Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró denuncia i reclama a l’Estat la partida pressupostària compromesa per a les administracions locals destinada a la lluita contra la violència de gènere

Escoltar

Mataró denuncia i reclama a l’Estat la partida pressupostària compromesa per a les administracions locals destinada a la lluita contra la violència de gènere

La partida també va destinada a potenciar les polítiques d’igualtat



El grup municipal d’ICV-EUiA va presentar una Declaració institucional per denunciar l’incompliment del pacte d’Estat en matèria de violència de gènere en el projecte de pressupostos de l’Estat per al 2018 i per reclamar la partida pressupostària compromesa per a les administracions locals destinada a la lluita contra la violència masclista i les polítiques d’igualtat. 




El text es va aprovar amb el vots a favor del PSC, ERC-MÉS, VOLEMataró, CUP, PxC i ICV-EUiA qui la presentava, l’abstenció de CiU i Ciutadans i el vot negatiu del PP.





“Al llarg dels darrers anys, la llista de dones víctimes mortals per violència de gènere a l’Estat espanyol no ha parat de créixer. En la majoria de casos aquestes dones assassinades deixen nens i nenes orfes; en el pitjor dels casos, a aquesta consternació s’ha d’afegir també l’assassinat de fills i filles a mans d’assassins masclistes.




La violència masclista és una qüestió d’Estat, que afecta tota la població, i que té una causa estructural que és la desigualtat entre homes i dones, a la qual cal destinar tots els recursos que siguin necessaris per a la seva eradicació.




El Pacte d’Estat en matèria de Violència de Gènere, aprovat pel Congrés dels Diputats, vincula directament els partits polítics, els poders de l’Estat i les administracions autonòmiques i locals amb el compromís ferm en pro d’una política sostinguda per a l’eradicació de la violència de gènere. La signatura del Pacte d’Estat suposava un gran avenç per a la protecció integral de les dones, amb un augment dels recursos per als municipis i comunitats autònomes en matèria de violència de gènere i un augment de les competències per als ajuntaments en aquests temes. Dues de les premisses innegociables per a la signatura del Pacte d’Estat van ser el finançament i l’enfortiment i la capacitació competencial dels governs locals en l’exercici de les polítiques públiques d’igualtat i violència de gènere.




El Pacte d’Estat, publicat al BOCG de 9 d’octubre de 2017, recull que totes les mesures i recomanacions en la lluita contra la violència de gènere només poden ser reconegudes com a realitzables i dutes a terme si vénen acompanyades d’un suport econòmic suficient. Així mateix recull que en els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2018 les partides relacionades amb majors o noves mesures estatals contra la violència de gènere s’incrementaran en 80 milions d’euros addicionals l’any, durant els propers 5 anys. I diu, textualment, que els PGE per al 2018 destinaran, via transferència als ajuntaments, un increment anual de 20 milions d’euros durant els propers 5 exercicis.




En el projecte de PGE per al 2018, presentat el passat 3 d’abril, el govern de l’Estat incompleix el Pacte d’Estat en matèria de Violència de Gènere, així com el compromís del president Rajoy, en el Ple del Senat de 22 de novembre de 2017, atès que no inclouen el compromís financer que preveia el Pacte d’Estat d’un augment pactat de 200 milions d’euros en aquest projecte de PGE: d’aquests 200M€ només estan pressupostats 80M€ (que suposen un 0’02€ dels PGE); i aquests 80M€ no contemplen els 20M€ previstos per als municipis.




Es nega, per tant, als ajuntament qualsevol ajut per millorar la prevenció i atenció a la violència masclista i en matèria d’igualtat, mentre segueixen prestant serveis i assumint competències que no els són pròpies i per a les quals no tenen finançament.





Per tot això, el grup municipal d’ICV-EUiA proposa a la Junta de Portaveus l’adopció dels següents acords:




PRIMER: Instar el govern de l’Estat a incloure en els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2018, tal i com recull el Pacte d’Estat en matèria de Violència de Gènere, la partida pressupostària de 20M€ compromesa per a les administracions locals.




SEGON: Instar el govern de l’Estat a enfortir i capacitar els governs locals en l’exercici de les polítiques públiques d’igualtat i violència de gènere.




TERCER: Notificar aquest acord al president del govern espanyol, a la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats i del Senat i a les entitats municipalistes de Catalunya”.