Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S’obre la convocatòria de l’XI edició del Premi Helena Jubany de narració curta

Escoltar

S’obre la convocatòria de l’XI edició del Premi Helena Jubany de narració curta

El premi està dotat en 3.000 € i l’obra guanyadora es publicarà amb el diari ARAL’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i el diari ARA convoquen l’XI edició del Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats, amb la finalitat de mantenir viu el record de l’Helena, enamorada del món dels llibres i d’encomanar el seu gust per la lectura i la ficció literària tant en el vessant escrit com en el de la transmissió oral.
La Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró promou, per tercera vegada, la convocatòria del Premi a través d’un conveni en el qual aporta un 35% del cost del projecte d’edició de l’obra premiada. El premi està dotat en 3.000 € i l’obra guanyadora es publicarà amb el diari ARA.

A banda, amb la participació de l’Ajuntament de Mataró es consolida la millora de la difusió del premi i l’impuls a una iniciativa cultural amb interès i trajectòria destacada a la ciutat. La implicació s’hi veu reflectida amb la integració d’un membre de la Xarxa de Biblioteques de la ciutat en el jurat del premi, amb la recollida dels originals que s’hi presentin, que es farà a les dues biblioteques municipals, i també amb el suport econòmic.Característiques de les obres

Podran optar al premi, tots els treballs consistents en narracions curtes o reculls de contes inèdits, originals i escrits en llengua catalana que tinguin, en conjunt, una extensió d’entre 10 i 20 fulls. Els originals es presentaran en cinc còpies, mecanografiats en fulls DIN A4 escrits per una sola cara, a doble espai. Les obres presentades han d’anar adreçades a un públic que tingui de 12 a 99 anys i la data final de presentació dels originals és el proper 1 d’octubre. Els treballs hauran de ser tramesos a qualsevol de les dues biblioteques públiques de Mataró: Biblioteca Antoni Comas i Biblioteca Pompeu Fabra.El jurat estarà format per Carles Torres, guanyador del X Premi Helena Jubany, Cristina Valls, en representació de les biblioteques de Mataró, Elvira Carrió, directora de l’Institut Laia L’Arquera, Esteve Guardiola, llibreter i narrador oral, Llorenç Soldevila, professor de la Universitat de Vic, Nú¬ria Ribas, directora de la biblioteca de Sentmenat, Roser Ros, presidenta de Tantàgora, Roser Trilla, professora de llengua i literatura de l’Institut A. Satorras, i Joan Jubany, que actuarà de secretari amb veu però sense vot.

A l’hora d’emetre el veredicte, el jurat tindrà en compte la qualitat literària de les obres presentades i el fet que tinguin característiques tals que les facin adequades per ser trans-meses oralment sense que calguin adaptacions posteriors. El lliurament del premi es farà el dia 2 de desembre de 2018.

 
La figura d'Helena Jubany

Helena Jubany i Lorente va néixer el 27 de febrer de 1974. Va viure a Mataró fins als 26 anys. El 1996, es va llicenciar en Periodisme a la UAB. Al llarg de la seva formació professional, va col·laborar amb Televisió de Mataró, amb ràdio Premià i amb el diari El Punt del Maresme.

Va treballar com a llibretera a la Cooperativa Robafaves, on va col•laborar en l’elaboració de la revista ‘Notícia de llibres’ i es va interessar especialment per la literatura infantil i juvenil. El 1999 va deixar de treballar a la llibreria i, va dedicar-se al món del llibre des d’altres àmbits, va preparar les oposicions a bibliotecària i va encetar el camí de la creació literària, recopilant un bon nombre de contes propis. L’any 2000 va començar a treballar d’auxiliar de bibliotecària per a la sala infantil de la biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de Sentmenat. Per la seva feina, es va traslladar a Sabadell on va continuar desenvolupant activitats culturals i associatives.

Malauradament l’any 2001 va morir. Amb aquest premi es vol mantenir viu el seu record i compartir el seu amor pels llibres i la literatura.