Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Port de Mataró iniciarà a principis de 2020 la renovació de la infraestructura, els serveis portuaris i la zona comercial

Escoltar

El Port de Mataró iniciarà a principis de 2020 la renovació de la infraestructura, els serveis portuaris i la zona comercial

Les actuacions previstes compten amb un pressupost de 5,6 MEUR i tenen per objectiu fer un port més segur, accessible per a tothom, integrat a la ciutat, obert al mar, amb una oferta nàutica de qualitat i amb una zona comercial renovada

L’alcalde, David Bote, i el secretari d’Infraestructures i Mobilitat i president del Port de Mataró, Isidre Gavín, han presentat aquest matí el Pla de millores en la infraestructura i els serveis portuaris que es durà a terme en els propers mesos. A la presentació també hi ha assistit el director de Transports i Mobilitat, David Saldoni, i la gerent del Port de Mataró, Margarita Díez.

Les actuacions previstes per remodelar la infraestructura, els serveis portuaris i la zona comercial tenen per objectiu fer un port més segur, accessible, integrat a la ciutat, obert al mar, amb una oferta nàutica de qualitat i una zona comercial renovada.

El Consell de Govern del Consorci Port de Mataró -format per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Mataró- va aprovar els projectes constructius que desenvolupen les propostes del Pla d’inversions anunciat al setembre, un cop incorporats suggeriments dels usuaris recollits a través d’un procés participatiu.

 

Actuacions

La remodelació de la zona comercial del Port de Mataró pretén revitalitzar la instal·lació i integrar mesures de mobilitat sostenible i espais públics de qualitat. Amb aquesta voluntat, doncs, a ambdós extrems de la zona comercial es col·locaran elements singulars atractius com una gran font lúdica i una plataforma per a esdeveniments de petit format. També s’instal·larà una gran plataforma verda amb espais de jocs infantils i d’esport fixe, zones de reunió i jocs per a joves. Davant dels locals s’instal·laran un conjunt de pèrgoles permeables visualment que definiran el marc de les futures terrasses. També es faran uns nous lavabos per a titulars d’amarraments i uns vestuaris per a grups.

Es preveu que la remodelació de la zona comercial estigui enllestida l’estiu que ve. Es definiran les condicions del concurs perquè s’hi puguin instal·lar empreses de qualitat.

En relació a la mobilitat i l’accessibilitat, s’eliminaran les barreres arquitectòniques amb la instal·lació de rampes, s’ampliaran les zones de passeig, es farà una anella de carril bici, es remodelaran els accessos per pacificar el trànsit rodat, es senyalitzaran els punts de recàrrega de vehicles elèctrics i es farà una zona de lavabos i vestuaris per grups a per reduir moviments interns. Se signarà un conveni amb l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) per tal que els usuaris de transport públic regular puguin estacionar el seu vehicle amb unes condicions econòmiques favorables, i es buscaran fórmules de fidelització per als clients i usuaris del port.

Amb l’objectiu d’aconseguir que el Port sigui un equipament integrat al municipi i pensat per a les persones, les oficines es traslladaran a l’entrada de la instal·lació i ampliaran l’horari d’atenció al públic al migdia, per oferir més informació i proximitat.

L’oferta nàutica es diversificarà amb una zona de lloguer i experiències, una zona d’exposició i una marina seca. També es vol potenciar la navegació a vela i s’ha signat un conveni amb sis entitats no lucratives que desenvolupen una tasca social de foment dels esport nàutics i la preservació del patrimoni marítim i natural. Aquest conveni segueix les directrius de la nova Llei de Ports, aprovada recentment. També s’ha renovat el conveni amb la Creu Roja per disposar d’un servei d’auxili a les embarcacions per prevenir accidents majors i donar seguretat a la navegació i embarcacions del port.

En una segona etapa, s’adaptarà el dic de recer al canvi climàtic, ja que el nivell del mar i el canvi d’orientació dels temporals fan més vulnerables els ports. Així doncs, es farà un reforç de l’escullera que els darrers temporals es van endur, es farà un tacó de 90m que protegirà la bocana del garbí i es farà un “botaones” al passeig per rebotar les ones que sobrepassin. Aquest “botaones” es un mur de 1,2 m d’altura que no taparà la visió del mar i incorporarà una tira d’enllumenat. Un cop fetes les actuacions del dic de recer es millora el paviment del vial, les xarxes de serveis i el pantalà R.

port_actuacions1.jpg

 

Calendari d’actuacions

Les obres es desenvoluparan en tres etapes.

La remodelació de la zona comercial, accessos, noves oficines i serveis es farà entre març i juny de 2020 i compta amb un pressupost de 2,7 MEUR.

L’adaptació del dic de recer al canvi climàtic, com a obra marítima requereix una tramitació ambiental prèvia, per això es preveu que els treballs comencin al setembre. Les obres s’allargaran 6 mesos i estan dotades d’un pressupost de 1,5 MEUR.

En paral·lel s’iniciarà la tercera fase de millora de xarxes de servei, paviment i pantalà R per import de 1,4 MEUR.

Tota la inversió de les obres s’obté dels romanents de tresoreria, ja que el sistema portuari s’autofinança.

Galeria d'Imatges