Generalitat va aprovar, el febrer del 2017, declarar el 5 de febrer com a Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, en memòria dels fets esdevinguts en tal data de l’any 1939.




Més enllà de la vinculació històrica amb aquesta data, la declaració del 5 de febrer com a Dia Nacional de l’Exili i la Deportació també vol generar consciència davant els exilis i els desplaçaments forçosos de població que s’estan produint actualment arreu del món.