Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró viurà aquest dissabte una marató de cançó improvisada

Escoltar

Mataró viurà aquest dissabte una marató de cançó improvisada

El 14 d’abril se celebra les “12 hores de Cançó Improvisada” a diferents indrets de la ciutatL’Associació cultural pel foment del glosat Cor de Carxofa i el grup de música tradicional La Coixinera, amb el suport de la Direcció de Cultura, organitzen les “12 hores de Cançó Improvisada”, una marató musical que posa en valor la glossa i l’art de la rima. A la trobada que es farà a Mataró s’ofereixen activitats diverses a diferents punts de la ciutat amb glosadors del Principat, del País Valencià, de ses Illes i del País Basc.
El tret de sortida de la jornada serà als mercats de la Plaça Gran, la Plaça de Cuba, Els Molins i l’Escorxador, amb versos improvisats de diferents glosadors que passejaran per les diferents parades. L’inici oficial de la jornada serà a les 12 h a Can Xammar, amb una mostra dels diferents participants en l’acte i amb una activitat sorprenent: els Capgrossos de Mataró faran el primer pilar glosat de la història, en què el cap de colla anirà donant les ordres als castellers a través dels versos improvisats per un glosador.
A les 13.30 h, a Can Xammar, es viurà un dels moments més emotius de la jornada: l’homenatge a Rafael Salazar, el tío Rafael. Salazar, mataroní d’adopció, és un emblema de la generació de gitanos de Lleida, que va haver-ne de marxar i un dels grans referents del garrotin, tipus de cançó improvisada d’orígen asturià, a Catalunya.
A primera hora de la tarda, la glosa s’entrellaçarà amb la dansa, també a la plaça de Can Xammar. A mesura que els glosadors improvisen els seus versos, les ballarines de la companyia mataronina Dans Invitro construiran una coreografia, també de forma improvisada. A partir de les 17 h, la mostra visitarà diferents places de la ciutat i a cada lloc hi actuaran glosadors d’un territori. L’acte comptarà amb la complicitat dels alumnes de l’Aula de Teatre que duran a terme una coreografia inspirada en les músiques de cada territori.
Cor de Carxofa i La Coixinera, compten també amb la col·laboració de l’Associació Cultural Ralet, Òmnium Cultural, la colla castellera Capgrossos de Mataró, els Garrofers, els flabiolaires i sacaires de la ciutat, els del barret de palla, Dans InVitro, l’Aula de Teatre, a més de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró.