Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró demana la revisió de la sentència del cas 'La Manada' perquè entén que subestima la gravetat de les violacions

Escoltar

Mataró demana la revisió de la sentència del cas 'La Manada' perquè entén que subestima la gravetat de les violacions



Aprovada per unanimitat en la Junta de Portaveus, celebrada el 7 de maig, una Declaració institucional presentada pel grup municipal del PSC davant la sentència judicial de l’Audiència Provincial de Navarra en l’anomenat cas de “La Manada”.

 


El text aprovat és el següent:

 


“L’Ajuntament de Mataró, davant la publicació de la Sentència dictada per l’audiència provincial de Navarra als cinc membres acusats en l’anomenat cas de “La manada”, en la qual es condemna als acusats a penes de 9 anys de presó per abús sexual continuat amb prevalença, i a 5 de llibertat vigilada després del compliment de la pena, obviant que es produís cap tipus d’intimidació i violència, comparteix la indignació de la majoria de dones i homes de la nostra ciutat.

 


La regressió social en vers els valors ètics i morals a la nostra societat, agafa un caire cada vegada més preocupant, com per exemple, en la fal•làcia de l’alliberament de la dona, quan realment continua subjugada a l’home, tant en l’àmbit laboral com ara en el judicial.

 


Creiem que la sentencia dictada és molt lleu i subestima la gravetat de les violacions tot incomplint les obligacions de defensar els drets de les dones, perquè:

 


-Minimitza els fets al no considerar-los agressió sexual, al no considerar l’agreujament de realitzar-se en grup, al no considerar l’atemptat al dret a la intimitat, l’honor I la pròpia imatge de la víctima.

 


-Situa la càrrega de la prova en la víctima al posar el focus de la sentència en el comportament de la víctima i no en el comportament dels agressors

 


El punt de partida per fer front a la violència sexual, no pot ser la sospita contra les dones que denuncien, perquè s’ha de permetre a les víctimes parlar. I no es pot vulnerar el seu dret fonamental a la intimitat, tal i com ha passat en aquest cas, per alguns mitjans de comunicació.

 


-Expressa un vot particular especialment greu que demana l’absolució de tots els acusats a excepció de delicte de furt. i que denota una anàlisis subjectiva dels fets, molt allunyada del rigor jurídic que hauria de tenir. Oblida que el delicte d’agressió sexual, ja no protegeix l’honor, sinó la llibertat sexual individual, i no s’ha de valorar la “moral sexual col•lectiva” sinó si hi ha hagut llibertat real per acceptar l’accés carnal.

 


-Afavoreix la impunitat de les agressions masclistes, envia un missatge de descrèdit i de no credibilitat de la vivència de les dones que pateixen aquestes agressions, que les revictimitza.

 


-Posa de manifest la incoherència del tribunal al no considerar el delicte de violació sinó abús sexual quan el propi relat dels fets provats de la sentencia conclou que la víctima no va consentir les relacions sexuals i que va existir una situació d’intimidació i superioritat.

 


I estén la cultura de la violació, de la culpa i les critiques a les víctimes, en lloc de defensar els drets de les dones, alhora que allunya, cada vegada més, la confiança en la Justícia. tot el procés judicial ha estat en si una mostra de la violència institucional que vivim les dones quan denunciem per violència masclista.

 


Per tot això l’Ajuntament ACORDA:

 


PRIMER.- Manifestar el desacord amb la impunitat en l’anomenat cas de la Manada, volem denunciar qualsevol acte que comporti sentència institucional o impunitat de les violències masclistes. Així com donar suport a petició de revisió d’aquesta sentència.

 


SEGON.- Donar suport incondicional a les víctimes, moltes vegades invisibles de les agressions sexuals.

 


TERCER.- Donar suport a les mobilitzacions socials en contra d’aquesta sentència judicial.

 


QUART.- Instar al Congrés del Diputats i al Senat a la modificació del Codi Penal per revisar el supòsit d’abús sexual així com la consideració jurídica d ela violència en casos d’agressió sexual i violació.

 


CINQUÈ.- Exigir al Govern Espanyol que implementi els recursos preventius necessaris, per tal d’evitar que, fets com aquests, es tornin a produir.

 


SISÈ.- Fer arribar aquesta declaració a l’Audiència Nacional, l’Audiència Provincial de Navarra, al Ministeri de Justícia i al Consell General el poder Judicial.

 


SETÈ.- Rebutjar l’ús partidista que han fet certs partits d’aquesta injustícia, atès que només permeten la crítica de les sentències que ells decideixen que és criticable, coartant la llibertat de reunió i expressió quan els interessa.”