Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Escoles, comerç i veïns de Mataró es comprometen per transformar els residus en diners per a una sortida escolar

Escoltar

Escoles, comerç i veïns de Mataró es comprometen per transformar els residus en diners per a una sortida escolar

El projecte Mataró cívica i activa, que es va engegar el passat gener per transformar la recollida selectiva en diners per a iniciatives comunitàries, avança amb la implicació d’escoles, comerços i veïns. Pla d’en Boet i Rocafonda, els barris pilot on s’ha engegat el projecte, acullen diverses accions de sensibilització per millorar les xifres de selectiva i aconseguir l’objectiu del 40% a mitjan d’any.

Espectacle de màgia del Dr. Trash ahir a l'Escola Torre Llauder. Foto: Anna Aluart
Espectacle de màgia del Dr. Trash ahir a l'Escola Torre Llauder. Foto: Anna Aluart

Els barris de Pla d’en Boet i Rocafonda, els primers on s’està implantant el projecte Mataró cívica i activa, acullen aquests dies diferents accions de sensibilització per millorar les xifres de recollida selectiva i aconseguir, d’aquesta manera, transformar els residus en diners per assolir el premi comunitari triat.

L’Ajuntament va posar en marxa a principis d’any el projecte Mataró cívica i activa per premiar de manera innovadora la implicació dels ciutadans en fer créixer la selectiva. Mataró, com la resta dels municipis catalans, estan obligats a assolir al 2020 l’objectiu del 60% de recollida selectiva marcat pel Programa de Prevenció i Gestió de Residus de la Generalitat, encara més ambiciós que l’objectiu marcat per la Comissió Europea (50%). Al 2017, la ciutat va recollir selectivament un 31% dels residus municipals, un 32% en el cas de Rocafonda i un 26% al barri del Pla d’en Boet.

L’objectiu de Mataró cívica i activa és que aquests barris pilot millorin sensiblement els resultats, arribant al 40% a mitjan d’any, coincidint amb el final del curs escolar. Per incentivar-ho, l’Ajuntament destinarà el 50% dels ingressos que rebrà pels quilos de selectiva recollits de més a fer possible que l’alumnat de primària de les escoles de Rocafonda i Pla d’en Boet puguin participar en una sortida de caràcter educatiu i cultural fora de l’aula. L’altra 50% dels ingressos es destinarà a la millora de la neteja a la zona.

Per aconseguir la implicació dels barris s’estan duent a terme diferents accions adreçades específicament per a les escoles, els comerços i els veïns en general:

  • Espectacles de màgia i sensibilització sobre la recollida selectiva a les cinc escoles de primària dels dos barris: Rocafonda, Germanes Bertomeu, Institut Escola Àngela Bransuela, Camí del Mig i Torre Llauder. Distribució als escolars que participen al projecte d’una fiambrera per guardar l’entrepà.
  • Repartiment a 6.500 domicilis d’una carta i un fulletó informatiu sobre el projecte, amb un magnètic per a la nevera.
  • Punt informatiu mòbil del projecte, on els agents de barri i educadors ambientals informen als veïns sobre les accions a realitzar. Distribució de cubells de recollida de brossa orgànica.
  • Visites als establiments comercials, de restauració i mercats de marxants, i distribució de fulletons i adhesius identificatius d’establiment compromès.
  • Actualització dels marcadors de les xifres de recollida selectiva que estan exposats a les escoles, centres cívics i equipaments municipals.
  • Reunions i distribució de material a les entitats veïnals, AMPAs i AFAs i direccions de les escoles com a col·laboradors necessaris en el projecte.

Mataró cívica i activa fa el seguiment mes a mes de les dades de recollida en els dos barris per observar l’evolució. Segons l’última actualització, corresponent al mes de març, el Pla d’en Boet ja s’ha situat en un 35% de recollida selectiva, i Rocafonda en el 38%, de manera que els escolars estan molt a prop d’aconseguir la sortida gratuïta gràcies a l’esforç comunitari. Les dades es poden actualitzar periòdicament mitjançant la instal·lació de pesadors instal·lats al braç dels camions de recollida, de manera que a la vegada que es buida el contenidor es pesa el seu contingut.

L’Ajuntament té previst estendre el projecte a tots els barris de Mataró si s’aconsegueixen els objectius plantejats.

Publicat a