Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró concedeix la Medalla de la Ciutat a títol pòstum a Joan Peiró i Belis

Escoltar

Mataró concedeix la Medalla de la Ciutat a títol pòstum a Joan Peiró i Belis

La distinció s’atorgarà a petició de la Comissió Ciutadana organitzadora dels Actes de l’Any Peiró amb motiu dels 75 anys del seu afusellament

El Ple ordinari de desembre, celebrat dijous 12 de desembre, va aprovar concedir la Medalla de la Ciutat a títol pòstum a Joan Peiró i Belis, Fill Adoptiu de Mataró.El passat mes de febrer, la Comissió Ciutadana organitzadora dels actes de l’Any Peiró amb motiu del 75è aniversari del seu afusellament, va demanar a l’Ajuntament que iniciés els tràmits per atorgar aquesta distinció a Peiró per haver impulsat el Forn del Vidre i valorar l’educació dels obrers que hi treballaven procurant-los formació -reconeixement que seria per a tots els mataronins que treballen al Forn del Vidre-, i per la seva faceta com a sindicalista liderant la CNT a la ciutat.
Any PeiróJoan Peiró i Belis (Hostafrancs, 1887 – Paterna, 1942), va ser vidrier d’ofici i va militar en l’anarcosindicalisme on va ser secretari general de la CNT. Establert a Mataró, va treballar al Forn del Vidre, on va esdevenir impulsor de la Cooperativa del Vidre. Amb la guerra civil, va acceptar ser ministre d’Indústria. Exiliat a França, la Gestapo el lliurà a Franco i fou empresonat a València i afusellat a Paterna el 24 de juliol de 1942.Durant el 2017 es van dur a terme una vintena d’actes emmarcats en l’Any Joan Peiró, com una ofrena floral o l’acte musical i audiovisual Peiró42, que va comptar amb el suport de l’Orquestra Ciutat de Mataró i diverses corals locals, entre d’altres. La comissió ciutadana que va impulsar la commemoració de l’efemèride estava formada per una trentena d’entitats i organitzacions polítiques.A més, el passat 24 de juliol es va inaugurar al Pati del Cafè Nou un monument commemoratiu. L’escultura, concebuda per Martí Anson, és un fanal amb forma de bufador de vidre amb una punta lluminosa de vidre bufat que recorda la relació de Joan Peiró i la seva labor com a cooperativista a les Cristalleries Mataró. S’encendrà cada 24 de juliol, coincidint amb l’aniversari de l’afusellament de Peiró.