Mataró se suma amb diferents actes al Dia Mundial de Conscienciació de l’Aturada Cardíaca
La ciutat té 40 desfibril·ladors en equipaments municipals i espais públics i aquest any ampliarà la xarxa amb 6 més
Mataró se suma avui amb diferents actes al Dia Mundial de Conscienciació de l’Aturada Cardíaca impulsat pel Consell Europeu de la Ressuscitació i que enguany té per lema “Tots els ciutadans del món poden salvar un avida”. L’objectiu és incidir en la importància de perdre la por i saber com actuar davant un aturada cardíaca.
L’aturada cardíaca és responsable de 350.000 morts a l’any fora dels hospitals a tot Europa. A Catalunya suposa una mort sobtada cada dues hores i mitja, és a dir 10 morts cada dia, xifra que multiplica per cinc les morts produïdes per accident de trànsit.
Per aquest motiu, i per cinquè any consecutiu, el Servei de Protecció Civil de l’Ajuntament de Mataró impulsa una jornada formativa coincidint amb el Dia Mundial i en el marc del projecte Mataró, ciutat cardioprotegida. L’organització es fa de manera conjunta amb el Consell Català de Ressuscitació, i amb la col·laboració de Creu Roja i de l’associació Formació Salut.
A la jornada hi participen, per una banda, més de 350 alumnes de diferents graus mitjans de l’Institut Alexandre Satorras, que reben la formació en horari de matí o tarda. A les 18 h, el taller formatiu es trasllada a la pista exterior del Poliesportiu Municipal Eusebi Millan,on participaran desenes de joves de diferents clubs esportius de la ciutat. Tots ells reben formació sobre com actuar en cas d’emergència, maniobres de suport vital bàsic –amb l’ajut de maniquís per assajar la reanimació cardipulmonar–, i ús dels desfibril·ladors.
Programa educatiu a les escoles i instituts
A banda d’aquestes dues accions, diferents centres escolars de Mataró han programat avui actes en el marc del Dia Mundial de Conscienciació de l’Aturada Cardíaca. Les escoles i instituts de la ciutat participen des de fa dos cursos en un programa educatiu organitzat pel Consell Català de Ressuscitació, el Centre de Recursos Pedagògics de Mataró-Maresme i l’Ajuntament per formar els escolars sobre com actuar en cas d’emergència per salvar vides. Durant el curs 2016-2017 el programa va formar 5.095 alumnes i el curs 2017-2018 van rebre la formació 6.676 escolars.
Mataró, ciutat cardioprotegida
Mataró, ciutat cardioprotegida, projecte impulsat per l’Ajuntament, té com a objectiu per al 2020 que a la ciutat hi hagi sempre un desfibril·lador disponible en un radi de 400 metres. La ciutat ja disposa de 38 desfibril·ladors instal·lats en edificis públics i 2 més al front marítim, a banda dels aparells que hi ha a equipaments privats i que també són d’ús públic. L’Ajuntament preveu ampliar la xarxa aquest any amb 3 nous desfibril·ladors per a equipaments municipals i adquirir 3 més per dotar vehicles de la Policia Local.