Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró disposarà d'un nou jutjat de primera instància

Escoltar

Mataró disposarà d'un nou jutjat de primera instància

L'alcalde i la consellera de Justícia han visitat avui les instal·lacions

Mataró estrenarà el pròxim 1 d’octubre el Jutjat de Primera Instància número 9 de la ciutat, que estarà ubicat al carrer de Josep Abril, número 24, on també hi ha el Jutjat de Primera Instància número 8. El Departament de Justícia ha dotat el nou òrgan amb el mobiliari necessari i una plantilla de nou treballadors, entre auxilis judicials, tramitadors i gestors processals. A banda, el jutge i el lletrat del nou jutjat són nomenats pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Ministeri de Justícia, respectivament. 

 


Com a jutjat de primera instància, el nou òrgan s’ocuparà d’aquells casos que fan referència a la jurisdicció civil, que, per tant, no comporten penes de presó. Es tracta d’assumptes com ara conflictes entre particulars o entitats, reclamacions econòmiques o ocupacions d’habitatges. Precisament, el Ple de l’Ajuntament de Mataró va demanar l’any passat un nou jutjat a la ciutat per combatre les ocupacions injustificades d’habitatges. Aquest nou jutjat de primera instància també podrà determinar la incapacitat total o parcial d’un individu i, fins i tot, designar tutors legals. En canvi, malgrat que li correspondria, no atendrà casos relacionats amb l’àmbit familiar –com ara divorcis, custòdies o adopcions– perquè Mataró ja disposa de dos jutjats especialitzats en aquesta matèria.

 


L’alcalde de Mataró, David Bote, i la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella, han visitat aquest matí les noves instal•lacions. En el transcurs de la visita, l’alcalde ha destacat que el nou jutjat permetrà donar més agilitat i celeritat en els casos d’ocupacions delinqüencials d’habitatges i desnonar i alliberar pisos destinats a famílies necessitades. Tot seguit s’han adreçat al Jutjat de Primera Instància número 1 on han mantingut una reunió amb el jutge degà dels Jutjats de Mataró, Pau Izquierdo.

 


Abans, la consellera ha signat en el Llibre d’Honor de l’Ajuntament.

 




Ampliació de l’edifici judicial de Tomás y Valiente



Mataró compta amb quatre seus judicials i 19 jutjats. L’edifici principal, propietat del Departament i ubicat a la plaça de Francisco Tomás y Valiente, acull una dotzena de jutjats, a més del Deganat, la Fiscalia, el Registre Civil, l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) i l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC). La resta de jutjats estan situats entre dos edificis del carrer de Josep Abril i un edifici del carrer de Casto Méndez Núñez, tots tres de lloguer.



 






















Edifici plaça de FranciscoTomás y Valiente


Jutjats de primera instància núm. 1, 2, 3, 4, 5 i 7 (el 4 i el 7 són de família)


Jutjats d’instrucció núm. 1, 2, 3, 4 i 5


Jutjat Penal núm. 1


Registre Civil, Deganat, Oficina d’Atenció al Consumidor, Fiscalia, Biblioteca, Arxiu, IMLCFC





 

















Edifici carrer de Casto Méndez Núñez, 30


Jutjat Penal núm. 2


Jutjat de Violència sobre la Dona


Jutjat de Primera Instància núm. 6





 











Edifici carrer de Josep Abril, 24


Jutjats de primera instància núm. 8 i 9





 











Edifici carrer de Josep Abril, 33


Jutjats socials núm. 1 i 2



 

  

El Departament de Justícia té previst reformar i ampliar l’edifici de la plaça de Francisco Tomás y Valiente per ubicar-hi tots els òrgans judicials de la ciutat i centralitzar-ne l’activitat. Les obres d’ampliació es faran a la dreta i a l’esquerra de la seu, on actualment hi ha zones enjardinades. Aquest edifici compta actualment amb 8.000 m2, però amb l’ampliació passarà a tenir-ne 11.600. El projecte, però, no té encara data d’execució i està pendent de disponibilitat pressupostària. Les obres tindran un cost de gairebé 10 milions d’euros i una durada d’uns dos anys.

 

 

Els quatre edificis actuals suposen 9.700 m2 d’usos judicials. Quan l’ampliació sigui una realitat, hi haurà un únic edifici d’11.600 m2 d’activitat judicial. És a dir, es guanyaran 1.900 m2 i les altres tres seus deixaran d’utilitzar-se.



 

 


Justícia destina 7,4 milions per posar en marxa 14 nous jutjats a tot Catalunya



Entre aquest any i el vinent, el Departament de Justícia posarà en funcionament 14 nous jutjats a tot Catalunya. El pressupost destinat a fer efectiva la creació dels nous òrgans judicials és de 7.396.235 euros, que corresponen a les partides destinades a obres, instal·lacions, mobiliari, tecnologies de la informació i treballadors.





 

Calendari per al 2018-2019



El 30 de juny es van posar en marxa els cinc primers jutjats: a Badalona (1a Instància núm. 8), Barcelona (1a Instància núm. 59 i Mercantil núm. 11) i Granollers (1a instància núm. 8 i 9). L’1 d’octubre estaran en funcionament els nous jutjats de Mataró (1a Instància núm. 9), Reus (1a Instància núm. 7) i Terrassa (1a Instància núm. 9). A finals de desembre entraran en funcionament un nou jutjat al Vendrell (1a Instància i Instrucció núm. 9) i un altre a l’Hospitalet de Llobregat (1a Instància núm. 8). Durant el 2019 es crearan els jutjats restants a Girona (1a Instància núm.7), Sabadell (1a instància núm. 9 i 10) i Lleida (1a Instància núm. 9).

 

 

 

Sense nous òrgans judicials des de fa vuit anys

 

La competència exclusiva per a la creació de nous jutjats i per a l’adjudicació de les places de jutge i jutgessa correspon al Ministeri de Justícia. A partir de la creació – una decisió que correspon al Ministeri de Justícia – la Generalitat en fa possible el funcionament proporcionant els professionals, la tecnologia i els edificis.  



 

La posada en marxa d’aquests nous jutjats respon a la petició de creació de nous jutjats que el Departament de Justícia va fer al Ministeri de Justícia l’any 2015. Malgrat les reiterades peticions, el Govern espanyol no va aprovar-ne la creació fins després de dos anys. A excepció del Jutjat Penal núm. 2 de Tortosa (2014), des de l’any 2010 no s’ha creat cap nou òrgan judicial a Catalunya.