Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró insta la Generalitat de Catalunya a fer front a la situació d’emergència social

Escoltar

Mataró insta la Generalitat de Catalunya a fer front a la situació d’emergència social



La Junta de Portaveus, celebrada el 26 de febrer, va aprovar una Declaració institucional del grup municipal de la CUP per instar la Generalitat de Catalunya a fer front a la situació d’emergència social. El text es va aprovar amb els vots favorables de CiU, ERC-MES, VOLEMataró, CUP i ICV-EUiA, els vots en contra de C’s, PPC i PXC i l’abstenció del PSC.




La Declaració institucional és la següent:




“En la darrera legislatura el Parlament de Catalunya ha aprovat un conjunt de noves lleis per tal d'intentar fer front a la situació d'emergència social, amb els instruments que permet el règim autonòmic vigent.




La gran majoria d'aquestes lleis, com el Decret-llei d'impostos als bancs, el Decret-llei contra la pobresa energètica o la Llei d'emergència habitacional (o contra els desnonaments), han estat suspeses o anul·lades pel Tribunal Constitucional, que ha avantposat una interpretació rígida de la Constitució de 1978 enfrontada a la voluntat majoritària de la ciutadania de Catalunya expressada al Parlament, on aquestes lleis es van aprovar per una àmplia majoria.




Durant aquests darrers dos anys, mentre el Tribunal Constitucional -per iniciativa del govern espanyol o pròpia- ha suspès o anul·lat fins a quaranta-sis lleis, la situació d'emergència social no ha fet més que agreujar-se.




Tots els indicadors socioeconòmics oficials demostren l'augment de la desigualtat social; l'alt risc d'exclusió social, que ja no sols afecta a les persones aturades; les majors dificultats d'accés a l'habitatge, així com de poder-lo mantenir; l'augment de les desigualtats en l'accés al sistema sanitari públic i al sistema educatiu...




És evident, doncs, la necessitat urgent que les institucions catalanes posin fil a l'agulla per començar a desenvolupar i fer efectives les lleis i reglaments, començant per les suspeses pel Tribunal Constitucional, per tal de potenciar i materialitzar polítiques públiques que mitiguin els estralls socials que està produint la crisi econòmica que patim des de 2008. Calen solucions d’emergència mentre no s'implementi un procés constituent que ens permeti avançar cap a una República que ens doti de majors recursos i sobirania per poder desenvolupar una arquitectura institucional, una legislació i unes polítiques públiques basades en una major redistribució de la riquesa.




Per tots aquests motius el Grup Municipal de la CUP proposa a la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Mataró l’adopció dels ACORDS següents:




1. Instar de forma urgent al nou Parlament de Catalunya a aprovar de nou totes les lleis, suspeses o anul•lades pel Tribunal Constitucional en l'anterior legislatura, per fer front a la situació d'emergència social.




2. Instar al nou Govern de la Generalitat a disposar dels recursos oportuns per fer efectives aquestes lleis aprovades, amb el màxim de brevetat possible un cop hagin estat aprovades de nou al Parlament.




3. Fer arribar aquests acords al Parlament de Catalunya, al nou Govern de la Generalitat, així com a tots els grups parlamentaris de la cambra legislativa autonòmica”.