Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró iniciarà el gran dia de la Festa Major amb la Missa de Glòria de Mossèn Blanch

Escoltar

Mataró iniciarà el gran dia de la Festa Major amb la Missa de Glòria de Mossèn Blanch

La celebració eucarística és en honor de les patrones: santa Juliana i santa SempronianaEl dia de les santes patrones arriba. Demà divendres, 27 de juliol, és el dia de les santes Juliana i Semproniana. La jornada s’inicia amb el toc de matinades, que és el preludi del dia més cerimoniós de la Festa Major, i continua amb el Toc d’ofici, l’Anada a ofici de les autoritats i la Missa de Glòria de mossèn Manuel Blanch a la Basílica de Santa Maria.
El gran dia de Festa Major comença a les 7 del matí i des de 7 punts diferents, els grallers recorreran els carrers de la ciutat per fer saber als que encara dormen que ja ha arribat el dia de Festa Major. Les Matinades, amb música i coets, lleven els mataronins i mataronines. Per tercer any els grups de grallers són d’entitats i grups de Mataró: dels Capgrossos de Mataró, de la Momerota, de la Borsa de Músics de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró, els del Barret de Palla, els Moixernons i els de l’Escola Municipal de Música de Mataró (EMMM). Cap a les 9 h, es retrobaran tots els grallers a la plaça de Santa Maria i donaran pas al repic de campanes i el toc de Barram.
L’Anada a ofici comença davant de l’Ajuntament a les 9.30 h aproximadament. La comitiva institucional l’encapçalarà l’alcalde, David Bote, i en cercavila, amb les comparses i els seus músics, aniran cap a la Basílica de Santa Maria per celebrar la Missa de Glòria de mossèn Manuel Blanch que enguany celebra el 170è aniversari. Els assistents previstos per enguany són el President del Parlament de Catalunya, Roger Torrent; la diputada al Parlament de Catalunya per ERC, Mònica Palacín; i la diputada al Parlament de Catalunya pel PSC, Alícia Romero.
La cercavila anirà de l’Ajuntament a la plaça de Santa Maria passant per La Riera i el carrer Nou i es caracteritza per la seva formalitat. La comitiva estarà formada per les Diablesses i els Tabalers do Maresme; la Momeroteta, la Momerota i els seus grallers; el Dragalió, el Drac amb els seus tabalers; l’Herald i les Trampes; els Nans i la Família Robafaves amb els seus flabiolaires; l’Àliga amb els Ministrils; els Macers; les autoritats i la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme que amenitzaran amb la seva música el recorregut.


40 anys de la Missa de Les Santes al Palau de la Música
Enguany se celebren 40 anys d’un fet insòlit: la interpretació de la Missa de Les Santes de Mossèn Blanch fora del context de l’ofici del 27 de juliol a la Basílica de Santa Maria. El motiu va ser la celebració del 75è aniversari de l’Orfeó Mataroní. El 22 de desembre de 1978 el grup de cantaires i músics, sota la direcció de Pere González, va interpretar la Missa de Glòria al Palau de la Música Catalana. Va ser un fet extraordinari, ja que des de fa 170 anys la Missa només es pot sentir interpretada sencera i en directe el dia 27 de juliol, durant l’Ofici de les Santes.
La Missa de Glòria va ser composada el 1848 pel mataroní mossèn Manuel Blanch i Puig i destaca per la seva riquesa musical. Segons experts musicòlegs, aquesta missa major dedicada a les santes com a protectores de la ciutat de Mataró i amb clares influències de l’estil operístic italià, és una de les escasses romanalles de la música litúrgica i religiosa vuitcentista que mereix una menció especial en el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

El director de l’orquestra i cor d’aquest any serà el músic Francesc Cortès. El cor està format per un centenar de cantaires i els solistes de la Missa seran la soprano Júlia Farrés-Llongueras, la mezzosoprano Laura Vila, el tenor Vicenç Esteve i el baix Josep Pieres. El cor va fer un assaig obert el dimarts passat a les 21.30 h a la Basílica de Santa Maria per a tots aquells que volien escoltar el conjunt de cantaires abans de la Missa de Glòria.
De forma paral·lela a la missa, a partir de les 12 h hi ha una Ballada de Sardanes al carrer d’en Pujol en honor a les santes patrones, just a l’indret on diu la tradició que van nèixer. Les sardanes van a càrrec de la Cobla Ciutat de Granollers.
Finalitzada la cerimònia, oficiada pel bisbe auxiliar de Barcelona Mossèn Antoni Vadell, s’interpretaran els Goigs de les Santes, també de mossèn Blanch, i sortiran en processó les relíquies de les santes fins a la façana del temple, on tindrà lloc el ball de l’Àliga, la Colla Castellera Capgrossos de Mataró aixecarà un pilar en el seu honor i la Societat Columbòfila Missatgera de Mataró farà una aviada de coloms blancs a la plaça.

La celebració es retransmetrà en directe per Mataró Audiovisual.


Desfilada, dormides i signatura d'honor

La Cobla Ciutat de Granollers a les 12 h posarà música a la ballada de sardanes del carrer d’en Pujol, el carrer on es diu que van néixer les santes.
I ja cap a les 13 h, les autoritats i les comparses faran via cap a l’Ajuntament passant també pel carrer d’en Pujol on la comitiva farà els honors al petit altar dedicat a les patrones i seguirà cap a l’edifici consistorial, on s’hi celebraran els balls propis i les dormides de les comparses que reposaran a la Casa Gran fins a les 18 h, moment en què es tornaran a posar dempeus per fer La Passada, la cercavila més llarga i més festiva de la Festa Major.
Enguany, amb motiu de l’assistència del president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, a la Missa de Glòria de Les Santes, aquest signarà en el Llibre d’Honor de l’Ajuntament un cop acabin les dormides.