Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una Proposta de resolució per impulsar una consulta popular no referendària sobre monarquia o república

Escoltar

El Ple aprova una Proposta de resolució per impulsar una consulta popular no referendària sobre monarquia o república

El Ple de l’Ajuntament va aprovar el passat dijous, 17 de gener, una Proposta de resolució sobre la celebració d’una consulta popular no referendària impulsada per diferents entitats que pregunti a la ciutadania sobre la continuïtat de la monarquia o si es prefereix una república. El text va ser presentat pel grup municipal de VOLEMataró.


 

La proposta va comptar amb els vots favorables (13) dels grups municipals de CiU (5), ERC-MES (4), CUP (1), VOLEMataró (1), ICV-EUiA (1) i la regidora no adscrita Sarai Martinez (1). Van votar-hi en contra (12) els grups del PSC (6), C’s (2), PPC (2), PxC (1) i el regidor no adscrit Víctor Paramés (1).

 

El text íntegre aprovat diu el següent:

 

“VOLEMataró es una agrupació d’electors que es presenta a la ciutadania com un grup rupturista, republicà, progressista i d’esquerres. Amb l’ànim de superar de forma col·lectiva i conjunta el règim del 78, regim obsolet i caduc.

 

Amb una monarquia que a dia d’avui és la màxima expressió del dèficit democràtic que pateix el nostre Estat (les crítiques a la corona es castiguen amb pena de presó en alguns casos), (humoristes censurats i perseguits per aquests fets, rapers, artistes etc.).

 

Fa molts anys que es parla de canvi de model territorial a l’Estat espanyol (federalisme i confederalisme), al mateix temps que es parla d’ una Constitució sense desenvolupar i actualitzar, que cal revisar, com tantes altres cartes magnes revisades en altres països del món.

 

Atès que existeixen aquests debats en la societat, en les administracions i diferents instàncies, també és el moment de plantejar de forma democràtica i pacifica la continuïtat de determinades institucions com la monarquia espanyola. Fet que s’està produint ja en més de 23 universitats de l’Estat espanyol, igual que les consultes populars referents a la continuïtat o no, de la corona i de l’Estat monàrquic. Cada vegada són més els municipis que s’adhereixen a la Xarxa de Municipis per la Tercera República. Centenars de mocions presentades per diferents grups municipals en més d’un centenar de municipis de tot l’Estat. Consultes no referendàries i de participació local sense vinculació, que posen de manifest l’expressió del poble, el debat i el seu posicionament respecte a temes actuals.

 

La monarquia espanyola lligada a l’Estat de dret i parlamentari, una de les institucions més opaques en l’actualitat. Sense haver estat mai votada, hereva de la dictadura Franquista, sobta que 40 anys després no es doni un debat polític i social on el poble sobirà pugui refrenar, o no, aquesta institució.

 

Actualment els representants de la Monarquia reben de l’Estat espanyol vuit milions d’euros que gasta lliurement el Rei, i està subjecte a un 9% de tributs. Això per no parlar dels milions que reben a part la resta de la família reial. Van acceptar una llei de transparència on publicar i informar al poble espanyol de les seves despeses i moviments econòmics. Poc clara i transparent.

 

Per altra banda cal recordar que en més dels 40 anys d’aquesta institució mai no s’ha donat al poble espanyol l’oportunitat de legitimar o no aquesta institució. Ni el seu paper dins de la democràcia, les funcions, sous etc. Tal i com caldria en una democràcia que gaudeix de bona salut.

 

Hem de reconèixer que el procés català amb totes les seves contradiccions ha fet que es plantegin qüestions de l’estil, fins ara mai posades sobre la taula de forma tant oberta. Fa uns mesos el propi Parlament català va reprovar la figura del Rei Felip VI i així molts ajuntaments inclòs el de Barcelona han fet el mateix en diferents mocions. En definitiva, mitjançant aquesta moció volem que el poble mataroní es manifesti mitjançant una consulta popular no referendària, que pugui decidir i participar del debat de si continuen sent súbdits o ciutadans lliures.

 

Nosaltres plantegem que des del món local hem de ser capaços de mantenir i impulsar un debat obert i de forma democràtica, poder participar en unes votacions locals on es posi sobre la taula la continuïtat de la Monarquia, a qui representa, quin preu paguem pels seus membres, quin tipus de control tenim, en detriment o no de quines partides mantenim aquesta institució, quina és la seva feina, competències...

 

I surten moltes més qüestions. Ha de ser una reflexió conjunta, serena pacifica, entre tot un poble i sobretot democràtica. Tots els partits d’esquerres tenen en l’actualitat veus que clamen per la construcció i avenç d’una tercera República espanyola (PSC, ERC, ICV-EUA, SOM ALTERNATIVA) amb famílies polítiques dins dels partits que desitgen es doni aquests debat en tot l’estat espanyol.

 

És per tot l’exposat que sol·liciten a l’Ajuntament de Mataró:

 

1.         Sol·licitar al Ple que doni suport a la consulta popular no referendària en la ciutat de Mataró impulsada per diferents entitats i partits polítics. Tal i com estableix la llei “10/2014, de 26 de diciembre, de consultas populares no refendarias y otras formas de participación ciudadana”.

 

2.         Sol·licitar l’adhesió de l’Ajuntament de Mataró a la Xarxa de Municipis per la Tercera República que està duent a terme aquesta iniciativa popular en altres comunitats espanyoles i municipis.”