Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró defensa el model d’èxit d’escola catalana

Escoltar

Mataró defensa el model d’èxit d’escola catalanaLa Junta de Portaveus, celebrada el 26 de febrer, va aprovar una Declaració institucional del grup municipal de CiU en defensa del model d’èxit d’escola catalana. El text es va aprovar amb els vots a favor del PSC, CiU, ERC-MES, VOLEMataró, CUP i ICV-EUiA i els vots en contra de C’s, PPC i PXC. 
El text íntegre de la Declaració institucional és el següent:
“En base a l’aplicació de l’article 155, el govern espanyol ha anunciat que estudia introduir una casella al full de preinscripció escolar perquè els pares puguin triar escolaritzar els seus fills en castellà. Això no només suposaria un greu atac al model d’èxit i de gran consens com és el de l’escola catalana, sinó que a més és il•legal, ja que va completament en contra d’allò que diu la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) aprovada per una àmplia majoria del Parlament durant el govern del tripartit.
Si alguna cosa ha caracteritzat l’escola catalana és el seu paper en la cohesió social de Catalunya i en la convivència d’alumnes vinguts d’arreu del món que mai han estat separats per raó de llengua. Dir que l’escola catalana és una fàbrica d’independentistes és un menyspreu deliberat cap a tots els professionals del sector i ignora la realitat més evident: els alumnes catalans obtenen resultats per sobre de la mitjana de la Unió Europea, de l’OCDE i d’Espanya en l’informe PISA.
Els pares i mares tenen dret a triar el centre escolar on volen portar els seus fills, i sempre defensarem aquest dret, però és el centre i els professionals que hi treballen qui decideixen el projecte educatiu i lingüístic. De la mateixa manera que els pares i mares no decideixen quantes hores de matemàtiques es fan cada setmana, tampoc decideixen quina és la llengua vehicular del centre. El Ministeri no pot anar contra l’autonomia de cada centre educatiu.
Davant d’aquests atacs del govern espanyol, cal recordar que a les proves de nivell fetes per l’Estat l’alumnat català ha mostrat un coneixement del castellà superior al d’altres comunitats autònomes de l’Estat que només estudien en castellà. Catalunya està aplicant amb èxit un model basat en el plurilingüisme (català, castellà i anglès) i també amb les llengües de l’alumnat d’origen immigrant.
Ha de ser el nou govern de Catalunya qui prepari el nou curs escolar i no el govern de l’Estat espanyol amb un partit polític que ha tret només quatre diputats en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya.
És per tot això que el Grup Municipal de Convergència i Unió proposa a la Junta de Portaveus els següents acords:
Primer.- Rebutjar enèrgicament l’anunci del govern de l’Estat d’estudiar introduir una casella al full de preinscripció escolar perquè els pares i mares puguin triar escolaritzar els seus fills en castellà en base a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.
Segon. – Manifestar el més absolut suport a la comunitat educativa del nostre País i en especial als mestres, que dia a dia treballen per mantenir la qualitat de l’escola catalana, tant en la vessant educativa com en la tasca de cohesió social i la integració dels infants i les seves famílies.
Tercer.- Manifestar també el nostre suport al model educatiu d’èxit i d’integració dels últims 40 anys a Catalunya.
Quart.- Demanar a totes les forces polítiques democràtiques de Catalunya i de l’Estat que, en defensa del model d’èxit d’escola catalana, s’oposin a la proposta formulada des del Partit Popular.
Cinquè.- Comunicar aquest acord al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya i del Congrés dels Diputats, als Serveis Territorials d’Ensenyament del Maresme – Vallès i al Consell Comarcal del Maresme”.