Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró participa per primera vegada en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

Escoltar

Mataró participa per primera vegada en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

Es faran xerrades a instituts i un acte central el 9 d’abril, a les 19h, al Cafè de Mar



La regidora de Ciutadania i Cooperació, Marisa Merchán, ha presentat avui la participació de Mataró en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. Els defensors dels Drets Humans Silvia Berrocal i Patricio Vindel faran xerrades als alumnes de l’Institut Josep Puig i Cadafalch i de l’Institut Laia l’Arquera el 10 i 12 d’abril i el 9 d’abril es farà un acte obert a tota la ciutadania, a les 19 h, al Cafè de Mar. 




Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte conjunt entre el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau, amb la participació de municipis catalans i altres institucions i entitats, que vol donar a conèixer la feina dels defensors i defensores dels drets humans. L’objectiu és conscienciar a la ciutadania dels municipis participants sobre la necessitat d’integrar la defensa dels drets humans en la tasca quotidiana. Es tracta d’organitzar l’estada a Catalunya d’un grup de defensors i defensores dels drets humans durant un període d’una setmana per organitzar una sèrie d’activitats de diferent naturalesa que serveixin per donar a conèixer la seva tasca.




La ciutat de Mataró, que participa per primera vegada, comptarà amb els següents activistes dels Drets Humans:






Silvia Berrocal és gestora comunitària a Apartadó (Colòmbia) i membre de la Fundación Forjando Futuros i de la Corporació de víctimes supervivents del conflicte a Urabá – Visionant la Pau (COMUPAZ). Mare d’una de les persones assassinades per les FARC a la massacre del barri obrer La Chinita, ha participat activament en les negociacions de pau entre les FARC i l’executiu colombià a l’Havana. Aquest compromís li ha comportat amenaces per a la seva seguretat. Per això, des del novembre del 2017, es troba a Catalunya en el marc del Programa català de protecció de defensors i defensores dels drets humans.






Patricio Vindel és ex director de l’Organització Pro-Unión Ceibeña (OPROUCE) a Hondures que es dedica a donar suport a les persones LGTBI i en defensava els seus drets davant de les continues amenaces i violència contra elles, especialment contra persones trans. Va rebre greus amenaces que el van obligar a abandonar el seu país i a demana asil a l’Estat espanyol.




Els alumnes de l’Institut Josep Puig i Cadafalch podran conversar amb Patricio Vindel el proper dijous 12 d’abril, mentre que els alumnes de l’Institut Laia L’arquera ho faran amb Silvia Berrocal el proper 10 d’abril.






Acte central 




A banda de les xerrades als instituts, hi haurà un acte central el proper 9 d’abril, a les 19 h, al Cafè de Mar. El ponent serà Patricio Vindel qui per la seva trajectòria enfocarà com abordar les polítiques de gènere des de la seva perspectiva internacional. El ponent ha estat triat per la regidoria de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament de Mataró ja que la seva xerrada serà el tret de sortida del procés de treball i recerca que han de donar com a fruit el diagnòstic i la definició de les polítiques LGTBI a Mataró.




Mataró, juntament amb Caldes de Montbui, Cornellà de Llobregat, Mollet del Vallès, Reus, Rubí, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú s’han sumat a aquesta sisena edició del projecte, la primera que es celebra a la primavera, en concret del 9 al 14 d’abril. Aquests 10 municipis participants se sumen als 15 que ja porten cinc anys de recorregut.