Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte 'Mar en Valor' defineix l’estratègia de desenvolupament de ciutat al voltant del mar

Escoltar

El projecte 'Mar en Valor' defineix l’estratègia de desenvolupament de ciutat al voltant del mar

Es tracta d'un projecte essencial del Pla Estratègic Mataró 20/22 que té per objectiu definir i construir un marc de gestió perquè la ciutat aprofiti totes les oportunitats socioeconòmiques que ofereix el mar. Les tres línies estratègiques del pla són obertura de la ciutat al mar, promoció de la cultura nàutica i foment de l’economia blava.

La Junta de Govern Local ha aprovat aquest dilluns, 25 de març, el projecte “Mar en Valor”, un projecte essencial del Pla Estratègic Mataró 20/22 que té per objectiu aconseguir que la ciutat aprofiti totes les oportunitats socioeconòmiques que ofereix el mar.

El pla és un marc de gestió que identifica les oportunitats i els reptes que té el mar, i dibuixa les línies estratègiques a través de les quals s’hauria de materialitzar l’aposta de ciutat per aquest valor i per les activitats que se’n deriven. Aquest projecte també s’entén, doncs, com un pla estratègic del Front Marítim, coherent amb les línies d’actuació establertes a altres documents com el pla estratègic del Port, el nou pla de Promoció de Ciutat i el Pla d’Impuls al Centre, i alineat amb l’Estratègia marítima de Catalunya 2030 de la Generalitat.

 

Tres estratègies i vuit línies d’acció

El Pla d’Acció del projecte “Mar en Valor” parteix de 3 línies estratègiques clau -obertura de la ciutat al mar, promoció de la cultura nàutica i foment de l’economia blava-, de les quals en deriven 8 línies d’acció que proposen 45 activitats:


-Obertura de la ciutat al mar: Per aconseguir-ho, cal reduir l’efecte de la barrera de les infraestructures existents per millorar l’accessibilitat al front marítim i reforçar el litoral com a espai de convivència i integració social.

Entre les accions proposades per fer més amable l’accés al front de mar hi ha, entre d’altres, la sol·licitud a la Generalitat del traspàs de la N-II i la seva transformació en un passeig, la reforma del pas del Cargol o la integració de l’estació de tren al futur pas soterrat de la ronda Barceló.

Per reforçar el front marítim com a lloc de convivència, es suggereix la creació d’un espai per a activitats culturals a cavall de la platja i el Port de Mataró, la instal·lació d’un centre d’interpretació de la cultura nàutica al Port o la definició d’itineraris segurs des de les escoles fins al front marítim.


-Promoció de la cultura nàutica: El projecte vol fomentar l’educació ambiental vinculada al mar, integrar les activitats nàutiques i el llegat marítim a les escoles, i incentivar l’emprenedoria local vinculada a l’economia blava -sector que aplega totes les activitats econòmiques relacionades amb el mar-.

Entre les accions definides per dinamitzar les activitats ciutadanes, es proposa impulsar un programa d’activitats al front marítim, crear el Consell del Mar (espai de debat i reflexió sobre el mar, cooperativisme i innovació social) o celebrar un concurs de fotografia subaquàtica, entre d’altres.

Una altra acció per promocionar la cultura marítima és construir un relat que reforci la relació de la ciutat amb el mar, reforçar la imatge blava corporativa i institucional de Mataró i crear una oficina de promoció estratègica de la cultura nàutica.

També es vol impulsar la pràctica de l’esport nàutic integrant-lo al currículum escolar, organitzant competicions extraescolars o abalisant un accés al mar per a la pràctica nàutica ciutadana a la platja, entre d’altres iniciatives.


-Foment de l’economia blava: La finalitat és promoure un ecosistema innovador que tingui el mar com a eix principal de desenvolupament econòmic: indústries blaves, formació nàutica i turisme i comerç. Precisament amb la voluntat de buscar noves oportunitats en l’àmbit de l’economia blava, Mataró participa en el projecte europeu de transferència BluAct, emmarcat en el programa URBACT de la Unió Europea i liderat per la ciutat grega de Pireus.

Per promoure la indústria blava es proposa, per exemple, la creació del Grup d’Impuls de l’economia blava, la convocatòria de premis d’emprenedoria blava o l’ampliació del varador d’acord amb el Pla Estratègic del Port de Mataró.

La formació nàutica es vol potenciar amb preparació en Repair&Refit per mitjanes i grans eslores o intercanvis escolars dins el programa Erasmus + amb altres ciutats marítimes europees.

Pel que fa al turisme i al comerç, es preveu donar un impuls al turisme esportiu donant suport a iniciatives existents, posar en valor la praderia de posidònia com a actiu turístic, promocionar els espais comercials al Port de Mataró o estendre l’àmbit del Pla d’Impuls al Centre cap al litoral.

Publicat a