Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La proposta 'Mataró, ciutat ideal' guanya el concurs d'idees del Pla d'Impuls al Centre

Escoltar

La proposta 'Mataró, ciutat ideal' guanya el concurs d'idees del Pla d'Impuls al Centre

El jurat atorga un accèssit a un altre equip per la intervenció que suggereix a l'eix central, format per l'illa de Can Cruzate, la plaça de l'Ajuntament i la plaça Gran

L’alcalde, David Bote, ha presidit aquest vespre l’acte durant el qual s’ha fet públic el veredicte del jurat del concurs d’idees del Pla d’Impuls al Centre. La proposta guanyadora ha estat “Mataró, ciutat ideal”, presentada per Jordi Henrich Monràs, ARQ, i que suggereix una ciutat que doni el màxim protagonisme a la ciutadania mitjançant un sistema de carrers per a vianants que posi en valor l’espai urbà i els elements arquitectònics i patrimonials. El jurat ha valorat especialment el caràcter global, la coherència i l’aposta per l’espai públic com a estratègia principal pel futur del centre de Mataró.

 

 

El jurat també ha acordat atorgar l’accèssit la proposta presentada per l’equip d’Ariadna Perich Capdeferro sota el lema “Centrum” en reconeixement al suggeriment d’intervenció a l’eix central, comprès entre la plaça de l’Ajuntament i la plaça Gran.

 

 

El concurs d’idees del Pla d’Impuls al Centre s’ha fet amb l’objectiu de dissenyar una estratègia i un model que inclogui accions econòmiques, urbanístiques, arquitectòniques, de mobilitat, així com de dinamització econòmica, cultural i social que permetin impulsar el Centre com a motor d’activitat cultural, de comerç i turística integrada dins d’un únic discurs que posi en valor el seu llegat històric i patrimonial.

 

 

A l’acte de lectura del veredicte també hi ha assistit la regidora d’Urbanisme, Desenvolupament Econòmic i Cultura, Núria Moreno; Jaume Artigues, membre del jurat en representació del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i el president de la Unió de Botiguers, Jordi Novo.

 

 





“Mataró, ciutat ideal”





La proposta “Mataró, ciutat ideal” defineix Mataró com una ciutat amb identitat, per a vianants, igualitària i activa, culta i productiva, amb comerç de proximitat i quilòmetre zero, oberta al mar i al seu paisatge.

 

 

Les actuacions plantejades tenen per objectiu retornar espais als vianants i ciclistes, recuperar les voreres amples, passeigs, places i jardins; integrar el patrimoni en els espais públics; traçar nous vials arbrats cap a les Cinc Sénies; i connectar el Centre amb la façana marítima amb un sistema d’espais públics de qualitat i amb prioritat per als vianants. D’aquesta manera es pretén aconseguir un paisatge més amable, sostenible i net, sense vehicles aparcats, on l’arbrat hi guanyi presència i vingui de gust passejar per gaudir de la ciutat i de la seva identitat.

 

 

Per aconseguir aquesta pacificació del centre històric i dels seus entorns, es proposa una nova mobilitat basada en anells de restricció de trànsit: un primer anell al casc antic que seria només per a vianants amb pas exclusiu a veïns i serveis; i un segon anell als entorns immediats del centre històric on es proposa la progressiva conversió a carrers amb prioritat invertida i la construcció de nous aparcaments soterrats a l’àmbit de les rondes. També es fa especial èmfasi en la urbanització de la N-II com a bulevard pacificat.

 

 

Respecte l’edificació i l’activitat econòmica introdueix el concepte d’illes obertes/actives com a espais de permeabilitat visual, barreja d’usos, aparcaments soterrats i punts de foment de l’activitat econòmica; la construcció de nous mercats i espais gastronòmics de proximitat; així com també la idea innovadora de les façanes modulars actives, que proposen substituir murs per façanes modulars que incorporin petits comerços o oficines per tal que els espais públics tinguin el màxim de façanes contínues actives i activades.

 

 

La proposta també insta a fer una reflexió sobre el traçat ferroviari i la seva possible modificació a mig i llarg termini per tal que, en un futur, la via del tren deixi de ser una barrera que separa la ciutat de la façana marítima.

 





“Centrum”

 



El jurat ha concedit l’accèssit a la proposta “Centrum” per les intervencions que suggereix de fer a l’eix central del casc antic. Aquesta proposta planteja un nou equipament a Can Cruzate resultat de la integració d’usos de la Casa de la Cultura Popular, on també es puguin visualitzar les restes arqueològiques i on s’hi reservi espai per a usos i serveis vinculats al mercat del Rengle de la plaça Gran.

 

 

Respecte la Plaça Gran s’aposta pel manteniment dels usos de mercat i gastronòmics vinculats i reforçats pels usos complementaris que, com a suport, poden aparèixer a la planta baixa de l’edifici dels antics jutjats.

 

 

Es valora també la necessitat de replanteig de la plaça de l’Ajuntament per millorar-ne la seva activitat i ús i l’obertura de la planta baixa de l’edifici de l’Ajuntament per connectar la plaça amb la Riera.

 

 



Cinc finalistes

 



La fase final del concurs d’idees del Pla d’Impuls al Centre comptava amb cinc propostes finalistes. El jurat ha ressaltat en el seu veredicte el compromís i implicació dels cinc equips i la qualitat de les seves propostes, que es tindran en consideració per a projectes de futur. També ha valorat de manera especial les propostes que han tingut una visió estratègica en sintonia amb el global de la ciutat i la seva vinculació amb el mar i les sinergies del front marítim amb el centre.

 

 

Els 5 equips finalistes és beneficiaris d’un premi de 10.000 € i el guanyador del concurs rebrà un premi addicional de 10.000 € més.