Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aprovada una Declaració institucional que demana a l'Estat aturar la venda d’armament a l'Aràbia Saudita

Escoltar

Aprovada una Declaració institucional que demana a l'Estat aturar la venda d’armament a l'Aràbia Saudita

La Junta de Portaveus celebrada dilluns 4 de febrer va aprovar una Declaració institucional presentada pel grup municipal d’ERC-MES per aturar la venda d’armament de l’Estat espanyol a l’Aràbia Saudita. La moció va prosperar amb els vots a favor de CiU, ERC-MES, CUP, VOLEMataró, PxC i ICV-EUiA, les abstencions del PSC i i els vots en contra de C’S i PP. 

 


El text íntegre de la proposta és el següent:

 


“Al març del 2015 es va iniciar un conflicte armat al Iemen entre els rebels Hutis contra l’Aràbia Saudita i les forces pro-governamentals. Segons Amnistia Internacional, durant aquests 3 anys i set mesos de conflicte, han mort i ferit al menys 16.000 civils, 3 milions de persones s’han hagut de refugiar, 3’4 milions d’infants no s’estan escolaritzant i 22,2 milions de persones (el 75% de tota la població) necessita ajuda humanitària per sobreviure.

 


Cal afegir que actualment la coalició liderada per Aràbia Saudita ha imposat un bloqueig imposant restriccions a l’ajuda humanitària i a les importacions de productes essencials com aliments, medicines i combustible, fet que ha complicat severament les condicions de vida al Iemen.

 


Aquesta situació ha portat a la ONU, i ONGs com Amnistia Internacional, a denunciar que s’han comès diversos crims de guerra per ambdues parts. En aquest sentit s’ha fet una crida als estats que han ratificat el Tractat de Comerç d’Armes, entre els quals Espanya, a complir-lo.

 


Aquest tractat prohibeix la transferència d’armament entre estats si es coneix que seran utilitzats per crims de guerra o existeix un risc "primordial" que podrien contribuir a violacions "greus" del dret internacional humanitari i els drets humans.

 


Amnistia Internacional valora que entre el 2015 i el 2017, Espanya va exportar armes al país àrab per valor de 932 milions d’euros i llicències autoritzades per valor de 1.235 milions d’euros. El Ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, ho va justificar assegurant que les armes que venen a Aràbia Saudita són “d’alta precisió” i “no produeixen efectes col•laterals en el sentit que dóna en el blanc que es vol amb una precisió extraordinària”

 


Per altra banda, és conegut el paper de la Família Reial d’Espanya fent d’intermediari entre l’estat espanyol i la família Saud. Fins i tot, l’Oficina d’Informació Diplomàtica del Ministeri d’Assumptes Exteriors d’Aràbia descriu: “El Rei és el principal actiu de les relacions d’Espanya i Aràbia Saudita” I els principals intercanvis comercials d’ambdós països s’han basat en “la tradicional simpatia i amabilitat entre ambdues cases reials”.

 


Aquesta bona sintonia entre les dues monarquies es va comprovar a l’última visita oficial del Príncep Hereu Mohamed bin Salman, que va tenir lloc el 13 d’abril d’aquest any, on es va tancar el contracte per la venda de 5 fragates de l’empresa espanyola Navantia. I encara més recentment, una fotografia conjunta amb el rei emèrit Juan Carlos i el Príncep Hereu saudita a la llotja d’autoritats del Gran Premi d’Abu Dhabi de Fórmula 1.

 


Finalment, l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi al Consolat d’Istanbul ha provocat una allau de reaccions contràries, entre les quals, la suspensió de venda d’armes per part d’Alemanya i una moció aprovada al Parlament Europeu a favor d’imposar l’embargament conjunt a la venda d’armes.

 


Pels motius exposats el Grup Municipal d’ERC-MES proposa l’adopció dels següents

 


ACORDS

 


1. L’Ajuntament de Mataró requereix el Govern de l’Estat a complir el Tractat de Comerç d’Armes i conseqüentment, a aturar la venda d’armament i llicències a l’Aràbia Saudita, tal com demana el Parlament Europeu.

 


2. L’Ajuntament de Mataró referma el seu compromís amb la Pau i l’antimilitarisme.

 


3. L’Ajuntament de Mataró condemna que la monarquia espanyola faci d’intermediari entre les empreses armamentístiques espanyoles i els estats que atempten contra els Drets Humans.

 


4. Traslladar l’adopció d’aquests acords a la ONU, a Amnistia Internacional, al govern de l’Estat Espanyol i a la Casa Reial.”.