Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró impulsa el Premi de Poesia Ventura Ametller

Escoltar

Mataró impulsa el Premi de Poesia Ventura Ametller

L’obra guanyadora es publicarà dins la nova col·lecció de poesia “Premi Ventura Ametller” de l’editorial 1984La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, Núria Moreno, la presidenta de l’Associació Ventura Ametller, Teresa Claveguera i l’editor d’Edicions de 1984, Josep Cots, han presentat aquest divendres 5 d’octubre el Premi Ventura Ametller de Poesia. L’Associació Ventura Ametller, que neix d’una comissió formada per familiars i amics de la família de l’escriptor, han impulsat aquest nou guardó amb el suport de l’Ajuntament de Mataró. L’editorial 1984 publicarà l’obra guanyadora i el seu autor rebrà un import de 1.000 €.
El premi és obert a la participació de persones que presentin un recull de poemes originals i inèdits, en llengua catalana i la quantitat d’obra presentada ha de ser suficient per integrar un volum, aproximat d’uns 300 versos.
Les obres concursants s’hauran d’enviar en format electrònic i el termini de presentació dels originals s’acaba el 20 de desembre del 2018 a les 24 h.
El jurat està format per destacades personalitats del món de la literatura i la poesia mataronines i catalanes.
El veredicte del premi es farà públic el dia 21 de març de 2019, coincidint amb la celebració del Dia mundial de la poesia, en un acte literari a Mataró del qual s‘informarà oportunament.

L’editorial s’ocuparà que el llibre premiat tingui una àmplia difusió a tots els territoris de parla catalana.


 


Biografia de Ventura Ametller
Bonaventura Claveguera, conegut pel pseudònim literari de Ventura Ametller, va néixer a Pals l’any 1933. Va passar, però, una gran part de la seva vida a Mataró. Polifacètic i inquiet, va dedicar-se professionalment a ser veterinari (va arribar a ser president del Col•legi Oficial de Veterinaris de Barcelona), i des de sempre va mostrar passió per diversos vessants culturals: la música, la pintura i quasi totes les arts. Va escriure en diversos gèneres literaris com la poesia, la narrativa, l’assaig i la novel·la.
Avesat al tracte quotidià amb la gent de poble, i lector sense mesura, va ser un dels grans amics de Josep Pla, amb qui va compartir llargues hores de conversa. També va conèixer Salvador Espriu, que va ser qui el va batejar amb el pseudònim de "Ventura Ametller".


 


És autor d’una extensa obra literària i ha rebut premis i distincions diverses. Algunes de les obres més destacades són l’assaig "Teoria general de l’universalisme" (1979); els poemaris "El primer quadern de Bel Dezir" (1981), amb el qual va guanyar el Premi de Poesia Marià Manent i "Paradigmes esotèrics" (1991). La seva obra més emblemàtica ha estat la novel•la "Summa Kaòtica" (1986), la qual narra des dels ulls d’un nen l'etapa republicana que va de l'any 1933 al 1939; ho fa d’una manera sorprenent, interpretant la realitat i embolcallant el lector amb una enorme massa de referències culturals, màgiques, mítiques o filosòfiques, donant la seva particular visió del món i salvant de l’oblit figures i paisatges que l'autor va conèixer i recrea.


L’any 2008 l’Ajuntament de Mataró va col·laborar en la reedició de “Summa Kaòtica” i la publicació de la segona part, la inèdita “Resta Kaòtica”. L’any 2016, coincidint amb el 30 aniversari de la publicació de “Summa Kaòtica”es van programar quatre activitats per lloar la figura de l’escriptor i es ’va editar “Antologia d’emergència”, una selecció de 80 poemes, molts d’ells inèdits.