Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rosario, Els Amics de les Arts i Txarango són els caps de cartell de les Santes 2018

Escoltar

Rosario, Els Amics de les Arts i Txarango són els caps de cartell de les Santes 2018

Els Gigantes de Zaragoza seran els convidats de la Postal de Gegants i el seguici festiu de Girona, de l’Encesa

La regidora de Cultura, Núria Moreno, va presentar ahir 22 de maig, la programació de la Festa Major de Mataró en el Plenari de Les Santes. La festa començarà dijous 19 de juliol i s’allargarà fins al diumenge 29 de juliol. Rosario, Els Amics de les Arts i Txarango són els noms que destaquen d’una programació que ofereix una acurada combinació d’actes tradicionals i de foc, música, i espectacles familiars i de carrer per a tots els gustos. Com ja va sent tradició la festa mataronina convida a altres seguicis festius. La Família Robafaves convida als Gigantes de Zaragoza a participar en la Postal de Gegants, mentre que la Faràndula Gironina, nom del seguici festiu de Girona, són els convidats de l’Encesa, acte que organitza el Ball de Diables de Mataró. 


 


Totes les activitats programades són gratuïtes, excepte el concert dels Amics de les Arts que comptarà amb un preu popular de 8 €.


 


Un any més, l’organització posarà especial èmfasi en treballar per reduir l’incivisme durant els dies de festa, amb diferents campanyes cíviques i un reforç de lavabos i infraestructures per minimitzar les molèsties als veïns.
La programació musical


 


Les Santes destaquen per oferir un ampli ventall de propostes musicals, d’estils diversos, amb la intenció d’arribar a tot tipus de públic. Durant els 11 dies de festa s’hi podrà escoltar una quarantena de conjunts musicals, tant de Mataró com d’altres punts del país.


 


Un dels grans noms de les Santes 2018 és Rosario. El dia 27 després dels focs artificials, Mataró podrà gaudir gratuïtament d’aquesta artista amb més de 25 anys d’experiència i la seva mescla de pop, flamenc, rumba, funk i ritmes llatins de l'últim quart de segle a l’escenari de la platja del Varador. En el mateix escenari, ubicat al costat del Port i amb el públic a la sorra de la platja, s’hi celebrarà la sisena edició de Les Dissantes. La festa solidària que organitzen conjuntament l’Ajuntament i la Fundació El Maresme oferirà més de vuit hores de música amb Txarango, Mataró Rumba All Stars, Germà Negre i la Suu.


 
A Les Santes 2018 el públic podrà gaudir també d’altres grups com l’acordionista basc Kepa Junkera, els sempre festius Doctor Prats, el grup de swing Shaking’all, els especialistes amb música negra La Soul Machine i el grup de versions Morro’s Band, entre d’altres. Una vegada més destaca la participació de gups locals com és el cas de la Big Band Jazz Maresme que presentaran el seu segon disc, “GospelSons”, Joan Lorente, l’ “Orquestra de Mataró”, la Coral La Nota, el Cor Madrigalista i la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme que farà un nou concert de combinacions impossibles, unint-se en aquesta ocasió amb el grup de pop rock Menaix a Truà.


 


El Club 105 i la seva festa fricandera tornaran a ser els encarregats d’oferir la contraprogramació de la Nit Boja del 25 de juliol amb dj’s de la cadena per convidar als assistents a una nit de música electrònica, projeccions i llums espectaculars.


 
Actes de cultura popular i de consuetud


 


La Festa Major començarà protocol•làriament el divendres 19 de juliol a la tarda amb l’Estrena. L’estrenador d’enguany és el valencià Josep Vicent Frechina, musicòleg, activista i estudiós de la cultura popular, coeditor de la revista Caramella, responsable del Centre d'estudis de l'Horta Nord i de l’Associació Tramús, i autor de l’obra La cançó en valencià, entre d’altres. La seva conferència versarà sobre el model festiu mediterrani, i les pràctiques musicals i culturals que comparteixen els pobles de les seves ribes.


 


A la Postal de Gegants d’enguany la Família Robafaves rebrà el 28 de juliol Los Gigantes de Zaragoza. Aquesta comparsa està formada per 12 gegants que representen personatges populars i personatges reals que van viure a la ciutat i van formar part de la història de Saragossa.


 


Un altre seguici festiu que visitarà Mataró serà la Faràndula Gironina que participarà a l’Encesa del Ball de Diables de Mataró. “Faràndula” és el terme amb què es coneix al seguici festiu en moltes poblacions de la demarcació de Girona. Aquest seguici festiu té més de 500 anys d’història.


 


Però a Les Santes també hi hauran altres colles convidades. És el cas dels Diables de Sant Cugat, els Diables de les Corts, els Diables de Molins de Rei i les figures de foc la Pàjara de Terrassa i la Cuca de Castellbisbal que participaran en l’Escapada a Negra Nit, o els Dracs de Terrassa que acompanyaran al Drac de Mataró i al Dragalió al Ball de Dracs.


 


Mataró tornarà a viure una gran actuació castellera amb construccions de gamma extra a través de tres grans colles del país: els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa.


 


Programació familiar


 


Un cop més els jardins del Nou Parc Central seran un espai per gaudir en família i amistats, amb les activitats i espectacles que proposa l’Espai Familiar. Del 25 al 29 de juliol hi haurà espais de jocs, un racó de contes, un espai de dibuix i pintura i el tangram de dansa.


 


Cada dia es podrà gaudir d’espectacles d’estils diversos com és el cas del circ, el hip hop i també de música. La novetat d’enguany és l’estrena de “Chicago”, una producció de l’Aula de Teatre de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, sota la direcció de Rubén Yuste i Marc Flynn. D’entre la programació variada i de qualitat que oferirà aquest espai cal destacar dos espectacles de circ que arribaran a Mataró gràcies a la col•laboració en el projecte “De Mar a Mar” de la Xarxa Transversal. És el cas de “Koselig” de la companyia Cap i cua i “78 Tours” de la companyia Los Muchachos.


 


Els petits de la casa també podran gaudir de l’Esquitxada de colors, la guerra d’aigua entre blancs i vermells del dia 25 de juliol, mentre que dimecres 26 de juliol, el grup Embauka i l’espectacle “Campi qui pugui” animarà la Convidada de la Tarda guillada.


 


La botiga i les exposicions


 


La botiga de Les Santes, ubicada a Can Marfà. Gènere de Punt del Museu de Mataró, oferirà des del 17 de juliol fins al dia 29 de juliol. La botiga de la Festa Major anirà acompanyada de l’exposició fotogràfica de Les Santes 2017, obra d’Anna Aluart, que s’inaugurarà el dia 17 de juliol i es podrà visitar fins al 16 de setembre.


 
Campanyes solidàries i voluntariat


 


Mataró vol tenir una Festa Major cívica, segura i solidària per això es consoliden la campanya dels gots solidaris, la campanya de voluntariat i la campanya de Sensibilització per a la prevenció de riscos de Les Santes.


 


Els gots de Les Santes tornaran a ser de plàstic reutilitzable. Els guanys de la venda d’aquest got serà per ajudar a campanyes que ajuden als més necessitats.


 


Pel que fa a les campanyes, al juny començarà el “Fes-te voluntari/a de les Santes”, per tal de fomentar la participació de la ciutadania a les tasques d’organització i suport dels diversos actes de la Festa Major.


 


La campanya de sensibilització per a la reducció de riscos de Les Santes promou la prevenció a través de diferents accions: sessions de sensibilització que duen a terme membres de les comparses institucionals i agents cívics, i que enguany vol arribar als centres de secundària i a les associacions de veïns. També s’ha previst una campanya d’imatge informativa amb sessions informatives per fomentar la seguretat als actes i consum responsable d’alcohol al voluntariat de la festa. Com a novetat es treballarà per unes Santes no sexistes i sense violències amb formacions a entitats i voluntaris, i també a través d’elements gràfics que seran ben visibles arreu de la ciutat.


 


La programació s’anirà actualitzant al web www.lessantes.cat, en la qual a més a més s’inclouran diversos apartats multimèdia i participatius.