L’Ajuntament convida a redescobrir Les Santes a través de tres exposicions
El 16 i el 18 de juliol s’inauguraran tres exposicions que permetran aprofundir a la festa des de tres vessants diferents: la històrica, l’actual i un joc conceptual i artístic de l’univers de Les Santes.
“[Re]construir la festa. Les Santes de 1979”
Dimarts 16 de juliol a les 19 h a Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró s’inaugurarà la primera exposició, “[Re]construir la festa. Les Santes de 1979”, que a través de testimonis, documents i objectes diversos recorda la recuperació de la festa de fa quaranta anys.
Una part important de la festa major de Mataró, tal com la coneixem avui en dia, té el seu origen en un moviment popular que, a les acaballes del franquisme i durant la Transició, es va proposar recuperar una festa que estava en crisi. L’estiu de 1975 un grup de joves entorn de l’entitat Foment Mataroní va iniciar una campanya, sota el lema “Les Santes, fem-ne Festa Major”. La reflexió al voltant de les festes i tradicions populars, així com la voluntat de fer-les valer i renovar-les, es van unir al desig col·lectiu de prendre la paraula, d’ocupar els carrers, d’autoorganitzar-se i de generar espais de llibertat, d’intercanvi i de celebració.
El primer Ajuntament democràtic el 1979 va representar un revulsiu per a Les Santes i va propiciar una organització més participada de la festa.
LUX, l’exposició de fotografies de Manel Quirós
Dijous 18 de juliol a les 19.30 h a les sales de Can Palauet s’inauguraran les altres dues exposicions. “Lux” és l’exposició fotogràfica de Les Santes 2018 que ha fet Manel Quirós, el fotògraf que va escollir la Comissió d’Imatge de Les Santes per tal de captar amb instantànies l’esperit de la Festa Major de Mataró.
A partir d’una trentena d’imatges Manel Quirós utilitza la fotografia com a finestra que li permet connectar amb els orígens per il·luminar i crear una narrativa poètica. Les ombres i les llums es converteixen en símbols i mites, i en aquesta consciència explora el fet màgic d'explicar històries.
Quirós que, com ell explica ha tornat a gaudir de Les Santes com un nen després d’uns anys vivint fora de Mataró, proposa al visitant entrar a la sala gran de Can Palauet, que ha volgut tancada i enfosquida perquè l’única llum que hi vol és la que desprenen les fotografies dins les caixes de llum.
“Les Santes. Alfabet ínfim”
Durant el mateix acte es presentarà el projecte artístic –literari – , “Les Santes. Alfabet ínfim”. Aquesta producció del M|A|C (Mataró Art Contemporani) proposa amb monosíl·labs ordenats de la a a la z una pauta escrita i gràfica per donar un cop d’ull a Les Santes amb una mirada diferent.
Amb les imatges i monosíl·labs escollits per a cadascuna de les lletres es podrà recórrer l’univers de Les Santes i cadascú podrà construir el seu propi alfabet sense limitacions sil·làbiques ni de cap mena.
Vint-i-sis artistes i una escriptora han fet possible aquest quadern imprès. Per a l’ocasió a Can Palauet es podran veure totes les creacions original dels artistes. Semproniana Carrau és qui s’ha encarregat d’escriure aquest univers santero i els artistes que han aportat el seu gra de sorra són: Verónica Aguilera, Carla Aledo, Martí Anson, Xavier Arenós, Laia Arnau, Agàpit Borràs, Irene Bou, J.M. Calleja, Blanca Casas Brullet, Manuel Cuyàs, Domènec, Adriana Esperalba, Marta Floriach, Anna Fradera, Pere Fradera, Andrés Galeano, Joan Hortós, Mia Llauder, Dani Montlleó, Néfer, Perecoll, Ita Puig, Regina Puig, Raül Roncero, Glòria Safont-Tria i Jaume Simon.
El quadern té un preu públic de 9 € (IVA inclòs) i es podrà adquirir a Can Palauet, a l’oficina de Turisme i a la Botiga de Les Santes 2019.