Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró reconeix els fortins de la Guerra Civil amb la Comissió de la Memòria Històrica de la Gent Gran

Escoltar

Mataró reconeix els fortins de la Guerra Civil amb la Comissió de la Memòria Històrica de la Gent Gran

Dissabte a les 12 h s'estrena la nova senyalització dels búnquers de la platja amb un acte que tindrà lloc al passeig Marítim, al costat del Centre Natació Mataró

Aquest proper dissabte 1 de desembre a les 12 h tindrà lloc l’acte de reconeixement dels fortins o búnquers construïts durant la Guerra Civil situats al litoral de Mataró, recuperats per iniciativa de la Comissió de la Memòria Històrica de la Gent Gran.

 


L’acte, durant el qual es presentarà la nova senyalització dels búnquers, tindrà lloc al costat del fortí situat a tocar del Centre Natació Mataró, al passeig Marítim. Estarà presidit per l’alcalde, David Bote, i comptarà amb la intervenció de diversos membres de la Comissió de Memòria Històrica de la Gent Gran. Hi participaran els Dansaires d’Iluro que escenificaran el Ball dels pescadors de l’Ermita de Sant Simó i també es comptarà amb la presència del gegant “El Ferm” de la Colla Gegantera de l’Havana (aquesta figura homenatja Domingo Castellà, qui va viure durant uns anys en el fortí situat a tocar del Centre Natació Mataró).

 




Comissió de la Memòria Històrica de la Gent Gran


L’any 2001, la Comissió de la Memòria Històrica de la Gent Gran de Mataró va impulsar la iniciativa de recuperar els búnquers de la Guerra Civil. Aquesta comissió, formada per representants de les entitats de la gent gran de Mataró vinculades al Consell Municipal de la Gent Gran, va decidir realitzar un treball de recerca i divulgació sobre els diferents fortins de la ciutat per millorar el coneixement públic del patrimoni bèl•lic del segle XX.

 


L’any 2010 es va realitzar un inventari per estudiar l’estat de conservació, la situació geogràfica i les possibles funcions específiques i tècniques constructives dels fortins i, l’any 2013, l’Ajuntament va catalogar els cinc fortins conservats com a Bé Cultural d’Interès Local. L’últim dels fortins, el vuitè, es va localitzar més tard enfonsat al mar.

 


La Comissió de la Memòria Històrica de la Gent Gran organitza una vegada a l’any, durant la primavera, una visita guiada als fortins.

 




5 fortins en peu




Els fortins o búnquers són un conjunt històric integrat per diverses construccions d’arquitectura militar o defensiva inicialment situades, de manera ordenada cada 600 metres, al llarg de la franja litoral del terme municipal de Mataró.

 


Es té documentada l’existència de 8 fortins o búnquers. D’aquests, n’hi ha 5 situats entre la platja del Varador i el torrent de Vallgiró que segueixen en peu, tot i que en diferents estats de conservació.


Construïts durant la Guerra Civil, els fortins eren utilitzats com a punt de guaita per avisar de les incursions a la comarca del Maresme i a Barcelona i també per a la defensa davant possibles bombardeigs enemics realitzats des del mar per vaixells com el Canarias, que va bombardejar Mataró el 8 de juny i el 22 de juliol de 1937. Posteriorment van ser utilitzats per la Guàrdia Civil per vigilar el contraban i, cap als anys 50, per alguns emigrants.


Tots els búnquers tenen la mateixa estructura i van ser construïts amb els mateixos materials: formigó armat sobre un fonament de pedra, i amb un acabat de sorra a la part externa que afavoria el seu camuflatge amb l’entorn. Alguns fortins tenen la porta d’entrada a la banda de llevant i, d’altres, a la de ponent. Sembla que també podrien haver estat equipats amb armament antiaeri.