Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró presenta un centenar d’accions de mitigació i adaptació pels efectes del canvi climàtic

Escoltar

Mataró presenta un centenar d’accions de mitigació i adaptació pels efectes del canvi climàtic

El Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima es proposa reduir al 2030 un 42,7 % les emissions de gasos d’efecte hivernacle respecte al 2005

L’alcalde, David Bote, acompanyat pel regidor de Sostenibilitat, Miquel Àngel Vadell, presidirà avui l’acte de presentació del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), que recull un centenar d’accions a desenvolupar a la ciutat tant per mitigar com per adaptar-se als efectes del canvi climàtic. 

 



La presentació del PAESC tindrà lloc a la sala d’actes de la Biblioteca Pompeu Fabra (plaça d’Occitània, s/n) a les 19 h i inclou la conferència “El canvi climàtic: què hi podem fer nosaltres”, a càrrec de Francesc Mauri, home del temps de TV3 i Catalunya Ràdio, i llicenciat en Geografia per la UB. L’acte està organitzat per l’Ajuntament i compta amb el suport del Col•legi d’Ambientòlegs de Catalunya.

 





25 anys d'iniciatives a favor de la sostenibilitat

 



L’Ajuntament va crear al 1993 el Consell Municipal de Medi Ambient, com a primera eina per treballar en temes de sostenibilitat des del món local. Al 1995 va elaborar l’auditoria ambiental de Mataró, al 1996 la ciutat es va adherir a la Carta d’Aalborg i al 1997 a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. La primera Agenda 21 de Mataró es va aprovar al 1998, després de consensuar el Pla d’Acció Ambiental i el Pla de Seguiment per avaluar-ne la implantació.

 



L’any 2008 l’Ajuntament es va adherir al Pacte d'alcaldes per l'energia sostenible local, i al 2009 va aprovar el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES), conjuntament amb el Pla de lluita contra el canvi climàtic – Agenda 21 Mataró. Al desembre de 2016, el Ple va aprovar l’adhesió al nou Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l'Energia, com a nova iniciativa de la Comissió Europea per abordar conjuntament la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic, i l’Ajuntament es va comprometre a elaborar en dos anys el nou Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima.

 





El nou Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima

 



La redacció del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) s’ha fet gràcies al suport de la Diputació de Barcelona, i la proposta d’accions ha estat validada pels membres del Consell Municipal de Medi Ambient. La Junta de Govern Local va aprovar el document el passat 2 de juliol i se’n va donar compte en el Ple de juliol. El pla tindrà vigència fins a 2030, i l’Ajuntament es compromet a enviar-ne informes de seguiment a la Unió Europea.

 



El Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES) de 2009 contemplava bàsicament accions de mitigació. En canvi, de les 100 accions que inclou el nou Pla, 69 d’elles són per a la mitigació dels efectes del canvi climàtic a la ciutat i 31 per adaptar-nos al mateix.

 



Entre les accions de mitigació hi ha el canvi de làmpades de vapor de mercuri de l’enllumenat públic per làmpades de vapor de sodi o LEDS, la instal•lació de telegestió en determinats equipaments, la realització d’auditories energètiques en llars vulnerables, la renovació de la flota municipal per vehicles elèctrics, la instal•lació de punts de càrrega per a vehicles elèctrics, l’extensió del Tub verd, etc.

 



Pel que fa l’adaptació als efectes del canvi climàtic s’han valorat les vulnerabilitats i riscos de la ciutat davant factors com l’augment de la temperatura i onades de calor, les sequeres i disponibilitat d’aigua, els efectes sobre els boscos, l’afectació als valors paisatgístics i la biodiversitat, les tempestes i pluges torrencials i la pujada del nivell del mar. Entre les accions d’adaptació plantejades hi ha l’elaboració d’un Pla estratègic del sòl no urbanitzable en la clau agrícola, el foment de la gestió forestal en finques privades, la implantació del Pla Director de l’Aigua de Mataró en els nous escenaris del canvi climàtic, el desenvolupament del projecte de l’Anella verda, la conservació i gestió de l’alguer de Mataró, la millora de les condicions ambientals dels equipaments municipals amb usuaris sensibles a les condicions atmosfèriques, etc.

 



Les accions previstes de mitigació i adaptació tenen una valoració econòmica d’uns 11,5 milions d’euros. Algunes de les accions deriven de l’antic PAES i per tant ja estan en curs o en algun cas completades. Es persegueix l’objectiu de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle de Mataró en un 42,7 % per a l’any 2030 respecte les emissions de 2005 (l’objectiu europeu és de reduir un 40 %). Això vol dir passar de 3,91 tones de C02 per habitant l’any 2005 a 2,24 tones per habitant l’any 2030. Entre 2005 i 2014 Mataró va reduir les emissions en un 31%, però caldrà assegurar que no es tracti d’una reducció principalment conjuntural afavorida per la situació de crisi econòmica viscuda durant aquests anys.

 





El Pacte local per la sostenibilitat

 



Gran part de les accions de mitigació afecten directament a l’Ajuntament, tot i que les seves emissions dins l’àmbit del Pla suposen només un 2,5 % del total que genera Mataró. Amb l’objectiu d’ampliar la lluita contra el canvi climàtic, l’Ajuntament està treballant per implicar els principals productors d’emissions i la ciutadania en general a través d’un Pacte local per la sostenibilitat.

 



Aquest pacte serà un compromís de ciutat, un marc general de concertació per implicar el sector econòmic, i la ciutadania, amb uns principis en què totes les parts se sentin cridades a avançar en el camí de la sostenibilitat i comparteixin l’objectiu de reducció d’emissions de Mataró. Per arribar a aquest consens s’ha creat una Taula mixta que proposarà al Consell de Ciutat el redactat del pacte per al mateix període de vigència que el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (2018-2030). L’aprovació del Pacte local per la sosteniblitat es preveu per a principis de 2019.

 

Publicat a