Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament adequa les restes del forn de la Vil·la Romana dels Caputxins per fer-lo visitable

Escoltar

L’Ajuntament adequa les restes del forn de la Vil·la Romana dels Caputxins per fer-lo visitable

S’instal·la un tancament que es podrà obrir per mostrar els vestigis

L’Ajuntament ha començat aquesta setmana treballs d’adequació de les restes del forn romà del jaciment arqueològic de la Vil·la romana dels Caputxins perquè pugui ser visitable i garantir la seguretat a l’àmbit.




El jaciment, que correspon a les restes d’una vil·la romana d’entre els segles I i V d.C, va ser descobert a finals dels anys seixanta del segle XX en urbanitzar-se aquest sector. Un petit àmbit va ser excavat al 1970 i 1974 per un equip de la Secció Arqueològica del Museu de Mataró, i l’any 2002 el jaciment arqueològic va ser declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Al 2005 es va dur a terme una intervenció arqueològica que va descobrir nous vestigis de la vil·la romana, entre ells un forn romà de terrissaire que fabricava materials de construcció (teules i maons), i grans recipients d’emmagatzematge (dolia). Se’n conserva en excel·lent estat la graella i part de la xemeneia i el corredor d’accés per a la càrrega de llenya.




Els treballs d’adequació consisteixen en les actuacions necessàries perquè el forn romà sigui visitable i segur per a les persones. Al 2005 ja es va instal·lar un vidre a la part superior de la xemeneia i una reixa a la boca del forn per permetre la visió dels vestigis, però es van haver de tapar perquè eren objecte d’actes incívics.




Ara es muntarà un vidre laminat transparent amb un marc metàl·lic a la part superior de la xemeneia i s’instal•larà a dins una lluminària que, des de fora, permeti una vista zenital de l’interior. Tant el vidre superior com la boca del forn quedaran protegits per una portella que tindrà un tancament fix i un de practicable que s’obrirà només durant les visites guiades. També es faran treballs de consolidació dels vestigis i s’intensificarà la il·luminació del jaciment i de les runes arqueològiques existents més properes al carrer de Sant Salvador.




Un dels objectius d’aquests treballs d’adequació és poder incloure en el futur les restes de la vil·la romana dels Caputxins en una ruta cultural que mostri el passat romà de Mataró i on també s’inclouran Torre Llauder i la ciutat d’Iluro.




Les obres estan adjudicades a l’empresa Fuentes y Ariza S.A., van començar dilluns i tenen una durada prevista de 6 setmanes. El pressupost d’adjudicació és de 19.950 € IVA inclòs.