Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Més música i color per rebre Ses Majestats els Reis d’Orient

Escoltar

Més música i color per rebre Ses Majestats els Reis d’Orient

Els Missatgers Reials arribaran el dia 30 de desembre al Port de Mataró i recolliran les cartes arreu de la ciutat



Ses Majestats els Reis d'Orient arribaran a Mataró el dia 5 de gener carregats d’il•lusió. Enguany la Cavalcada constarà de 26 comparses i 19 carrosses i comptarà amb noves incorporacions d’entitats i grups musicals que afegiran més música i color a l’acte. La regidora de Cultura, Núria Moreno, ha visitat avui les instal·lacions on s'estan preparant les carrosses que formaran part de la Cavalcada juntament amb Antoni Blanch, director artístic de l'acte, que compta també amb la col·laboració artística de Carme Buscà i Marta Domingo. 

 


L’arribada de Ses Majestats mantindrà la seva estructura en 5 grans blocs: l’obertura, el seguici del Rei Blanc, el seguici del Rei Ros, el seguici del Rei Negre i el tancament. Una vegada més la música serà una de les protagonistes de la comitiva amb l’acompanyament que les carrosses de rei tindran amb grups de música africana, aràbiga i balcànica. Enguany s’afegeix el grup de música Sound de Secà que acompanyarà la carrossa del carbó. L’efecte de color i moviment anirà a càrrec de l’escola de Dansa Asrai de Mataró, els alumnes de l’Aula de Teatre de la Direcció de Cultura, i enguany també s’incorpora una entitat representativa del col·lectiu xinès de la ciutat que portaran elements tradicionals que surten a les seves celebracions.

 


La Cavalcada és un dels actes més multitudinaris que s’esdevenen a la ciutat i compta amb la col·laboració d’un gran nombre de persones i entitats que participen en algun moment del procés amb més de 500 implicats.

 


Una vegada més els infants podran estar ben a prop dels Reis d’Orient i saludar-los a la ja tradicional baixada a peu a la plaça de Santa Anna, espai on llegiran el conte de reis que enguany el signa l’escriptora mataronina Maria Català.

 


L'absència de cavalls


L’Ajuntament ha començat a treballar amb la reducció de la participació dels animals en algunes de les festes tradicionals i la Cavalcada deixarà de tenir animals de tracció. Aquesta mesura afectarà a les carrosses del carbó, que anirà tirada per vagonetes, que avui s’han pogut veure al magatzem municipal, i la del tramvia per la que cal trobar un sistema de tracció mecànica adient, així com el carruatge que sortia a l’obertura. Aquestes últimes, enguany no sortiran al carrer.

 




El recorregut


La Cavalcada sortirà a les 17.30 h de la plaça de Puerto Rico, i continuarà per la ronda d’Alfons X el Savi, la plaça d’Espanya, el Camí de la Geganta, la plaça de Granollers, la ronda de Leopoldo O’Donnell, la plaça de Manuel Serra i Xifra, el Camí del Mig, el carrer de Miquel Biada, la ronda Francesc Macià, el Camí Ral, la Rambla, la plaça de Santa Anna i la Riera fins a l’Ajuntament.

 


Després del recorregut i quan arribin a l’Ajuntament, Ses Majestats rebran els obsequis de part dels mataronins, de mans de la regidora de Cultura, Núria Moreno. El Rei Melcior rebrà la clau de la ciutat que obre totes les portes i un plànol per tal de no deixar ningú sense regal. Al Rei Gaspar se li donarà unes mantes per recuperar-se del fred, unes mantes que simbolitzen la importància del passat tèxtil de la ciutat. Per acabar, el Rei Baltasar rebrà raïm per refer-se del llarg viatge i que esdevé un recordatori de l’antiga ciutat Iluro des d’on sortien les tines de vi cap a les tropes romanes.

 


Es repartiran 1.500 kg de caramels sense gluten, per tant aptes per a celíacs, al llarg de la rua i les carrosses pròpies de Ses Majestats lliuraran caramels també sense sucre aptes per a diabètics.




Participació i voluntariat


Un total de 20 entitats/associacions participants a la Cavalcada: les Associacions veïnals de Cerdanyola, Cirera, Vista Alegre, Camí De La Serra, Rocafonda i Pla d’en Boet, Capgrossos de Mataró, Casa de Andalucía a Mataró, Escola de Dansa Alba Hayal, Escola de Dansa Almudena Asrai, Fundació El Maresme, ONCE, Parc de Bombers de Mataró, Sala Cabanyes, Associació Catalana d'Empresaris Xinesos del Textil i de la Confecció, Aula de Teatre, Agrupació Musical del Maresme, ADF Serra de Marina i Equips de suport.




Arribada dels Missatgers Reials


Com és tradició els Missatgers Reials arribaran per mar a la ciutat uns dies abans per recollir les cartes dels mataronins. Ho faran a bord del llaüt Sant Ramon el dia 30 de desembre a les 12.30 h al Port de Mataró. Per acompanyar l’espera, des de les 11.30 h petits i grans podran gaudir d’un espectacle de tribut a Michael Jackson amb el grup I Want U Back. El concert forma part del programa de concerts Xics’n’Roll de la Casa de la Música de Mataró i està inclòs dins el cicle Sortim en família. Mentre els menuts donin les cartes als missatges qui pujarà damunt l’escenari per seguir amenitzant la festa seran els mataronins Gospelsons.

 


El Port de Mataró i diferents establiments col•laboren en aquesta activitat donant xocolata desfeta als assistents.

 


Les famílies amb infants amb dificultats poden adreçar-se als patges per poder evitar cues.

en cas que així ho necessiti.

 


En cas de mal temps, l’arribada es farà a la mateixa hora a la carpa de la Plaça de Santa Anna.

 


Recollida de cartes


Els Missatgers Reials seguiran recollint les cartes els dies 2, de 17 a 20 h, i 3 i 4 de gener d’11 a 13 h i de 17 a 20 h a la plaça de Santa Anna. Durant aquestes hores es faran diferents activitats, l’AV Mataró Centre, Unió de Botiguers i la Direcció de Cultura, com l’animació de Jaume Barri cada tarda a les 18.30 h, el dia 3 hi haurà jocs gegants durant tot el dia, mentre que el dia 4 es farà un taller d’automaquillatge. Durant aquests tres dies s’oferirà brou calent i un taller de fanalets.

 


L’escenari on els missatgers rebran els menuts amb les cartes plenes de desitjos enguany serà accessible a les cadires de rodes.

 


Els Missatgers Reials també rebran les cartes a diferents punts de la ciutat: AV Cerdanyola, AV Cirera, AV La Llàntia, AV El Palau, AV Via Europa, AV Vista Alegre, AV L’Havana i Rodalies, AV Rocafonda, Les Esmandies Casal de Barri, CC Molins, CC Pla d’en Boet, Mercat de la plaça de Cuba i Pati de Can Marchal.

 


Normes de seguretat


Per motius de seguretat, els nens i nenes no podran pujar a les carrosses reials durant tot el recorregut. Aquestes són les normes de seguretat per gaudir al màxim de l'acte:




• Evitar recollir caramels a la zona de pas de les carrosses.



• Controlar els nens i nenes perquè no s'acostin a les rodes dels vehicles



• Els infants no podran pujar a les carrosses dels Reis.



• Queda prohibit transitar entre els vehicles i les carrosses de tota la Cavalcada.



• És convenient fixar un punt de trobada amb els infants perquè pugui ser útil en cas de pèrdua. En aquest cas, cal avisar la Policia Local o la Creu Roja.



• És recomanable que els infants duguin escrit algun telèfon de contacte per facilitar la localització de la persona responsable.







Afectacions de trànsit


El dia 5 de gener es faran talls de circulació progressius en els carrers afectats pel recorregut de la Cavalcada segons vagi avançant la mateixa. A partir de les 17 h, també es tallarà la circulació al carrer de la Coma i la Muralla dels Genovesos, el carrer de Sant Josep, la Muralla del Tigre i La Riera. Hi haurà afectacions al servei de Mataró Bus, autobusos interurbans, taxis, aparcaments públics i a l’aparcament en superfície segons avanci la Cavalcada.

 




Seguiment i comunicació



La Cavalcada serà retransmessa per les xarxes socials de Cultura Mataró a través del Twitter (@CulturaMataro) i Instagram (culturamataro) amb l’etiqueta #reismataró i al Feacebook de Cultura Mataró. Els usuaris podran penjar les seves selfies a la xarxa amb aquest hashtag per compartir la seva vivència personal de la Cavalcada.

 


També es podrà seguir en directe a partir de les 19 h a través de Mataró Audivisual i per Mataró Ràdio.