Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró i l’Agrupació Científico-Excursionista recorden els alpinistes morts al Lhotse Shar l’any 1987

Escoltar

Mataró i l’Agrupació Científico-Excursionista recorden els alpinistes morts al Lhotse Shar l’any 1987

L’acte de reconeixement als alpinistes Sergi R. Escalera, Francesc Porras, Antoni Quiñones i Antoni Sors serà diumenge 2 de desembre, a les 10.30 h



L’Ajuntament de Mataró i l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró han organitzat un acte de reconeixement als alpinistes Sergi R.Escalera, Francesc Porras, Antoni Quiñones i Antoni Sors que van perdre la vida el 27 de setembre de 1987 durant l’ascens al Lhotse Shar (8.382 m, Himàlaia). 




En l’edifici on hi ha la seu de l’Agrupació Científico-Excursionista s’instal•larà una placa en memòria dels 4 alpinistes i de reconeixement a la seva trajectòria esportiva. La iniciativa prové d’un prec de VOLEMataró en el Ple ordinari del 7 de juny. L’acte serà el diumenge 2 de desembre, a les 10.30 h, a l’edifici de l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró que es troba a la confluència entre la Baixada de les Escaletes i el passatge del Pou d’Avall.




Mataró va retre homenatge a Antoni Sors l’any 2006 amb la instal•lació d’una escultura al Parc Central, entre la plaça de Granollers i el carrer dels Pirineus. L'escultura, realitzada per l’arquitecta Maria Dolors Periel, commemora la gesta aconseguida al 1985 per Antoni Sors al fer el cim de l'Everest.






L'accident




L’expedició al Lhotse Shar de 1987 estava formada per Toni Sors, Sergi R. Escalera, Francesc Porras, Antonio Quiñones, Carles Vallès, Mercè Macià, Toni Ricart i Manu Badiola. L’objectiu era seguir la mateixa ruta que havien fet els austríacs Sepp Mayerl i Rolf Walter l’any 1970.




Aquell 27 de setembre, Toni Sors, Sergi R. Escalera, Francesc Porras i Antonio Quiñones van partir del camp base 4, a 7.350 m d’altitud, per l’aresta sudest amb l’objectiu de muntar el camp base 5 a 7.850 m, que seria el darrer camp base abans de poder fer el cim. Cap al migdia es va tallar la comunicació amb els companys que estaven al camp base 4 però tampoc es van alarmar ja que la comunicació també havia fallat en altres dies.




El dia següent, el 28 de setembre, Toni Ricart va anar al camp base per inspeccionar la muntanya des d’allà. El 29 de setembre, al no rebre notícies, Carles Vallès, Mercè Macià i Manu Badiola van anar a inspeccionar la zona compresa entre els 7.400 m i els 7.800 m. En un primer moment no van divisar res però finalment va divisar els cossos dels seus companys en una glacera a uns 6.000 m d’alçada on havien caigut després d’haver ser arrastrats per una allau que s’havia desencadenat a 7.450 metres.




Anys més tard, l’any 1990, Carles Vallès i Manu Badiola van fer la primera ascensió nacional al Lhotse Shar acabant així la gesta que havia acabat amb la vida dels seus companys.